Hyppää sisältöön

Viestintä

Digitaidot kuntoon!

Kokeile rohkeasti uusia tapoja kohdata toisia!

Ota yhteyttä järjestösuunnittelijaamme Tiinaan, OVA-hankkeen Mariaan tai liiton toimistoon, jos tarvitset apua. Nyt kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan digimaailman tarjontaa!

Ohjeita ja verkkokouluja

Enter ry on tieto- ja viestintätekniikasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistys, joka toimii Uudenmaan alueella. Heidän verkossa pidettyjen digitietoiskujen materiaalit kahden vuoden ajalta löytyvät heidän verkkosivuiltaan täältä. Vilkaise, olisiko joku aihe ollut sinua kiinnostava!

Mitä seniorin on hyvä tietää digiasioista tullakseen auttavasti toimeen arjen asioinnissa? Enter ry:n verkkosivulle on koottu tarkistuslistoja, joiden avulla seniori voi arvioida omaa digiosaamistaan esimerkiksi sähköpostin, internetin tai Windows käyttöjärjestelmän käytöstä.

YLE:n Digitreenit nettisivulta löydät apua erilaisten digilaitteiden käyttöön videoiden muodossa. Käy vaikka läpi Digitreenien peruskurssi YLE:n verkkosivuilla!

Sähköiset terveyspalvelut ovat tulleet osaksi arkea. Erityisen tärkeää niiden käytön opettelu on pitkäaikaissairaille. Tässä Sydänliiton tekemässä verkkokoulussa esitellään valtakunnallisia sähköisiä terveyspalveluita, luotettavan terveystiedon sivustoja sekä mitä niiden käytöstä on hyvä tietää.

Oletko kuullut sanan OmaKanta, mutta se ei ole sinulle tuttu? OmaKannasta näet omat potilastietojasi kuten reseptit, hoitotiedot ja laboratoriotuloksia. Voit käydä ensin läpi OmaKanta verkkokoulutuksen tällä verkkosivulla ja sen jälkeen kokeilla käyttää OmaKantaa itse!

Turvallisuus digimaailmassa

Miten luot hyvän salasanan? Vilkaise ohjeet turvallisen salasanan luomiseksi.

Mitä kalastamista on tietojenkalastelu? Entä mitä ovat huijausviestit, joita voi tulla sähköpostiin tai tekstiviestinä? Lue Kuluttajaliiton vinkit siitä, miten tunnistat erilaisia huijausviestejä netissä ja puhelimessa.

Oletko kuullut romanssihuijauksesta? Romanssihuijaus on talouspetos, jossa sen tekijällä on tarkoitus huijata rahaa. Romanssihuijauksen kokija kokee olevansa (etä-)parisuhteessa, vaikka todellisuudessa hänen viestittelykaverinaan on rikollinen, joka lopulta pyytää huijattavalta rahaa. Lue lisää Nettideittiturvan verkkosivuilta.

Ohjeita etäkeskusteluohjelmien käyttöön

Haluatko tietää, miten asentaa Teams tai Zoom etäohjelma tietokoneellesi? Kaipaatko neuvoja niiden käyttämiseksi? Vai kiinnostaisiko sinua osata käyttää Google Meets, Skype tai Whatsapp ohjelmia tietokoneella tai älypuhelimella? Kirjallisia ohjeita näiden ohjelmien käyttämiseksi löydät Enter ry:n verkkosivuilta.

Myös Aspa-säätiö tarjoaa Teams ja Zoom etäohjelmien käyttöön kirjallisia ohjeita sekä videoita verkkosivuillaan.

Digilaitteiden käyttöön apuvälineitä ja ohjeita

Näetkö huonosti laitteiden ruudut? Näkövammaisten Keskusliitto tarjoaa käyttöopasta niin Android-mobiililaitteen käyttöön kuin myös Apple:n iPad tabletin tai iPhone puhelimen käyttäjille.

Terveyskylän verkkosivuilta voit lukea vinkkejä sähköisten palvelujen käyttöön silloin, kun näkö on heikentynyt.

Voit myös lukea Näkövammaisten Keskusliiton artikkelin siitä, miten näkövammainen voi käyttää tietokonetta tai älypuhelinta.

Liikehäiriösairauksien liitto tarjoaa Digiohjausta liikehäiriösairaille -oppaan (linkki oppaaseen löytyy verkkosivun alaosasta), joka on tarkoitettu liikehäiriösairauksia (esim. vapina, Parkinson, dystonia) sairastaville sekä heille digitukea antaville.

Papunet verkkosivulta löydät videon tietokoneelle tarkoitetuista apuvälineistä. Tiesitkö, että tietokoneen hiiriä ja näppäimistöjä löytyy paljon erilaisia? Niistä voi olla hyötyä silloin, jos oman käden liikkeet ovat rajoittuneet.

Etä- ja lähidigitukea tarjoavia tahoja

Digitukea on saatavilla ilmaiseksi suurimmassa osassa Suomen kirjastoja. Kysy kirjastosi neuvontapisteestä, onko kirjastoosi mahdollista varata aika digitukihetkeen. On hyvä muistaa, että julkisilla palveluilla on velvollisuus tarjoa digitukea omien digitaalisten palvelujensa käyttöön (esimerkiksi Kelan sähköiset palvelut, pankkien sähköiset palvelut) ilmaiseksi. Myös osa järjestöistä ja erilaiset hankkeet tarjoavat digitukea. Uutena julkisena palveluna hyvinvointialueet alkavat myös tarjoamaan digitukea potilaille sähköisten terveyspalvelujen käyttöön.

Oletko epävarma, mistä löydät apua vaikka omaishoitajuuden aikaansaamiseksi? Valtakunnallinen neuvontapalvelu eli Kansalaisneuvonta auttaa niin verkossa kuin puhelimitse, jos tarvitset apua löytääksesi oikean palvelun, jossa asioida. Puh 0295 000 (ma-pe 8-21, la 9-15). Puhe- tai kuulovammaiset henkilöt voivat kysyä tekstiviestillä numerosta 18395.

Vanhustyön Keskusjärjestön SeniorSurf toiminta tarjoaa valtakunnallisen digituen kartan, josta löydät digitukea antavia tahoja eri puolilta Suomea.

SeniorSurf tarjoaa myös etäopastuspalvelua. Palvelussa sinua auttaa toinen, koulutettu ikäihminen. Etäopastusta voit pyytää verkossa olevalla lomakkeella tai soittamalla puh 044 700 7101 (ma, ti ja to klo 10-12).

Eläkkeensaajien Keskusliiton valtakunnallinen Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa maksutonta opastusta ikäihmisille digiasioissa eri puolilla Suomea. Opastuksia tehdään vapaaehtoistyönä vertaisopastajien voimin. Myös vertaisopastajat ovat ikäihmisiä ja he ovat käyneet vertaisopastajaksi valmistavan koulutuksen. Katso onko alueellasi vertaisopastajaa heidän verkkosivuiltaan kohdasta Opastuspaikat.

Digivinkkejä yhdistystoimintaan

Opintokeskus Siviksen webinaarit, (jotka auttavat myös digitaitojen kartuttamisessa) ovat katsottavissa alla olevista linkeistä:

Miten luot etäkatsomon vaikkapa yhdistyksen jäseniltaan tai tapahtumaan? Kurkkaa vinkit SeniorSurf:n Etätilaisuudet verkkosivulta.

Jaa somessa: