Hyppää sisältöön

D-vitamiini

Miksi?

D-vitamiini auttaa luustolle tärkeää kalsiumia imeytymään ja tukee luusolujen uusiutumista. Sillä on vaikutusta myös lihasten toimintaan.

Kuinka paljon?

D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta Suomessa vain kesäaikaan. Ravinnon parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kalaruuat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet, margariinit ja levitteet. Suomessa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini ei aina riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinin tarvetta. Tilanne on korjattavissa käyttämällä D-vitamiinilisää.

Osteoporoosissa D-vitamiinin yksilöllisen annoksen tulisi perustua veren D-vitamiinipitoisuuden (kalsidiolin) mittaukseen. Kalsidiolin (D-vitamiinin varastomuoto elimistössä) pitoisuus veressä kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. Luuston kannalta suositeltavat verikokeen arvot ovat 75–120 nmol/l.

Tutustu myös Osteoporoosi ja luustoterveellinen ravinto -esitteeseen.

Jaa somessa: