Hyppää sisältöön

Luustokurssin ohjaaja

Oletko sinä se sosiaali- ja terveysalan tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilainen, joka tukee osteoporoosia sairastavan toimintakykyistä ja mielekästä arkea? Työskenteletkö julkisella sektorilla ja kaipaat maksuttomia ryhmänohjauksen työvälineitä käyttöösi? Voisitko sinä olla kurssiohjaaja, joka antaa eväitä osteoporoosia sairastavan omahoidon toteutukseen ja arkeen pitkäaikaissairauden kanssa?

Luustokurssi on viiden lähitapaamisen tai kuuden etätapaamisen tavoitteellinen kokonaisuus. Kurssi on suunnattu henkilöille, joilla on todettu osteoporoosi tai osteopenia. Mahdollisuuksien mukaan kurssilla voidaan järjestää myös jatkotapaaminen. Kurssin teemoja ovat sairauden kanssa eläminen ja omat voimavarat, luusto ja osteoporoosi, monipuolinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti, liikunta, kaatumisen ehkäisy sekä lepo ja uni. Kurssi sisältää alku- ja loppukartoitukset, välitehtäviä sekä menetelmät yksilöllisen tavoitteen asettamisen tueksi. Luustoliitto tarjoaa maksutta kurssiohjaajakoulutuksen, kurssin toimintamallin aikatauluineen, osallistujan ja ohjaajan materiaalit, vinkit toiminnallisiin harjoituksiin sekä tuen kurssin järjestämiseen. Kurssin päätyttyä Luustoliitto kokoaa puolestasi kurssitulokset, joita voit hyödyntää omassa työympäristössäsi.

Missä?

Luustokursseja voidaan järjestää erityyppisissä sote- tai hyte-yksiköissä, kuten esimerkiksi palvelukeskuksissa, terveysasemilla, terveysneuvontapisteissä tai liikuntatoimen toimipaikoissa. Luustokursseja järjestetään muun muassa Helsingissä ja Tampereella monessa eri palvelukeskuksessa.

Kokemuksia

Ammattilaisille Luustokurssi tarjoaa valmiin, maksuttoman ja toimivan työvälineen, jonka avulla voidaan tavoittaa laajasti osallistujia. Kursseilla tieto muuttuu arjen teoiksi. Kurssit vahvistavat luottamusta tulevaisuuteen ja omien tekojen merkitykseen: Minä itse voin vaikuttaa toimintakykyyni eikä sairauden tarvitse jarruttaa oman näköistä elämää.

Fyysinen toimintakyky on parantunut valtaosalla osallistujisat omien arjen muutosten ansioista, ravitsemusta on kohennettu ja kotiympäristöä muokattu turvallisemmaksi. Kurssien myötä on rohkaistuttu lähtemään liikkeelle kotoa ja osallistumaan erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin. Vertaistuki ja uudet ystävät on koettu tärkeänä antina.

Tutustu Annika Timosen (Koskelan palvelukeskus, Helsinki) ja Essi Sernin (Pohjois-Haagan palvelukeskus, Helsinki) kokemuksiin Luustokurssien ohjaamisesta. Myös katsomalla videot kurssin ohjaamisesta ja kurssin hyödyistä osallistujille saat lisätietoa.

Kurssiohjaajaksi?

Luustoliiton maksuttoman kurssiohjaajan kaksiosaisen koulutuksen kesto on yhteensä 7 tuntia (etäosallistuminen). Koulutus antaa valmiudet kurssien ohjaamiseen. Koulutus soveltuu julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaisille, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitajille, toiminta- ja fysioterapeuteille, lähihoitajille, sosiaaliohjaajille sekä murtuma-, luusto- ja osteoporoosihoitajille. Kurssiohjaajat muodostavat myös moniammatillisen verkoston, jossa syntyy yhteistyötä ja uusia ideoita.

Seuraava maksuton kurssiohjaajakoulutus järjestetään keväällä 2024 kaksiosaisena, etätoteutuksena seuraavasti:

I osa ke 17.4.2024 klo 9.00–14.00 (sis. 1 h tauon ja lounastarjoilun)
II osa ke 24.4.2024 klo 9.00–12.00

Olet tervetullut ohjaajakoulutukseen, jos sitoudut järjestämään julkisen sektorin toimipaikassasi vähintään yhden Luustokurssin lähi- tai etämuodossa vuoden 2024-2025 aikana. I koulutuspäivä sisältää lounastauon (1 h) ja -tarjoilun sekä molempina koulutuspäivinä muita lyhyempiä taukoja. Koulutukseen voit osallistua etänä (Zoom). Etäosallistumiseen tarvitset hyvällä verkkoyhteydellä varustetun laitteen, jossa on sekä mikrofoni että kamera. Koulutusta edeltää pieni ennakkotehtävä.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä. Ilmoittautuminen päättyy 8.4.2024.

Syksyllä 2024 maksuton kurssiohjaajakoulutus järjestetään kaksiosaisena, etätoteutuksena seuraavasti

I osa ti 19.11.2024 klo 9.00–14.00 (sis. 1 h tauon ja lounastarjoilun)
II osa ke 26.11.2024 klo 9.00–12.00

Olet tervetullut ohjaajakoulutukseen, jos sitoudut järjestämään julkisen sektorin toimipaikassasi vähintään yhden Luustokurssin lähi- tai etämuodossa vuoden 2025-2026 aikana. I koulutuspäivä sisältää lounastauon (1 h) ja -tarjoilun sekä molempina koulutuspäivinä muita lyhyempiä taukoja. Koulutukseen voit osallistua etänä (Zoom). Etäosallistumiseen tarvitset hyvällä verkkoyhteydellä varustetun laitteen, jossa on sekä mikrofoni että kamera. Koulutusta edeltää pieni ennakkotehtävä.

Ilmoittautuminen syksyn koulutukseen aukeaa myöhemmin

Lisätietoa kurssiyhteistyöstä ja kurssiohjaajan koulutuksesta:

Anna Selkama 050 594 3093 anna.selkama@luustoliitto.fi tai

Jenny Lohikivi 050 512 9117 jenny.lohikivi@luustoliitto.fi

Löydät Luustokurssin toimintamallin myös Innokylästä.

Osteoporoosin hoitamattomuuden hinta on korkea. Osteoporoosia sairastavat ovat keskeistä riskiryhmää murtumia, myös lonkkamurtumia ajatellen. Tarjoamalla kuntoutusta hyvissä ajoin, tuetaan kuntoutujia oman toimintakykynsä ja terveytensä pitkäaikaiseen ylläpitämiseen. Vähemmän kaatumisia, vähemmän murtumia, parempaa ja mielekkäämpää arkea. Hyödyt näkyvät niin kuntoutujan arjessa, ammattilaisresurssien käytössä kuin maakuntien kukkarossakin.

Jaa somessa: