Hyppää sisältöön

Sjögrenin syndrooma

Sjögrenin syndrooma (oireyhtymä) voi ilmetä itsenäisenä, primaarisena sairautena. Se on reumasairauksiin kuuluva krooninen autoimmuunisairaus, joka tavallisesti ilmenee silmien ja suun kuivumisena. Muita tavallisimpia oireita ovat väsymys ja nivelsäryt. Vaikeammat sisäelinten komplikaatiot ovat harvinaisia.

Kuivia limakalvoja hoidetaan paikallisesti ja muita oireita hoidetaan mm. glukokortikoideilla, hydroksiklorokiinilla ja immuunivastetta muuntavalla lääkityksellä. Tavallisesti tauti on lievä ja sen ennuste hyvä.

Yleensä primaarisen Sjögrenin oireyhtymän ensioireet alkavat 40–50 vuoden iässä. Sairastuneista yhdeksän kymmenestä on naisia. Hoitosuosituksen mukaan Sjögrenin syndroomaa pidetään nivelreuman jälkeen yleisimpänä reumaattisena autoimmuunisairautena. Sekundaarisena Sjögrenin syndrooma voi esiintyä liittyen muihin autoimmuunisairauksiin (esim. nivelreuma).

Sjögrenin syndrooma ja luusto

Sjögrenin syndroomalla voi olla monia eri vaikutuskanavia luuston terveyteen. Oireyhtymän aiheuttama elimistön yleinen tulehdustila voi vaikuttaa luuston kuntoa heikentävästi. Syndrooma sekundaarisessa muodossa voi liittyä reumasairauksiin, jotka itsessään tai niiden lääkehoito voivat heikentää luuston terveyttä.

Sjögrenin syndrooma voi aiheuttaa voimakasta väsymystä ja kipuja, jotka voivat johtaa liikkumisen vähenemiseen. Liikunnan väheneminen heikentää luustoa ja lisää samalla myös kaatumistapaturmien riskiä. Lisäksi sairauden hoitoon ja niveloireisiin voi joutua käyttämään pitkäaikaisesti kortisonia, joka voi vaikuttaa luustoon. 

Sjögrenin syndroomaan voi liittyä häiritsevän kuiva suu, joka vaikeuttaa syömistä. Myös maku- ja hajuaisti voivat heikentyä ja vähentää ruokahalua. Lisäksi Sjögrenin syndrooma voi aiheuttaa ruokatorven, mahalaukun ja suoliston toimintahäiriöitä. Oireista kärsivä henkilö voi vähentää ravinnon määrää, mikä voi johtaa luuston kannalta tärkeiden ravintoaineiden saannin vähentymiseen.

Toisaalta myös suoliston limakalvojen kuivuudesta aiheutuvat ravinteiden imeytymishäiriöt voivat johtaa luuston kannalta keskeisten ravintoaineiden vajeeseen. Vatsavaivoja helpottaakseen moni saattaa jättää mm. maitotuotteet pois ruokavaliostaan, ja näin altistua liian vähäiselle kalsiumin ja toisinaan myös vähäiselle proteiinin saannille.

Sairaus voi altistaa lisäksi kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttaville sairauksille, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnalle ja keliakialle. Hoitamaton keliakia ja munuaisten vajaatoiminta puolestaan ovat osteoporoosin riski.

Lisäksi osalla sairastuneista iho saattaa herkistyä auringonvalolle, jolloin luontainen D-vitamiinin saanti kesäaikaan voi heikentyä. Siitä voi aiheutua veren alhainen D-vitamiinin taso, joka puolestaan heikentää kalsiumin imeytymistä.

Lue lisää Sjögrenliiton verkkosivuilta.

Jaa somessa: