Hyppää sisältöön

Luustoviikko

Luustoviikkoa vietetään Suomessa vuosittain aina lokakuussa. Viikko sijoittuu 20.10. vietettävän Maailman osteoporoosipäivän ympärille siten, että kampanjaviikko on kokonainen viikko maanantaista sunnuntaihin.

Vuoden 2024 Luustoviikkoa vietetään 14.-20.10.2024. Teemana tänä vuonna on lasten ja nuorten luuston terveys.

Luustoviikon päätapahtuma järjestetään etätilaisuutena 16.10. klo 16.30. Aiheena on lasten ja nuorten luuston terveys, ja puhujana toimii LKT, dosentti, lastentautien ja lasten nefrologian erikoislääkäri Helena Valta. Luento on samalla osa Luustoliiton etäluentosarjaa.

Mitä?

Viikon tarkoituksena on tukea luustoterveyden edistämistä sekä osteoporoosin tunnistamista ja omahoitoa. Tänä vuonna Luustoviikolla tuodaan esille erityisesti kasvuiän merkitys luuston terveydelle. Vaikka luuston kuntoon voi vaikuttaa iästä riippumatta, lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy perusta sille, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luumme kasvavat. Toisaalta myös lapsi voi sairastua osteoporoosiin. Kasvuikäisen osteoporoosin taustalla on käytännössä aina sekundaarinen. Lapsella tai nuorella osteoporoosi voi liittyä esimerkiksi syömishäiriöön, pitkäkestoiseen kortisonilääkitykseen tai syöpään.

Tutustu tarkemmin Luustoviikon teemaan ja yleisesti luustoon:

Selvitä myös oma osteoporoosiriskisi, tilaa materiaalia sekundaariseen osteoporoosiin liittyen tai tutustu osteoporoosin omahoitoon:

Maailman osteoporoosipäivä ja Valkoisen Paidan Päivä 20.10.

Luustoviikolla, 20.10., vietetään kansainvälistä Maailman osteoporoosipäivää. Suomessa päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä. Teemapäivän viettoon voivat osallistua kaikki luustoterveydestään kiinnostuneet:

 • Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Valkoinen muistuttaa meitä kaikkia luustostamme, josta on tärkeää huolehtia kaikissa elämänvaiheissa. Tiesitkö, että voit itse vaikuttaa luustosi terveyteen?
  • Jaamme Luustoliiton kuviinsa merkinneiden julkaisuja myös omissa somekanavissamme.
 • Kerro julkaisussasi, miten luustoterveys näkyy arjessasi tai esimerkiksi työpaikallasi tai miten huolehdit luustostasi.
 • Haasta mukaan myös ystäväsi! Kannusta kavereita mukaan käyttämällä esimerkiksi Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi -muistutusta, Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! -kehotusta tai Mitä luustollesi kuuLUU? -kysymystä

Alueelliset tapahtumat

Luustoviikolla eri tahot järjestävät tapahtumia ympäri Suomen. Luustoliiton jäsenyhdistysten tapahtumista saat lisätietoa jäsenyhdistysten alasivuilta, paikallisista sanomalehdistä sekä Tapahtumat-sivulta (sivua päivitetään).

Ilmoita tapahtumasi tiedot lomakkeella viimeistään 10.10.2024. Tapahtuma voi olla esimerkiksi teemapäivä, infopiste tai vaikkapa työporukan osallistuminen Valkoisen Paidan Päivään. Kiitos kun olet mukana!

Näin osallistut

Voit osallistua Luustoviikon viettoon monella eri tavalla:

 • Osallistu sosiaalisen median viestintään ja jaa Luustoliiton julkaisuja erityisesti 14.10. Tykkää, kommentoi ja jaa myös muita somejulkaisujamme ja autat tärkeän asian viestinnässä.

  Voit myös tehdä oman julkaisun esimerkiksi osteoporoosin sekundaarisyystä tai luuston terveyden riskitekijöistä. Alla esimerkkitekstit:
  • Tiesitkö, että [aihe tähän] on yksi osteoporoosin riskitekijöistä? Osteoporoosiin voi sairastua iästä riippumatta. Vaikka osteoporoosin onkin harvinainen lapsilla ja nuorilla, voi [aihe tähän] haurastuttaa jo kasvuikäisen luustoa. Luuston kuntoon voi kuitenkin aina vaikuttaa myös itse. Tutustu luustoon lapsen kanssa tai haasta nuori pohtimaan omien valintojensa vaikutusta Luustoliiton materiaalien avulla! Lisätietoa löydät osoitteesta https://luustoliitto.fi/luusto/lapsille-ja-nuorille/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto
  • Osteoporoosi ei aina oireile näkyvästi, vaan luusto voi haurastua huomaamatta. Luuston kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa myös itse. Tutustu luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin ja selvitä samalla oma osteoporoosiriskisi Luustoliiton Luustotestin avulla: https://luustoliitto.fi/luusto/luustotesti/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto

 • Osallistu Valkoisen Paidan Päivän haasteeseen ja julkaise kuvasi sosiaalisessa mediassa. Voit halutessasi käyttää sivun alareunasta (Lataa tai tulosta Luustoviikon materiaaleja) löytyvää kuvakehystä. Lisätietoja teemapäivästä löydät yltä tai Maailman osteoporoosipäivän sivulta. Alla esimerkkiteksti:
  • Hyvää Valkoisen Paidan Päivää! Tänään, 20.10., vietetään Maailman osteoporoosipäivän kunniaksi Valkoisen Paidan Päivää, joka muistuttaa meitä luustostamme ja siitä, että luuston kuntoon voi vaikuttaa. [Tässä voit kertoa siitä, miten luustoterveys näkyy esimerkiksi työpaikallasi tai arjessasi]. Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi!

 • Työskenteletkö esimerkiksi jonkin osteoporoosin sekundaarisyyn parissa? Tai ehkä pohdit työksesi ravitsemuksen, liikunnan tai kaatumisen ehkäisyn kysymyksiä? Tai onko asiakkainasi esimerkiksi ikääntyneitä? Kirjoita yhteistyöartikkeli Luustoliiton kanssa! Artikkeli voidaan julkaista sopimuksen mukaan myös Luustoliiton verkkosivuilla.

  Lisätietoja artikkeliyhteistyöstä:
  Ansa Holm (ansa.holm@luustoliitto.fi tai 050 303 8129)
Ammattilaisille

Toimitko lasten tai nuorten kasvattajana tai opettajana? Ehkä toimit opettajana esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelijoille? Kohtaatko työssäsi osteoporoosia sairastavia?

Muistathan, että voit jakaa luustotietoutta osana työtäsi. Sivuiltamme löytyy muun muassa ladattavia ja tilattavia materiaaleja (tilaukset pelkän postimaksun hinnalla) sekä muuta paljon tietoa eri muodoissa.

Tutustu erityisesti näihin:

Osallistu lisäksi Valkoisen Paidan Päivään ja haasta mukaan koko työyhteisösi. Voit myös jakaa sosiaalisen median julkaisujamme, tehdä omia julkaisuja ja kirjoittaa yhteistyöartikkelin. Voit myös järjestää esimerkiksi luustoaiheisen teemapäivän. Vinkkejä löydät Näin osallistut -kohdasta.

Medialle

Etsitkö haastateltavaksi terveydenhuollon ammattilaista tai osteoporoosia sairastavaa? Ota yhteys Luustoliiton toiminnanjohtajaan:

ansa.holm@luustoliitto.fi tai
050 303 8129

Yhteistyössä Luustoviikolla

 • Tähän päivitetään Luustoviikon 2024 yhteistyötahot

Lisää aiheesta

International Osteoporosis Foundation IOF

Rakasta luitasi -puhekupla

#rakastaluitasi #luustoviikko

Jaa somessa: