Tapahtumien järjestäminen
Luustoliitto tarjoaa tukea ja apua erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen sekä tarvittaessa viestinnän ja markkinoinnin toteuttamiseen.
Liiton henkilöstön tuki tapahtumien järjestämiseen
Luustoliiton toimiston henkilöstö tarjoaa luentoja, koulutusta sekä toiminnallista työskentelyä yhdistyksille rajatuista aiheista. Yhdistykset voivat kutsua liiton työntekijöitä vierailulle yleisesti ottaen vuoden aikana kahdesti. Lisäksi Seinäjoen paikallisosasto ja Hangon paikallisosasto voivat pyytää yhden vierailun vuodessa, koska ne sijaitsevat kaukana ”emoyhdistyksestään”. Luentojen tulee olla avoimia kaikille.
Alla on lueteltu luentojen aiheita ja sulkuihin mahdolliset luennoitsijat/tilaisuuden ohjaajat. Voitte ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen henkilöön ajankohdan sopimiseksi (huom. mitä aikaisemmin olette yhteydessä, sen varmemmin toivomamme ajankohta onnistuu):
- Luut liikkeelle (1,5 h): Alustuksessa käydään läpi liikunnan luustovaikutuksia sekä yleistä liikkumisen suositusta ja liikkumisen eri vaihtoehtoja niin terveiden kuin osteoporoosia sairastavienkin osalta sekä tietoa kaatumisen riskitekijöistä että ennaltaehkäisystä. Alustus sisältää myös kevyitä harjoituksia, joita voi tehdä esimerkiksi kotona. (Tiina Kuronen)
- Vahvat jalat tiellä pitää; jalkaterien ja nilkkojen merkitys kaatumisen ehkäisyssä (1-1,5 h): Alustuksessa tutustutaan nilkan ja jalkaterän toimintaan ja merkitykseen. Runsaasti konkreettisia harjoitteita nilkan ja jalkaterän lihasten vahvistamiseksi. (Tiina Kuronen)
- Luustoterveys ja osteoporoosi (1 h): Alustuksessa tutustutaan luustoterveyden kulmakiviin ja osteoporoosin tunnistamiseen. (Ansa Holm/Tiina Kuronen)
- Osteoporoosin omahoidon kulmakivet (1 h): Alustuksessa tutustutaan osteoporoosin ja osteopenian omahoitoon (Ansa Holm)
- Ehkäistään kaatumiset liikunnalla (1-1,5h, Eerika Tiirikainen)
- Tavoitteellinen kuntoutuminen: Osteoporoosia sairastavan omista tavoitteista totta (1,5 h toiminnallista työskentelyä, voi olla tarvittaessa kestoltaan 1h, jolloin sisältö suppeampi, Jenny Lohikivi / Pauliina Tamminen)
- Luennoinnin lisäksi yhdistyksillä on mahdollisuus pyytää käytännön apua, tukea ja kehittämiskonsultointia oman toimintansa pyörittämiseen ja kehittämiseen. Apua voi pyytää aina tarvittaessa ja näiden osalta ei määritellä enimmäismäärää! Ottakaa ihmeessä yhteyttä ja pyytäkää apua ja tukea, jos siltä tuntuu.
- Aiheita voivat olla esimerkiksi: Kotisivujen päivittäminen tai muu tekninen apu mm. tietosuojaan ja asiakirjojen salaamiseen liittyen. Tarjoamme myös apua muuhun viestintään.
- Yhdistystoiminnan kehittäminen (2-5 h): Aikalisä ja käytännön tukea yhdistystoimintaan. Esimerkiksi nykytilanteen kartoitus, yhdistyksen toiminnan suunnittelua yhdessä sekä kehityssuunnitelma tekeminen tai vaikkapa vapaaehtoisten virkistys- ja toiminnan kehittämispäivä. Kysy lisää mahdollisuuksista! (Tiina Kuronen ja järjestösihteeri Henriikka Lankila)
Koronaohjeita: Turvallisen tapahtuman järjestäminen
Tapahtumia järjestäessä kannattaa noudattaa kansallisia suosituksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tällä hetkellä on voimassa sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Alueellisia sekä kansallisia terveydenhuoltoviranomaisten tiedotuksia kannattaa seurata aktiivisesti.
Jos tapahtumia järjestetään, niin tapahtuman järjestäjän vastuulla on huolehtia riittävän isosta tilasta, tarvittaessa rajoittaa osallistujien määrää sekä järjestää mahdollisuus huolehtia riittävästä käsihygieniasta. Tapahtumiin osallistuvien on tärkeää muistaa myös oma vastuu viruksen leviämisen ehkäisemisessä. Alle on koottu vinkkejä osallistujille yhdistysten tapahtumia ja tilaisuuksia koskien.
Älä osallistu sairaana
Osallistuminen on jokaisen omalla vastuulla. Mikäli olet sairas tai sinulla on lieviäkin flunssankaltaisia oireita, jää kotiin ja ilmoita tulosi peruuntumisesta tapahtumasta vastaavalle yhdistyksen yhteyshenkilölle.
Yski tai aivasta hihaan tai kertakäyttönenäliinaan
Yskimisen tai aivastamisen aikana tulee suu ja nenä peittää hihalla tai kertakäyttönenäliinalla. Laita käyttämäsi nenäliina heti roskiin. Pese kädet yskimisen ja aivastamisen jälkeen huolellisesti saippualla tai käytä desinfiointiainetta.
Vältä ylimääräisiä kontakteja
Tervehdi ilman fyysistä kontaktia sekä jätä halaukset ja kättelyt väliin. Vältä myös kahvojen ja muiden pintojen koskettamista. Älä koskettele turhaan myöskään kasvojasi.
Pese kätesi usein ja käytä käsidesiä
Tapahtumaa järjestäessä olisi hyvä huomioida käsienpesumahdollisuus tai tarjota osallistujille käsidesiä. Pese käsiäsi riittävän pitkään myös aina ulkoa tullessasi ja desinfioi kätesi tilasta toiseen siirtyessäsi.
Muista turvavälit
Tapahtuma kannattaa järjestää ulkona tai tilassa, jossa suositellut 1-2 metrin turvavälit on mahdollista säilyttää. Turvavälit on tärkeä muistaa myös esimerkiksi WC- tai ruokajonossa
Kasvomaski
Kasvomaskia voi halutessaan käyttää, jos ei voi välttää lähikontaktia mm. julkinen liikenne tai turvavälien pitäminen on mahdotonta. Maskin käyttö vaatii huolellisuutta ja sitä tulee käsitellä aina puhtain käsin. Poistaessasi maskia tartu kiinni sen nauhoista, älä koske maskin ulkopintaan.