Hyppää sisältöön

Mäntsälän kunnan kotihoito

Mäntsälän kunnan kotihoidossa sairaanhoitajana toimiva Raila Rosenblad on kehittänyt osteoporoosia sairastavan tai sen riskiryhmässä olevan asiakkaan hoitopolkua kotihoidossa. Kun henkilö tulee kotihoidon asiakkaaksi, sairaanhoitaja selvittää, onko asiakkaalla osteoporoosidiagnoosi ja/tai -lääkitys. Samalla huomioidaan mm. mahdollinen suurentunut murtumariski, kortisonin käyttö, aikaisemmat pienienergiset murtumat ja pituuden lyheneminen. Myös kaatumiset ja kaatumisen riskitekijät selvitetään yhdessä fysioterapeutin kanssa asiakkaan tulovaiheessa.

-Tarpeen mukaan asiakas ohjataan jatkotutkimuksiin ja/tai lääkärille, kertoo Rosenblad.

Rosenbladin laatima kotihoidon ammattilaisten opas sisältää mm. tietoa osteoporoosin riskitekijöistä, syistä ja hoidosta, hoitosuunnitelman laatimisesta ja sen sisällöstä sekä hoidon seurannasta. Lisäksi jokaisella asiakkaalla on kuntoutussuunnitelma. Osteoporoosia sairastava asiakas saa myös Luustopassin, jossa on tiivistetyssä muodossa omahoitotietoa ja joka toimii hoidon seurannan välineenä. Lisäksi asiakas saa hyvistä kalsiumin ja proteiinin lähteistä sekä liikunnasta kertovat esitteet.

Rosenblad on kouluttanut kollegoitaan osteoporoosin hoidosta kotihoidossa sekä jakanut luustoterveys- ja osteoporoositietoa myös laajemmin alueellaan.

-Koulutus on saanut erittäin hyvän vastaanoton ja moni on todennut, ettei ollut tiennyt, miten monipuolinen asia luustoterveys on, toteaa Rosenblad.

Lisätietoja: raila.rosenblad@keusote.fi

Jaa somessa: