Hyppää sisältöön

Vertaistoiminta

Vertaistuella tarkoitetaan vastavuoroista apua ja tukea, jota samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat henkilöt yhdessä jakavat.

Vertaisen kanssa jaetut kokemukset ja tuki ovat se omahoidon kulmakivi, jota ammattilainen ei pysty tarjoamaan. Vertaistuki voi olla vapaamuotoista tai organisoitua.

Luustoyhdistyksissä ihmiset tapaavat toisiaan ja vaihtavat näissä tilanteissa ajatuksia toistensa kanssa. Osassa yhdistyksiä järjestetään vertaistuki-iltoja tai -ryhmiä. Joissain yhdistyksissä on nimettyjä vertaistukihenkilöitä, joihin voi ottaa yhteyttä. Kysy ja ota selvää oman alueesi vertaistuesta!

Luustoliiton julkaisemaa Yhdessä matkalla osteoporoosin kanssa –kirjaa lukiessasi voit peilata omia ajatuksiasi luustokuntoutujien teksteihin. Muutamaan riviin tiivistetyt kokemukset ja käytännön vinkit ovat tarkoitettu rohkaisuksi ja vertaistueksi samassa tilanteessa oleville. Tutustu myös vertaistarinoihin.

Luustoliitto tarjoaa vertaistukijoille koulutusta ja tukea vertaisena toimimiseen niin luustoyhdistyksessä kuin Luustoliitossa.

Vertaiskoulutukset 2021-2022

Luustoliiton vertaiskoulutukset on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vertaistukijoina muille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia. Luustoliiton ja sen jäsenyhdistysten vertaistukijoilla on omakohtainen kokemus osteoporoosista tai osteopeniasta. Vertaistukijana toimiminen on vapaaehtoistoimintaa, josta ei makseta palkkaa.

HUOM! Koulutusten aikatauluja on jouduttu muuttamaan koronatilanteen vuoksi.

Virtaa vertaisuudesta -jatkokoulutus 8.-9.10.2021 Tampere

Koulutuksessa osallistujat pohtivat muun muassa sairastumisen aiheuttamia tunteita itsessä ja toisessa. Päivien aikana käsitellään vuorovaikutusta, kuten aktiivisen kuuntelemisen taitoja, sekä vertaisen omaa jaksamista. Osallistujat pääsevät lisäksi harjoittelemaan oman vertaistarinan kertomista. Keskeisessä roolissa koulutuspäivissä ovat yhteiset keskustelut ja pohdinnat.

Tämä koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet jo käynyt Luustoliiton Voimaa vertaisuudesta -peruskoulutuksen ja haluat toimia vertaistukijana muille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia.

 • Aloitus perjantaina 8.10.2021 klo 10.00 ja päätös lauantaina 9.10.2021 klo 15.00.
 • Paikka: Hotelli Scandic Tampere City, Tampere
 • Osallistujille maksuton koulutus sisältää majoituksen täysihoidolla yhden hengen huoneissa.
 • Osallistujien matkakuluja korvataan 100 € saakka.
 • Koulutukseen osallistuvilta edellytetään sitoutuneisuutta Luustoliiton tai sen jäsenyhdistysten vertaistoimintaan.

Ilmoittaudu viimeistään 20.9.2021!

Tästä linkistä pääset koulutuksen ilmoittautumislomakkeelle.

Huom! Jos täytät lomakkeen puhelimella tai tabletilla, kysymykset näkyvät parhaiten, kun käännät laitteen vaakatasoon.

Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt Luustoliiton tietosuojakäytännöt.

Lisätietoja: Jenny Lohikivi 050 512 9117 tai jenny.lohikivi@luustoliitto.fi

Virkistys- ja ideapäivä 10.12.2021 Helsingissä

Ilmoittautuminen ja lisätietoja vertaiskoulutuksista:
Jenny Lohikivi 050 512 9117 tai  jenny.lohikivi@luustoliitto.fi

Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt Luustoliiton tietosuojakäytännöt

Muutokset mahdollisia.

Voimaa vertaisuudesta -peruskoulutus 4.4.2022 lähi- ja etätoteutus

Koulutuksessa osallistujat pohtivat yhdessä muun muassa vertaistuen merkitystä, tarkastelevat omassa elämässä eteenpäin kantavia tekijöitä ja omaa matkaa sairauden kanssa. Yhdessä mietitään, mitä vertaistuki on ja toisaalta mitä se ei ole. Päivän aikana tutustutaan myös Luustoliiton ja sen jäsenyhdistysten vertaistukijana toimimisen mahdollisuuksiin. 

Tämä koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut toimimaan vertaistukijana muille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia. Koulutus ei kuitenkaan vielä sido sinua mihinkään, vaan voit tulla ”haistelemaan”, olisiko Luustoliiton tai sen jäsenyhdistysten vertaisena toimiminen sinun juttusi. Edellytyksenä vertaistukijana toimimiselle on tunne siitä, että olet sinut sairautesi kanssa.

Koulutukseen voit osallistua joko lähitapaamisessa Helsingissä tai etänä. Etäosallistumista varten tarvitset nettiyhteydellä, kameralla ja mikrofonilla varustetun tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. Käytämme Zoom -videoneuvotteluohjelmaa. Järjestämme osallistujille mahdollisuuden tulla kokeilemaan etäyhteyttä ennen koulutusta.

Koulutuksen aikataulu

 • Keskiviikko 4.4.2022
 • Ohjelma alkaa klo 10.00
 • Lounastauko klo 12.00-13.00, lisäksi pienempiä taukoja päivän mittaan
 • Tilaisuus päättyy klo 16.00 mennessä

Voit osallistua koulutukseen, mikäli olet luusto- tai osteoporoosiyhdistyksen jäsen tai olet käynyt Luustoliiton kuntoutumiskurssin (Luustokurssi, Verkkokurssi tai Etävälitteinen Luustokurssi). Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutus toteutetaan, mikäli osallistujia on vähintään 5.

Lisätietoja: Jenny Lohikivi jenny.lohikivi@luustoliitto.fi tai 050 512 9117

Vertaistukijaksi – Iloa ja valoa itselleni ja muille

Vertaistukija on kanssakulkija, joka oman tarinansa ja kokemuksensa jakamisen kautta auttaa ja tukee muita samassa tilanteessa olevia heidän kuntoutumisensa polulla. Vertaisena toimiminen on antoisaa: se tuo hyvää oloa itselle, tarjoaa mielenkiintoisia kohtaamisia ja mahdollisuuden oppia uutta. Oman tarinan työstäminen matkalla vertaistukijaksi voi olla keino jäsentää omaa sairastumistaan.

Ryhtyäksesi vertaistukijaksi et tarvitse mitään erityistaitoja. Sinulla ei tarvitse olla kattavaa tietämystä osteoporoosista tai omahoidosta, sillä vertaisuus pohjaa omaan kokemukseesi. Edellytyksenä vertaistukijana toimimiselle on tunne siitä, että olet sinut sairautesi kanssa ja vertaistukijana toimiminen innostaa sinua. Tärkeintä on jakaa omaa kokemustaan voimavarakeskeisesti ja olla kanssakulkija muille samassa tilanteessa oleville vaikka vain pienen hetken.

Moninaisia vertaistehtäviä

Vertaistukijana voit toimia joko Luustoliiton tai sen jäsenyhdistysten toiminnassa hyvin erilaisissa tehtävissä oman kiinnostuksesi mukaan. Luustoyhdistyksessäsi voit toimia esimerkiksi vertaisryhmän ohjaajana, järjestää vertaiskahvilatoimintaa tai tarjota vertaistukea kahdenkeskisissä tapaamisissa. Juttele oman alueesi jäsenyhdistyksessä vertaisena toimimisen mahdollisuuksista.

Luustoliitto tarjoaa vertaistukijoille myös kertaluontoisia vertaistehtäviä, kuten lehtihaastatteluihin osallistuminen tai oman tarinan kertominen ammattilaisten koulutuksissa.

Vertaistukijana kuntoutumiskurssilla

Luustoliiton vertaistoiminnassa sinulla on mahdollisuus toimia kuntoutumiskursseilla yhteistyössä ammattilaisen kanssa. Vertaistukijana voit toimia joko internetin kautta toteutettavalla verkkokurssilla tai Luustokurssilla.

Toimintaan voit osallistua pienellä tai isolla panoksella oman mielenkiintosi ja mahdollisuuksiesi mukaan. Voit kertoa oman kokemuksesi vaikkapa omahoidon toteuttamisesta omassa arjessasi esimerkiksi kirjoittamalla tai vierailemalla yhdessä kurssitapaamisessa. Voit olla mukana verkkokurssin keskusteluissa tai ohjata oman ryhmätilanteen. Vertaistehtävistä sovitaan henkilökohtaisesti ja niitä räätälöidään yksilöllisesti. Sinun ei tarvitse sitoutua kurssitoimintaan pitkäkestoisesti, ellet niin halua.

Vertaistukijoiden koulutus

Luustoliitto tarjoaa vertaistukijoille koulutusta ja tukea vertaisena toimimiseen niin luustoyhdistyksessä kuin Luustoliitossa. Vertaisten koulutuksissa ja tapaamisissa opitaan yhdessä ja kehitetään toimintaa. Vertaistukijan omalla ryhmällä ja sen jäsenten välisellä verkostoitumisella on tärkeä rooli.

Vertaiskoulutuksiin voit osallistua, jos olet luusto- tai osteoporoosiyhdistyksen jäsen tai olet käynyt Luustoliiton kuntoutus- / verkkokurssin. Lisäksi olet innostunut aloittamaan vertaistukijana toimimisen tai olet jo toiminut aktiivisesti vertaisena.

 • Voimaa vertaisuudesta -peruskoulutus on yhden päivän mittainen. Koulutuksessa pohditaan yhdessä muun muassa vertaistuen merkitystä ja tutustutaan Luustoliiton ja sen jäsenyhdistysten vertaistukijana toimimisen mahdollisuuksiin.
 • Virtaa vertaisuudesta -jatkokoulutus on kaksipäiväinen ja se sisältää mukavaa yhdessä tekemistä ja oppimista. Yhtenä koulutuksen teemana ovat sairastumisen aiheuttamat tunteet itsessä ja toisessa. Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet jo käynyt peruskoulutuksen.
 • Räätälöityjä koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan.
 • Vertaiskoulutuksen käyneille järjestetään virkistystapahtumia.

Koulutuksista saat valmiuksia ja tukea vertaistukijana toimimiseen. Tärkeä anti koulutuspäivissä on muiden samassa tilanteessa olevien tapaaminen, yhteiset keskustelut ja pohdinnat.

Lisätietoa

Lue Liisa Pesosen kokemuksista vertaiskoulutuksista ja vertaisena toimimisesta tai tutustu Luustoliiton Vertaistukijana toimiminen -videoon.

Jaa somessa: