Yhdistystoiminta
Yhdistys on järjestön perusyksikkö, jonka muodostavat yleensä henkilöjäsenet. Yhdistystoiminnan historia ulottuu Suomessa 1800-luvun alkuun ja yhdistyslaissa säädettiin yhdistystoiminnasta ja rekisteröidyn yhdistyksen mallista. Yhdistys toimii yleensä alueellisesti pienemmällä alueella, mutta se voi toimia myös valtakunnallisesti. Yhdistykset tarjoavat alueellisia toiminnan ja kohtaamisen paikkoja jäsenilleen.
Suomessa sosiaalinen ja yhteisöllinen toiminta on vahvasti sidoksissa yhdistyksiin. Moni suomalainen haluaa olla aktiivisesti mukana kattavassa yhdistystoiminnassa. Yhdistyksissä toimitaan eri tavoin yhdessä muiden ihmisten kanssa yhteiseksi, ei ainoastaan omaksi hyödyksi. Demokraattisen yhteiskunnan perusta on aktiivinen kansalaisuus. Kansanvaltainen järjestelmä ei ole toimintakykyinen, jos ihmisillä ei ole mahdollisuutta tai halua osallistua ja vaikuttaa asioihin.
Suomessa on arviolta noin 11 000 sosiaali- ja terveysalan yhdistystä ja niissä yhteensä jäseniä noin 1,3 miljoonaa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat yhteisöjä, jotka ovat erikoistuneet vaikeissa, haastavissa tai muuten erityisissä elämäntilanteissa olevien ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistämiseen. Potilasjärjestöt ovat rakentuneet jonkin tietyn sairauden, taudin tai vamman ympärille. Suomen Luustoliitto ry on osteoporoosia sairastavien potilasjärjestö sekä luuston terveyttä edistävä kansanterveysjärjestö. Järjestöllä tarkoitetaan usein valtakunnallista yhdistystä, katto-organisaatiota, jonka jäsenjärjestöjä alueelliset yhdistykset ovat. Suomen Luustoliitto on keskusjärjestö, jonka jäseniä luusto- ja osteoporoosiyhdistykset ovat. Yhdistysten toiminta rakentuu ihmisten omaehtoisen osallistumisen ja mielekkään toiminnan varaan.
Luustoliitto tarjoaa yhdessä 14 jäsenyhdistyksensä kanssa tietoa osteoporoosista ja sen hoidosta sekä jäsenilleen erilaisia jäsenpalveluita, kuten neuvontapalveluita ja tukea omahoitoon arjessa selviytymisen avuksi, edunvalvontaa, koulutusta sekä tapahtumia. Lisäksi jäsenyhdistykset organisoivat vertaistoimintaa, sekä virkistys- ja harrastustoimintaa, vaikuttamistyötä unohtamatta. Hyvä hoito kuuluu kaikille.
Elinvoimaa yhdistyksiin (EVY)
Luustoliitto on koonnut jäsenyhdistystensä edustajista asiantuntijaryhmän (EVY), jonka perimmäisenä tavoitteena on nostaa näkyviin alueellisia toimintatapoja ja yhdistysten vapaaehtoisten näkökulmia, mielipiteitä ja kokemuksia, joita voidaan hyödyntää palveluiden parantamiseen ja toiminnan kehittämisen sekä päätöksenteon tukena. EVY-ryhmää voidaan käyttää apuna arviointitiedon keräämisessä, asiakasraatina, mutta myös uusien ideoiden synnyttämiseen tai testaamiseen. Ryhmässä pääsee vaikuttamaan mm. liiton toimintatapoihin ja jäsenjärjestöille tarjottavaan tukeen ja palveluihin. Ryhmän toiminnasta tiedotetaan erilaisissa tapahtumissa, jäsenyhdistysten vapaaehtoisille suunnatussa Mitä Missä Milloin -uutiskirjeessä sekä Luustotietolehdessä. Myös uudet toimijat ovat tervetulleita ryhmään. Uusia edustajia voidaan kutsua myös henkilökohtaisesti (sähköposti tai puhelu). Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti kolme kertaa vuodessa, kahdesti etäyhteydellä ja kerran vuodessa kasvotusten. Ryhmän sihteerinä ja kokoonkutsujana toimii järjestösuunnittelija Tiina Kuronen.