Luustokurssin ohjaaja

Luustokurssiohjaajan maksuton koulutus tilauskoulutuksena niille julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, joiden on tarkoitus aloittaa kuntoutumiskurssitoiminta toimipaikassaan.

Oletko sinä se sosiaali- ja terveysalan tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilainen, joka tukee osteoporoosia sairastavaa toimintakykyiseen ja mielekkääseen arkeen? Työskenteletkö julkisella sektorilla ja kaipaat maksuttomia ryhmänohjauksen työvälineitä käyttöösi? Voisitko sinä olla kurssiohjaaja, joka antaa eväitä osteoporoosia sairastavan omahoidon toteutukseen ja kokonaisvaltaiseen kuntoutumiseen?

Miksi?

Osteoporoosin hoitamattomuuden hinta on korkea. Osteoporoosia sairastavat ovat keskeistä riskiryhmää murtumia, myös lonkkamurtumia ajatellen. Tarjoamalla kuntoutusta hyvissä ajoin, tuetaan kuntoutujia oman toimintakykynsä ja terveytensä pitkäaikaiseen ylläpitämiseen. Vähemmän kaatumisia, vähemmän murtumia, parempaa ja mielekkäämpää arkea. Hyödyt näkyvät niin kuntoutujan arjessa, ammattilaisresurssien käytössä kuin maakuntien kukkarossakin.

Mikä kurssi?

Luustokurssi on viiden lähitapaamisen tai kuuden videovälitteisen tapaamisen tavoitteellinen kokonaisuus. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia. Kurssin teemoja ovat sairauden kanssa eläminen ja omat voimavarat, luusto ja osteoporoosi, monipuolinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti, liikunta sekä kaatumisen ehkäisy. Kurssi sisältää alku- ja loppukartoitukset, välitehtäviä sekä menetelmät yksilöllisen tavoitteen asettamisen tueksi. Luustoliitto tarjoaa maksutta kurssiohjaajakoulutuksen, osallistujan ja ohjaajan materiaalit, vinkit toiminnallisiin harjoituksiin ja tuen kurssin järjestämiseen. Kurssin päätyttyä Luustoliitto kokoaa puolestasi kurssitulokset, joita voit hyödyntää omassa työympäristössäsi.

Missä?

Luustokursseja järjestetään tällä hetkellä Helsingissä ja Tampereella  monessa eri palvelukeskuskessa. Kurssiohjaajat muodostavat myös moniammatillisen verkoston, jossa syntyy yhteistyötä ja uusia ideoita.

Kokemuksia

Ammatilaisille kurssi on tarjonnut valmiin ja maksuttoman työvälineen, jolla on tavoitettu laajasti osallistujia. Vuosittain kursseille osallistuu n. 100 kuntoutujaa. Kursseilla tieto muuttuu arjen teoiksi.

Fyysinen toimintakyky on parantunut valtaosalla kuntoutujista omien arjen muutosten ansioista, ravitsemusta on kohennettu ja kotiympäristöä muokattu turvallisemmaksi. Kurssit ovat vahvistaneet luottamusta tulevaisuuteen ja omien tekojen merkitykseen: Minä itse voin vaikuttaa toimintakykyyni eikä sairauden tarvitse jarruttaa oman näköistä elämää. Kurssien myötä on rohkaistuttu lähtemään liikkeelle kotoa ja osallistumaan erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. Vertaistuki ja uudet ystävät on koettu tärkeänä antina.

Tutustu Annika Timosen (Koskelan palvelukeskus, Helsinki) ja Essi Sernin (Pohjois-Haagan palvelukeskus, Helsinki) kokemuksiin Luustokurssien ohjaamisesta.

Kurssiohjaajaksi?

Luustoliiton maksuttoman Luustokurssiohjaajan tilauskoulutuksen kesto on 6 tuntia ja se voidaan järjestää toimipaikassasi. Koulutus antaa valmiudet kurssien ohjaamiseen. Koulutus soveltuu julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitajille, toiminta- ja fysioterapeuteille, sosiaaliohjaajille sekä murtuma-, luusto- ja osteoporoosihoitajille.

Lisätietoja Luustokurssiohjaajan tilauskoulutuksesta ja yhteistyöstä voit tiedustella Luustoliitosta: Pauliina Tamminen 050 371 4558 tai pauliina.tamminen@luustoliitto.fi.

 

Vieritä ylös