Hyppää sisältöön

Luustoviikko

Luustoviikkoa vietetään Suomessa vuosittain aina lokakuussa. Viikko sijoittuu 20.10. vietettävän Maailman osteoporoosipäivän ympärille siten, että kampanjaviikko on kokonainen viikko maanantaista sunnuntaihin. Vuonna 2022 Luustoviikko on 17.-23.10.2022 ja sen teemana on Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä!

Vuoden 2023 Luustoviikkoa vietetään 16.-22.2023

Mitä?

Viikon tarkoituksena on edistää osteoporoosin tunnistamista sekä tukea luustoterveyden edistämistä ja osteoporoosin omahoitoa. Tänä vuonna Luustoviikolla tuodaan esille erityisesti ravinnon ja liikkumisen vaikutukset luuston terveyteen.

Tutustu tarkemmin Luustoviikon teemaan ja yleisesti luustoon materiaaliemme avulla:

Maailman osteoporoosipäivä ja Valkoisen Paidan Päivä 20.10.

Luustoviikolla, 20.10., vietetään kansainvälistä Maailman osteoporoosipäivää. Suomessa päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä. Teemapäivän viettoon voivat osallistua kaikki luustoterveydestään kiinnostuneet:

  • Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Valkoinen muistuttaa meitä kaikkia luustostamme, josta on tärkeää huolehtia kaikissa elämänvaiheissa. Tiesitkö, että voit itse vaikuttaa luustosi terveyteen?
    • Jaamme Luustoliiton kuviinsa merkinneiden julkaisuja myös omissa somekanavissamme.
  • Kerro julkaisussasi, miten luustoterveys näkyy arjessasi tai esimerkiksi työpaikallasi tai miten huolehdit luustostasi.
  • Haasta mukaan myös ystäväsi! Kannusta kavereita mukaan käyttämällä esimerkiksi Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi -muistutusta, Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! -kehotusta tai Mitä luustollesi kuuLUU? -kysymystä

Luustoviikon päätapahtuma etätilaisuutena 20.10.

Luustoliitto järjestää torstaina 20.10.2022 klo 17 kaikille avoimen yleisöluennon aiheesta Vajaaravitsemus ja luuston terveys. Luennon pitää ravitsemusasiantuntija ETM Leena Arjanne, ja tilaisuudessa kuulet lisää ravinnon ja vajaaravitsemuksen vaikutuksista luuston kuntoon urheilussa sekä ikääntyessä.

Luustoviikon päätapahtuma esitetään Luustoliiton YouTube-kanavalla ensiesityksenä 20.10. klo 17. Ensiesityksen aikana käytössäsi on live-chat, jonka kautta voit esittää kysymyksiä tai vaikkapa lähettää terveiset muille katsojille. Chatin käyttö vaatii kirjautumisen Google-tunnuksilla, mutta video on katsottavissa myös ilman kirjautumista.

Saimme luentoon liittyen joitakin ennakkokysymyksiä, joista osaan ehdittiin vastaamaan luennon aikana. Lisäksi kysymyksiä tuli vielä luennon aikana, joten kokosimme vastaamattomista kysymyksistä vielä muutaman alle vastauksineen. Lisätietoa löydät myös muun muassa seuraavilta sivuilta:

Miten maitoallergia vaikuttaa kalsiumin saantiin?

Ruokavalio voi olla luustoterveellinen ja sisältää riittävän määrän kalsiumia, vaikka maitotuotteita ei käyttäisikään. Maitotuotteiden sijaan on mahdollista käyttää maitotuotteita korvaavia tuotteita, joita nykyisin on tarjolla monenlaisia (mm. kaura-, soija- ja mantelipohjaiset tuotteet). Niihin on lisätty kalsiumia. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja tarkistaa, että tuotteeseen on lisätty kalsiumia suunnilleen saman verran, mitä maidossa on.

Jos ravinnosta ei saa riittävästi kalsiumia, on tarpeen lisätä ruokavaliossaan kalsiumin lähteitä tai käyttää kalsiumlisää. On hyvä tietää, että kalsium imeytyy ravinnosta paremmin kuin kalsiumlisästä, joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia ravintoa kalsiumin lähteenä.

Mikäli epäilee saavansa liian vähän kalsiumia, on kalsiumin saannista ja mahdollisen kalsiumlisän käytöstä hyvä keskustella lääkärin kanssa. Huomaathan, että kalsiumin rinnalla on tärkeää varmistaa myös riittävä D-vitamiinin saanti.

Miten voin varmistaa riittävän ravintoaineiden saannin? Entä voinko saada liikaa jotakin ravintoainetta ravinnostani?

Ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla voi pääsääntöisesti varmistaa riittävän ravintoaineiden saannin. Esimerkiksi sairauksien tai mahdollisen ravintoaineen puutoksen tai sen epäilyn yhteydessä on kuitenkin hyvä keskustella asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. 

Samalla on tärkeää muistaa, että suosituksissa ilmaistaan saantisuositus. Lisäksi eri ravintoaineille on olemassa turvallisen saannin raja – ravintoaineesta riippuen näiden välinen ero voi olla melko suurikin.  

Mistä tiedän, paljonko tarvitsen D-vitamiinia?

D-vitamiinin saannista on olemassa kansalliset suositukset eri ikäryhmille. D-vitamiinin imeytymistä voidaan kuitenkin mitata myös verikokeilla. Erityisesti osteoporoosia sairastavalla D-vitamiinin yksilöllisen annoksen tulisi perustua veren D-vitamiinipitoisuuden (kalsidiolin) mittaukseen. 

Sairastuin anoreksiaan teini-iässä, ja syömishäiriön vuoksi kuukautiseni loppuivat pariksi vuodeksi. Mistä tiedän, onko luustoni kunnossa?

Vaikka luun mineraalitiheys kasvaa anoreksiasta toivuttaessa, ei luun mineraalitiheys välttämättä palaa normaaliksi, vaikka normaalipaino saavutettaisiin ja kuukautiskierto palaisi.

Osteoporoosidiagnoosi on mahdollista tehdä ennen murtumaa ainoastaan luuntiheysmittauksella (DXA), jolla arvioidaan luun mineraalitiheyttä. Kasvuikäisten kohdalla tulosten tulkinta vaatii kuitenkin erityistä osaamista. Huoli luustosta kannattaakin ottaa puheeksi esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.  

Lisäksi on tärkeää pitää huolta luuston terveydestä nyt ja jatkossa esimerkiksi sopivan liikunnan määrän sekä monipuolisen ja riittävän ravitsemuksen avulla.

Alueelliset tapahtumat

Luustoviikolla eri tahot järjestävät tapahtumia ympäri Suomen. Luustoliiton jäsenyhdistysten tapahtumista saat lisätietoa jäsenyhdistysten alasivuilta, paikallisista sanomalehdistä sekä Tapahtumat-sivulta. Tapahtumat-sivulle voidaan lisätä myös muiden kuin liiton jäsenyhdistysten tapahtumia.

Ilmoita tapahtumasi tiedot lomakkeella viimeistään 13.10.2022. Tapahtuma voi olla esimerkiksi teemapäivä, infopiste tai vaikkapa työporukan osallistuminen Valkoisen Paidan Päivään. Kiitos kun olet mukana!

Näin osallistut

Voit osallistua Luustoviikon viettoon monella eri tavalla:

  • Osallistu sosiaalisen median viestintään ja jaa Luustoliiton julkaisuja erityisesti 17.10. Tykkää, kommentoi ja jaa myös muita somejulkaisujamme ja autat tärkeän asian viestinnässä.

    Voit myös tehdä oman julkaisun esimerkiksi osteoporoosin sekundaarisyystä tai luuston terveyden riskitekijästä. Alla esimerkkiteksti:

    Tiesitkö, että [aihe tähän] on yksi osteoporoosin riskitekijöistä? Osteoporoosi ei aina oireile näkyvästi, vaan luusto voi haurastua huomaamatta. Luuston kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa myös itse. Tutustu luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin ja selvitä osteoporoosiriskisi Luustoliiton verkkosivuilta löytyvän Luustotestin avulla: https://luustoliitto.fi/luusto/luustotesti/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto

  • Osallistu Valkoisen Paidan Päivän haasteeseen ja julkaise kuvasi sosiaalisessa mediassa. Voit halutessasi käyttää sivun alareunasta (Lataa tai tulosta Luustoviikon materiaaleja) löytyvää kuvakehystä. Lisätietoja teemapäivästä löydät yltä tai Maailman osteoporoosipäivän sivulta.

    Alla esimerkkiteksti:

    Hyvää Valkoisen Paidan Päivää! Tänään, 20.10., vietetään Maailman osteoporoosipäivän kunniaksi Valkoisen Paidan Päivää, joka muistuttaa meitä luustostamme ja siitä, että luuston kuntoon voi vaikuttaa. [Tässä voit kertoa siitä, miten luustoterveys näkyy esimerkiksi työpaikallasi tai arjessasi]. Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi!

  • Osallistu Luustoviikon päätapahtumaan 20.10. klo 17 (lisätietoja yllä) ja vinkkaa tapahtumasta myös muille!

  • Tanssi LuustoJiveä ja kuvaa video sosiaaliseen mediaan. Merkitse julkaisuihin #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto ja haasta mukaan myös ystävät ja tutut!

  • Työskenteletkö esimerkiksi jonkin osteoporoosin sekundaarisyyn parissa? Tai ehkä pohdit työksesi ravitsemuksen, liikunnan tai kaatumisen ehkäisyn kysymyksiä? Tai onko asiakkainasi esimerkiksi ikääntyneitä? Kirjoita yhteistyöartikkeli Luustoliiton kanssa! Artikkeli voidaan julkaista sopimuksen mukaan myös Luustoliiton verkkosivuilla.

    Lisätietoja artikkeliyhteistyöstä:
    Ansa Holm (ansa.holm@luustoliitto.fi tai 050 303 8129)
Ammattilaisille

Tapaatko työssäsi osteoporoosia sairastavia? Tai toimitko lasten tai nuorten kasvattajana tai opettajana? Ehkä toimit opettajana esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelijoille?

Muistathan, että voit jakaa luustotietoutta osana työtäsi. Sivuiltamme löytyy muun muassa ladattavia ja tilattavia materiaaleja (tilaukset pelkän postimaksun hinnalla) sekä muuta paljon tietoa eri muodoissa.

Tutustu erityisesti näihin:

Osallistu myös Valkoisen Paidan Päivään ja haasta mukaan koko työyhteisösi. Voit myös jakaa sosiaalisen median julkaisujamme, tehdä omia julkaisuja ja kirjoittaa yhteistyöartikkelin. Vinkkejä löydät Näin osallistut -kohdasta.

Medialle

Tule kuulemaan Luustoviikon teemasta tarkemmin: ilmoittaudu Luustoviikon taustatilaisuuteen! Taustatilaisuus järjestetään 5.10. klo 9-10 Teams-yhteydellä. Ohjelma ja linkki ilmoittautumislomakkeelle alla:

  • Avaussanat / toiminnanjohtaja Ansa Holm, Luustoliitto
  • Urheilijan ravitsemus ja luuston terveys / ravitsemusterapeutti, TtM Jan Verho
  • Yksin diagnoosin kanssa / osteoporoosikuntoutuja, muusikko ja musiikin tuottaja Samuli Kosminen
  • Vajaaravitsemus vai syömishäiriö? / asiantuntija Katri Mikkilä, Syömishäiriöliitto – SYLI ry
  • Kysymyksiä ja keskustelua
  • Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! / toiminnanjohtaja Ansa Holm, Luustoliitto
  • Tilaisuuden päätös

Ilmoittaudu mukaan 4.10. klo 23 mennessä!

Etsitkö haastateltavaksi terveydenhuollon ammattilaista tai osteoporoosia sairastavaa? Ota yhteys Luustoliiton toiminnanjohtajaan:

ansa.holm@luustoliitto.fi tai
050 303 8129

Lisää aiheesta

International Osteoporosis Foundation IOF

Rakasta luitasi -puhekupla

#rakastaluitasi #luustoviikko

Jaa somessa: