Luustoviikko
Järjestä lokakuussa luustoaiheinen tapahtuma tai tempaus ja voit voittaa jopa 100 €:n arvoisen tuotepaketin!
Luustoviikkoa vietetään Suomessa vuosittain aina lokakuussa. Viikko sijoittuu 20.10. vietettävän Maailman osteoporoosipäivän ympärille siten, että kampanjaviikko on kokonainen viikko maanantaista sunnuntaihin.
Vuoden 2024 Luustoviikkoa vietetään 14.-20.10.2024. Teemana tänä vuonna on lasten ja nuorten luuston terveys.
Luustoviikon päätapahtuma järjestetään etätilaisuutena 16.10. klo 16.30. Aiheena on lasten ja nuorten luuston terveys, ja puhujana toimii LKT, dosentti, lastentautien ja lasten nefrologian erikoislääkäri Helena Valta. Luento on samalla osa Luustoliiton etäluentosarjaa.
Mitä?
Viikon tarkoituksena on tukea luustoterveyden edistämistä sekä osteoporoosin tunnistamista ja omahoitoa. Tänä vuonna Luustoviikolla tuodaan esille erityisesti kasvuiän merkitys luuston terveydelle. Vaikka luuston kuntoon voi vaikuttaa iästä riippumatta, lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy perusta sille, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luumme kasvavat. Toisaalta myös lapsi voi sairastua osteoporoosiin. Kasvuikäisen osteoporoosi on käytännössä aina sekundaarinen. Lapsella tai nuorella osteoporoosi voi liittyä esimerkiksi syömishäiriöön, pitkäkestoiseen kortisonilääkitykseen tai syöpään.
Tutustu tarkemmin Luustoviikon teemaan ja yleisesti luustoon:
- Tutustu tarkemmin luustoon
- Lue lisää kasvuikäisen osteoporoosista
- Tutustu liikunnan luustovaikutuksiin kouluiässä
- Tutustu lasten tulostettaviin tehtäviin sekä lapsille ja nuorille suunnattuihin peleihin
- Tilaa uusi Elmeri ja Vekkuli Viljami -kirja (sähköinen versio julkaistaan lokakuun 2024 alussa)
- Tilaa tai lataa muita materiaaleja verkkokaupastamme
Selvitä myös oma osteoporoosiriskisi, tilaa materiaalia sekundaariseen osteoporoosiin liittyen tai tutustu osteoporoosin omahoitoon:
- Tee Luustotesti ja tutustu luuston terveyden riskitekijöihin. Löydät tietoa riskitekijöistä myös YouTube-videolta
- Tutustu Luustoliiton sekundaarisen osteoporoosin potilasohjeisiin
- Tutustu osteoporoosin itsehoidon kokonaisuuteen itsehoitopolun avulla
Maailman osteoporoosipäivä ja Valkoisen Paidan Päivä 20.10.
Luustoviikolla, 20.10., vietetään kansainvälistä Maailman osteoporoosipäivää. Suomessa päivää vietetään Valkoisen Paidan Päivänä. Teemapäivän viettoon voivat osallistua kaikki luustoterveydestään kiinnostuneet:
- Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Valkoinen muistuttaa meitä kaikkia luustostamme, josta on tärkeää huolehtia kaikissa elämänvaiheissa. Tiesitkö, että voit itse vaikuttaa luustosi terveyteen?
- Jaamme Luustoliiton kuviinsa merkinneiden julkaisuja myös omissa somekanavissamme.
- Kerro julkaisussasi, miten luustoterveys näkyy arjessasi tai esimerkiksi työpaikallasi tai miten huolehdit luustostasi.
- Haasta mukaan myös ystäväsi! Kannusta kavereita mukaan käyttämällä esimerkiksi Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi -muistutusta, Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! -kehotusta tai Mitä luustollesi kuuLUU? -kysymystä
Alueelliset tapahtumat
Osallistu arvontaan!
Luustoviikolla eri tahot järjestävät tapahtumia ympäri Suomen. Lisätietoa tapahtumista löydät Tapahtumat-sivulta (sivua päivitetään). Lisäksi Luustoliiton jäsenyhdistysten tapahtumista saat lisätietoa jäsenyhdistysten verkkosivuilta.
Järjestämällä luustoaiheisen tapahtuman tai tempauksen voit osallistua myös arvontaan! Ilmoita tapahtumasi tiedot lomakkeella ja osallistu arvontaan viimeistään 10.10.2024 klo 23.45. Tapahtuma voi olla esimerkiksi teemapäivä, temppurata, infopiste tai vaikkapa työporukan osallistuminen Valkoisen Paidan Päivään. Kiitos kun olet mukana!
Voit osallistua Luustoviikon viettoon monella eri tavalla:
- Osallistu sosiaalisen median viestintään ja jaa Luustoliiton julkaisuja erityisesti 14.10. Tykkää, kommentoi ja jaa myös muita somejulkaisujamme ja autat tärkeän asian viestinnässä.
Voit myös tehdä oman julkaisun esimerkiksi osteoporoosin sekundaarisyystä tai luuston terveyden riskitekijöistä. Alla esimerkkitekstit:
- Tiesitkö, että [aihe tähän] on yksi osteoporoosin riskitekijöistä? Osteoporoosiin voi sairastua iästä riippumatta. Vaikka osteoporoosin onkin harvinainen lapsilla ja nuorilla, voi [aihe tähän] haurastuttaa jo kasvuikäisen luustoa. Luuston kuntoon voi kuitenkin aina vaikuttaa myös itse. Tutustu luustoon lapsen kanssa tai haasta nuori pohtimaan omien valintojensa vaikutusta Luustoliiton materiaalien avulla! Lisätietoa löydät osoitteesta https://luustoliitto.fi/luusto/lapsille-ja-nuorille/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto
- Osteoporoosi ei aina oireile näkyvästi, vaan luusto voi haurastua huomaamatta. Luuston kuntoon voi kuitenkin vaikuttaa myös itse. Tutustu luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin ja selvitä samalla oma osteoporoosiriskisi Luustoliiton Luustotestin avulla: https://luustoliitto.fi/luusto/luustotesti/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto
- Tiesitkö, että [aihe tähän] on yksi osteoporoosin riskitekijöistä? Osteoporoosiin voi sairastua iästä riippumatta. Vaikka osteoporoosin onkin harvinainen lapsilla ja nuorilla, voi [aihe tähän] haurastuttaa jo kasvuikäisen luustoa. Luuston kuntoon voi kuitenkin aina vaikuttaa myös itse. Tutustu luustoon lapsen kanssa tai haasta nuori pohtimaan omien valintojensa vaikutusta Luustoliiton materiaalien avulla! Lisätietoa löydät osoitteesta https://luustoliitto.fi/luusto/lapsille-ja-nuorille/. #rakastaluitasi #luustoviikko @luustoliitto
- Osallistu Valkoisen Paidan Päivän haasteeseen ja julkaise kuvasi sosiaalisessa mediassa. Voit halutessasi käyttää sivun alareunasta (Lataa tai tulosta Luustoviikon materiaaleja) löytyvää kuvakehystä. Lisätietoja teemapäivästä löydät yltä tai Maailman osteoporoosipäivän sivulta. Alla esimerkkiteksti:
- Hyvää Valkoisen Paidan Päivää! Tänään, 20.10., vietetään Maailman osteoporoosipäivän kunniaksi Valkoisen Paidan Päivää, joka muistuttaa meitä luustostamme ja siitä, että luuston kuntoon voi vaikuttaa. [Tässä voit kertoa siitä, miten luustoterveys näkyy esimerkiksi työpaikallasi tai arjessasi]. Pukeudu valkoiseen ja jaa kuvasi sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #valkoisenpaidanpäivä #luustoviikko #rakastaluitasi ja @luustoliitto. Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi!
- Osallistu Luustoviikon päätapahtumaan 16.10. klo 16.30. Etätilaisuudessa kerrotaan lyhyesti lasten ja nuorten luuston terveydestä.
- Järjestä luustoaiheinen tapahtuma tai tempaus ja voit osallistua samalla arvontaan! Järjestä esimerkiksi liikuntapäivä tai luustoaiheinen tietokilpailu. Tilaa tapahtumaan materiaaleja verkkokaupastamme, hyödynnä tietoiskuissa Luustoliiton YouTube-videoita tai käytä apuna Luustoliiton pelejä. Alla lisää linkkivinkkejä teemapäivän materiaaleihin:
- Minuutin luustoterveystesti aikuisille (esite)
- Rakasta luitasi -esite
- Osteoporoosin omahoito -esite
- Valkoisen Paidan Päivän julisteet
- Luuston terveyden riskejä -juliste
- Riskitekijät -video ja Luustoterveyden kulmakivet -video
- Liikuntaesitteet
- Lisää liikettä luustolle kouluiässä
- Lisää liikettä luustolle työikäisenä
- Lisää liikettä luustolle yli 65-vuotiaana
- Ideapankki – Liikkuva varhaiskasvatus
- Ideapankki – Liikkuva koulu
- Ideapankki – Liikkuva opiskelu
- Työskenteletkö esimerkiksi jonkin osteoporoosin sekundaarisyyn parissa? Tai ehkä pohdit työksesi ravitsemuksen, liikunnan tai kaatumisen ehkäisyn kysymyksiä? Tai onko asiakkainasi esimerkiksi ikääntyneitä? Kirjoita yhteistyöartikkeli Luustoliiton kanssa! Artikkeli voidaan julkaista sopimuksen mukaan myös Luustoliiton verkkosivuilla.
Lisätietoja artikkeliyhteistyöstä:
Ansa Holm (ansa.holm@luustoliitto.fi tai 050 303 8129)
Toimitko lasten tai nuorten kasvattajana tai opettajana? Ehkä toimit opettajana esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelijoille? Kohtaatko työssäsi osteoporoosia sairastavia?
Muistathan, että voit jakaa luustotietoutta osana työtäsi. Sivuiltamme löytyy muun muassa ladattavia ja tilattavia materiaaleja (tilaukset pelkän postimaksun hinnalla) sekä muuta paljon tietoa eri muodoissa.
Tutustu erityisesti näihin:
- Valkoisen paidan päivän julisteet
- Luuston terveyden riskejä -juliste
- Tulostettavia tehtäviä lapsille
- Pelejä lapsille ja nuorille
- Luustotesti
- Osteoporoosin itsehoitopolku
- Lisää liikettä luustolle kouluiässä
- Lisää liikettä luustolle työikäisenä
- Lisää liikettä luustolle yli 65-vuotiaana
Osallistu lisäksi Valkoisen Paidan Päivään ja haasta mukaan koko työyhteisösi. Voit myös jakaa sosiaalisen median julkaisujamme, tehdä omia julkaisuja ja kirjoittaa yhteistyöartikkelin. Voit myös järjestää esimerkiksi luustoaiheisen teemapäivän ja osallistua samalla arvontaan! Vinkkejä löydät Näin osallistut -kohdasta.
Etsitkö haastateltavaksi terveydenhuollon ammattilaista tai osteoporoosia sairastavaa? Ota yhteys Luustoliiton toiminnanjohtajaan:
Voit ladata ja / tai tulostaa Luustoviikon markkinointimateriaalia alta.
Somekuvat
- Valkoisen Paidan Päivä -kuvakehys
- Valkoisen Paidan Päivän juliste (1)
- Valkoisen Paidan Päivän juliste (2)
- Mitä luustollesi kuuLUU? (neliö)
- Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! (neliö)
- Huolehdi luustostasi kuin valkoisimmasta paidastasi! (neliö)
- Tee Luustotesti (1) (neliö)
- Tee Luustotesti (2) (neliö)
- Tee Luustotesti (1) (vaaka)
- Tee Luustotesti (2) (vaaka)
- Varoitusmerkki: lyhentynyt pituus (neliö)
- Varoitusmerkki: kumara ryhti (neliö)
- Varoitusmerkki: äkillinen selkäkipu (neliö)
- Varoitusmerkki: lyhentynyt pituus (neliö)
- Luuston terveyden riskejä -juliste (pysty)
- Luustoviikko-tunnus (vaalealle taustalle)
- Luustoviikko-tunnus (tummalle taustalle)
PDF-tiedostot
Yhteistyössä Luustoviikolla
- Tähän päivitetään Luustoviikon 2024 yhteistyötahot
Lisää aiheesta
International Osteoporosis Foundation IOF
#rakastaluitasi #luustoviikko