Hyppää sisältöön

Kalsium

Miksi?

Elimistö tarvitsee kalsiumia moniin elintärkeisiin toimintoihin. Kalsium antaa luille niiden lujuuden. Luusto toimii elimistön kalsiumvarastona. Ravinnosta tulee saada päivittäin riittävästi kalsiumia, jottei elimistö joudu käyttämään luustossa olevaa kalsiumia.

Mistä?

Kalsiumia on monissa ruoka-aineissa ja runsaasti maitotuotteissa. Kalsiumin lähteitä ovat myös ne kaura-, soija-, riisi- tai pähkinäpohjaiset juomat sekä mehut ja kivennäisvedet, joihin on lisätty kalsiumia. Pääaterioilla kalsiumia saa esimerkiksi kalasta tai tofusta. Kasviksissa ja hedelmissä on pääsääntöisesti niukasti kalsiumia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lisäksi kalsiumin imeytyvyys kasviksista saattaa vaihdella. Esimerkkejä erilaisista kalsiumin lähteistä löydät Osteoporoosi ja luustoterveellinen ravinto -esitteestä.

Kuinka paljon?

Osteoporoosia sairastavan tulisi saada kalsiumia 1000-1500 mg vuorokaudessa joko ravinnosta tai ravinnosta ja kalsiumlisästä yhteensä. Ennen kalsiumlisän aloittamista on hyvä tarkistaa, paljonko kalsiumia saa ravinnosta. Omaa kalsiuminsaantia voi arvioida kalsiumlaskurin avulla.

Jaa somessa: