Hyppää sisältöön

Luustokurssin ohjaaja

Tuetko osteoporoosia sairastavan toimintakykyistä ja mielekästä arkea? Työskenteletkö julkisella sektorilla ja kaipaat maksuttomia ryhmänohjauksen työvälineitä käyttöösi?

Kurssiohjaajaksi?

Luustoliiton maksuttoman kurssiohjaajan kaksiosaisen koulutuksen kesto on yhteensä 7 tuntia (etäosallistuminen). Koulutus antaa valmiudet kurssien ohjaamiseen. Koulutus soveltuu julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitajille, toiminta- ja fysioterapeuteille, lähihoitajille, sosiaaliohjaajille sekä murtuma-, luusto- ja osteoporoosihoitajille. Kurssiohjaajat muodostavat myös moniammatillisen verkoston, jossa syntyy yhteistyötä ja uusia ideoita.

Seuraava maksuton kurssiohjaaja koulutus järjestetään syksyllä 2024 kaksiosaisena, etätoteutuksena seuraavasti:

I osa ti 19.11.2024 klo 9.00–14.00 (sis. 1 h tauon ja lounastarjoilun)
II osa ke 26.11.2024 klo 9.00–12.00

Olet tervetullut ohjaajakoulutukseen, jos sitoudut järjestämään julkisen sektorin toimipaikassasi vähintään yhden Luustokurssin lähi- tai etämuodossa vuoden 2025-2026 aikana. I koulutuspäivä sisältää lounastauon (1 h) ja -tarjoilun sekä molempina koulutuspäivinä muita lyhyempiä taukoja. Koulutukseen voit osallistua etänä (Zoom). Etäosallistumiseen tarvitset hyvällä verkkoyhteydellä varustetun laitteen, jossa on sekä mikrofoni että kamera. Koulutusta edeltää pieni ennakkotehtävä.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä. Ilmoittautuminen päättyy 11.11.2024.

Lisätietoa kurssiyhteistyöstä ja kurssiohjaajan koulutuksesta:

Anna Selkama 050 594 3093 anna.selkama@luustoliitto.fi

Jenny Lohikivi 050 512 9117 jenny.lohikivi@luustoliitto.fi

Heidi Ilkanheimo 050 371 4558 heidi.ilkanheimo@luustoliitto.fi

Löydät Luustokurssin toimintamallin myös Innokylästä.

Mikä on Luustokurssi?

Luustokurssi on viiden lähitapaamisen (kunkin tapaamisen kesto 3 tuntia) tavoitteellinen kokonaisuus. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla voidaan järjestää myös jatkotapaaminen. Kurssin teemoja ovat sairauden kanssa eläminen ja omat voimavarat, luustoterveys ja osteoporoosi, liikunta, ravitsemus, kaatumisen ehkäisy sekä rentoutuminen, lepo ja uni & elämää osteoporoosin kanssa.

Kurssi sisältää alku- ja loppukartoitukset, välitehtäviä sekä menetelmät yksilöllisen tavoitteen asettamisen tueksi. Luustoliitto tarjoaa maksutta kurssiohjaajakoulutuksen, kurssin toimintamallin aikatauluineen, osallistujan ja ohjaajan materiaalit, vinkit toiminnallisiin harjoituksiin sekä tuen kurssin järjestämiseen. Kurssin järjestäminen myös etänä on mahdollista. Kurssin päätyttyä Luustoliitto kokoaa puolestasi kurssitulokset, joita voit hyödyntää omassa työympäristössäsi.

Missä?

Luustokursseja voidaan järjestää erityyppisissä sote- tai hyte-yksiköissä, kuten esimerkiksi palvelukeskuksissa, terveysasemilla, terveysneuvontapisteissä tai liikuntatoimen toimipaikoissa. Luustokursseja järjestetään muun muassa Helsingissä ja Tampereella monessa eri palvelukeskuksessa.

Kokemuksia

Ammattilaisille Luustokurssi tarjoaa valmiin, maksuttoman ja toimivan työvälineen, jonka avulla voidaan tavoittaa laajasti osallistujia. Kursseilla tieto muuttuu arjen teoiksi. Kurssit vahvistavat luottamusta tulevaisuuteen ja omien tekojen merkitykseen: Minä itse voin vaikuttaa toimintakykyyni eikä sairauden tarvitse jarruttaa oman näköistä elämää.

Fyysinen toimintakyky on parantunut valtaosalla osallistujat omien arjen muutosten ansioista, ravitsemusta on kohennettu ja kotiympäristöä muokattu turvallisemmaksi. Kurssien myötä on rohkaistuttu lähtemään liikkeelle kotoa ja osallistumaan erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. Vertaistuki ja uudet ystävät on koettu tärkeänä antina.

Tutustu Annika Timosen (Koskelan palvelukeskus, Helsinki) ja Essi Sernin (Pohjois-Haagan palvelukeskus, Helsinki) kokemuksiin Luustokurssien ohjaamisesta. Myös katsomalla videot kurssin ohjaamisesta ja kurssin hyödyistä osallistujille saat lisätietoa.

Osteoporoosin hoitamattomuuden hinta on korkea. Osteoporoosia sairastavat ovat keskeistä riskiryhmää murtumia, myös lonkkamurtumia ajatellen. Tarjoamalla kuntoutusta hyvissä ajoin, tuetaan kuntoutujia oman toimintakykynsä ja terveytensä pitkäaikaiseen ylläpitämiseen. Vähemmän kaatumisia, vähemmän murtumia, parempaa ja mielekkäämpää arkea. Hyödyt näkyvät niin kuntoutujan arjessa, ammattilaisresurssien käytössä kuin hyvinvointialueiden ja kuntien kukkaroissakin.

Jaa somessa: