Hyppää sisältöön

Potilasohjaus

Osteoporoosidiagnoosia edeltää usein kivulias luunmurtuma ja sen hoito sekä pitkä kuntoutuminen takaisin normaaliin arkeen. Silti osteoporoosidiagnoosi on usein sokki. Moni kysyy, mitä osteoporoosi sairautena tarkoittaa ja millainen tulevaisuus tämän pitkäaikaissairauden kanssa on edessä. Moni miettii myös, miten osteoporoosia hoidetaan sekä voiko sairauteen ja sen etenemiseen itse vaikuttaa.

Osa osteoporoosiin sairastuneista ja niistä, joilla on todettu osteopenia, saa ohjausta ja tietoa esimerkiksi hoitajan vastaanotolla. Kerralla voi olla vaikeaa sisäistää kaikkea saatua tietoa ja jälkeenpäin mieleen saattaa tulla kysymyksiä liittyen arkeen osteoporoosin kanssa. Tällöin apuna toimivat esimerkiksi omahoitoon liittyvät ohjeet, joihin voi tutustua omassa tahdissa ammattilaisen tapaamisen jälkeen. Aina ei ohjausta syystä tai toisesta saa, ja myös tällöin saatavilla oleva omahoitomateriaali on tärkeää.

Luustoliiton materiaalit voivat auttavat ymmärtämään, mistä osteoporoosissa on kyse, mitkä asiat ovat voineet vaikuttaa sen syntyyn, mikä on osteoporoosin hyvän hoidon kokonaisuus ja miten voi itse hoitaa itseään. Kaikki Luustoliiton materiaalit perustuvat Osteoporoosi Käypä hoito -suositukseen ja muihin näyttöön perustuviin suomalaisiin suosituksiin kuten ravitsemussuosituksiin ja liikkumisen suosituksiin. Maksutonta materiaalia omahoidon tueksi saa suoraan Luustoliitosta tai sen jäsenyhdistyksistä ympäri Suomen.

Materiaalit antavat ammattilaisten ja vertaisten ohella tukea osteoporoosin omahoitoon. Esitteet eivät kuitenkaan koskaan korvaa ammattilaisten ja vertaisten tukea. On myös tärkeää olla itselleen lempeä, sillä oma tietotaito ja motivaatio eivät rakennu hetkessä diagnoosin saamisen jälkeen. Usein tarvitaan aikaa ja oivalluksia pienistä arjen asioista, joilla voi itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Näin osteoporoosin omahoidosta tulee hiljalleen luonteva osa arkea. Oman hoitotahon ja yhdistystoiminnan lisäksi Luustoliiton omahoidon tuen palvelut voivat olla tukena arjessa osteoporoosin kanssa.

Tutustu myös Osteoporoosin itsehoitopolkuun sekä Luustoliiton YouTube-kanavan videoihin.

Jaa somessa: