Hyppää sisältöön

Lapsille ja nuorille

Luja luusto rakennetaan lapsena ja nuorena

Lapsuus ja nuoruus ovat korvaamattoman tärkeää aikaa lujan luuston muodostamisessa. Lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy perusta sille, minkä kokoiset ja kuinka lujat luut meille kasvavat. Kasvuikä on kaikista tärkein ajanjakso elinikäisen luustoterveyden perustan luomiselle. Vaikka pituuskasvu päättyy jo teini-iässä, luun huippumassa saavutetaan vasta 20-30 vuoden iässä.

Nopeimmat luuston kasvun vaiheet lapsilla osuvat ensimmäiseen kahteen elinvuoteen sekä murrosikään. Tytöillä murrosiän aikana kertynyt luun määrä on suurin piirtein sama, kuin menetetyn luun määrä vaihdevuosia seuraavan 30 vuoden aikana.

Lapsilla murtumat ovat tavallisia, mutta ne myös paranevat nopeammin kuin aikuisilla. Tämän vuoksi murtuman oikeanlainen ja oikea-aikainen hoito on avainasemassa. Toistuvien murtumien kohdalla luuston kunto on tärkeää selvittää.

Perimä selittää jopa 80 % luun huippumassan eroista ihmisten välillä. Elintavat vaikuttavat kuitenkin merkittävästi siihen, kuinka paljon perimän mahdollistamasta potentiaalista todellisuudessa hyödynnetään eli kuinka hyvä luuston huippumassa lopulta saavutetaan.

Elintavat edistävät luustoterveyttä

Luustoterveyden edistämisen kannalta keskeisimmät elintapoihin liittyvät tekijät ovat monipuolinen ja terveellinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti sekä säännöllinen luustoa kuormittava liikunta.

Lähteitä ja lisätietoa

Jaa somessa: