Hyppää sisältöön

Primaari osteoporoosi

Primaariseen osteoporoosiin kuuluvat ikääntymiseen liittyvä osteoporoosi sekä idiopaattinen osteoporoosi, jolloin osteoporoosin syytä ei tunneta. Osteoporoosin diagnosoinnin jälkeen tulee selvittää, onko kyse primaarisesta vai sekundaarisesta osteoporoosista. Ikä ja sukupuoli voivat auttaa tunnistamisessa. Primaarisen osteoporoosin aiheuttama murtuma on todennäköisempi iäkkäällä naisella, joka on muuten terve ja jonka peruslaboratorioarvot ovat normaalit, kuin nuorella miehellä tai naisella, jolla vaihdevuodet eivät ole vielä alkaneet.

Vaihdevuodet ja osteoporoosi

  • Estrogeeni on yksi tärkeimmistä vaihdevuosioireiden ja luuston terveyden yhteydessä puhuttavasta naishormonista.
  • Estrogeenin on todettu korjaavan luun muodostumisen ja hajoamisen välistä epätasapainoa.
  • Estrogeenin tuotanto tapahtuu munasarjoissa, mutta se vaikuttaa laajasti kaikkialla muuallakin elimistössä.
  • Vaihdevuosien edetessä nainen kärsii estrogeenivajauksesta ja riski sairastua osteoporoosiin kasvaa luun hajoamisen kiihtyessä.
  • Vaihdevuosien myötä arviolta jopa 40 %:lla 50 vuotta täyttäneistä naisista on riski sairastua osteoporoosiin.

Vaihdevuodet osana elämää

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta ja munarakkuloiden vähenemisen myötä munasarjojen estrogeenituotanto loppuu kokonaan, jolloin sukukypsä elämänjakso jää taakse.

Esivaihdevuosilla tarkoitetaan 5-10 vuoden ajanjaksoa, jolloin hormonitoiminta vähenee ja kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi. Kuukautiskierto saattaa lyhentyä ja kuukautisvuodon määrä voi vaihdella kuukaudesta toiseen.

Yleisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja siitä johtuva hikoilu, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, nivelkivut sekä limakalvojen oheneminen. Keskimääräinen kuukautisten loppumisikä eli menopaussi-ikä on 51 vuotta. Menopaussi-ikä voi kuitenkin vaihdella 40-60 ikävuoden välillä.

Vaihdevuosien jälkeistä aikaa kutsutaan postmenopaussiksi. Hormonitoiminnan vaihtelu ja vaihdevuosioireet voivat jatkua vielä muutaman vuoden ajan, mutta ne ovat jo helpottaneet. Postmenopausaalisella naisella estrogeenivajaus lisää riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten osteoporoosiin ja sydän- ja verisuonitauteihin. Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito on tässä vaiheessa tärkeää.

Luuston terveyttä edistävät ruokavalinnat

Monipuolisella ja terveellisellä ruokavaliolla on tärkeä merkitys osteoporoosin ennaltaehkäisyssä. Monipuolisella ja säännöllisellä ruokailulla voit ehkäistä vajaaravitsemustilaa, joka on haitallisempaa kuin ylipaino ikääntyessä.

Kalsium ja D-vitamiini tehostavat estrogeenin vaikutusta

Kalsium on luuston tärkeä rakennusaine. Osteoporoosin riskin kasvaessa tai sitä sairastavalla suositeltu annos kalsiumia on 1–1,5 g päivässä. Kalsiumia on monissa ruoka-aineissa, runsaasti maitotuotteissa. Kalsiumin lähteitä ovat myös ne kaura-, soija-, riisi- tai pähkinäpohjaiset juomat sekä mehut ja kivennäisvedet, joihin on lisätty kalsiumia. Lasillisesta maitoa, piimää tai muutamasta juustosiivusta, saat 0,25 g kalsiumia. Internetistä löydät paljon erilaisia kalsiumlaskureita, joiden avulla voit laskea päivittäisen kalsiumin saantisi.

D-vitamiinia tarvitaan turvaamaan kalsiumin imeytymistä suolesta. D-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää luuston terveyttä sekä vahvistaa elimistön immuunipuolustusta. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala ja kananmuna sekä maitotuotteet ja ravintorasvat, joihin on lisätty D-vitamiinia. Osteoporoosia sairastaville lääkäri suunnittelee yksilöllisen, luuston hyvinvointia vahvistavan D-vitamiiniannostuksen.

Liikunta vahvistaa luita ja lievittää vaihdevuosioireita

Säännöllinen liikunta ylläpitää vahvaa luustoa aikuisiässä ja hidastaa luuston haurastumista ikääntyessä. Monipuolisella ja säännöllisellä liikunnalla ehkäiset myös kaatumisriskiä, sillä se vahvistaa lihaskuntoa, parantaa tasapainoa sekä koordinaatiokykyä. Lihaskuntoharjoittelua tulisi harrastaa 2–3 kertaa viikossa ja reipasta kestävyysliikuntaa tulisi suosia päivittäin noin 30 minuutin ajan. Lisäksi suositellaan säännöllisesti tasapainoa kehittävää harjoittelua. Muistathan liikkua aina oman jaksamisesi mukaisesti.

Tupakka ja alkoholi hidastavat luun muodostumista

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät riskiä sairastua osteoporoosiin. Tupakoivilla ihmisillä luumassa on pienempi verrattaessa ihmisiin, jotka eivät tupakoi. Runsas alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä tasapainon, koordinaation ja arviointikyvyn heikkenemisen vuoksi. Lisäksi runsas alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa vajaaravitsemusta. Valmistaudu muutokseen ja ota askel kohti terveellisempää elämää. Terveydenhuollon ammattilaisilta saat apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen ja alkoholin kohtuulliseen käyttöön.

Luuston lujuutta estrogeenistä

Vaihdevuosien hormonihoidon todistettu terveyshyöty on sen luuta suojaava vaikutus. Hormonihoitoa käyttävällä naisella murtumariski on pienentynyt noin 20–40 %. Tämän vuoksi hormonihoito on suositeltavaa aloittaa paitsi vaihdevuosioireiden hoitoon, myös murtumien estoon alle 60-vuotiaille, edellyttäen, ettei hoidolle ole vasta-aiheita.

Estrogeenihormoni vaikuttaa murtumien riskitekijöihin lisäämällä lihasvoimaa ja tämän ansiosta se ehkäisee myös kaatumisia. Lisäksi osteoporoosin hoitoon voidaan käyttää erilaisia luulääkityksiä, joilla ei kuitenkaan ole varsinaista yhteyttä vaihdevuosioireisiin. Ne kuitenkin hoitavat osteoporoosia tehokkaasti omahoidon rinnalla. Päätöksen lääkityksen aloituksesta ja sen kartoittamisesta tekee aina lääkäri yhteisymmärryksessä potilaansa kanssa.

Lisätietoja

Tutustu myös Luuston terveys ja vaihdevuodet -potilasohjeeseen. Voit tilata potilasohjeen verkkokaupastamme.

Jaa somessa: