Mikä luusto?
Luut toimivat yhdessä lihasten kanssa elimistön tukirankana ja liikuntakoneistona. Luuston tehtävänä on myös suojata sisäelimiä, kuten sydäntä, keuhkoja ja aivoja. Lisäksi luusto toimii elimistön mineraalivarastona. Aikuisella on noin 206 luuta. Suurin ihmisen luista on reisiluu ja pienin korvan sisällä oleva kuuloluu (jalustin).
Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman luustonsa kuntoon. Kaikissa elämänvaiheissa lujan luuston perustana toimivat luustoterveyden kulmakivet: monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi kalsiumia ja proteiinia, riittävä D-vitamiinin saanti, säännöllinen liikunta, riittävästä unesta ja levosta huolehtiminen sekä kaatumisen ehkäisy. Keskeisessä roolissa ovat myös tupakoimattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö. Luustoterveyden ylläpitäminen ei vaadi ihmeitä, vaan pieniä tekoja arjessa.
Luuston rakenne
Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän. Luuston uusiutuminen on hidasta, sillä luuston uusiutuminen kokonaisuudessaan vie noin kymmenen vuotta. Luun uusiutuminen tapahtuu luuta hajottavien solujen (osteoklastit) ja luuta muodostavien solujen (osteoblastit) yhteistyönä. Luun aineenvaihdunnan ollessa tasapainossa luunrakentajasolut rakentavat yhtä paljon uutta luukudosta tilalle kuin luunsyöjäsolut ovat sitä ”syöneet”. Luusto haurastuu, jos luunsyöjäsolut toimivat tehokkaammin luunrakentajasoluihin nähden. Osteoporoosissa on kyse luuston tavanomaista runsaammasta haurastumisesta.
Luukudoksen rakenne vaihtelee luuston eri osissa. Pitkien luiden varsiosat ja luiden pintaosat ovat kuoriluuta. Kuoriluu on kovaa, sillä sen rakenneosat ovat tiiviisti ja säännöllisesti järjestäytyneet. Luiden päät, pienten luiden sisäosat ja nikamat ovat pääasiassa hohkaluuta. Hohkaluun rakenne on pesusienimäinen, minkä vuoksi se on kestävyydeltään kuoriluuta heikompaa.
Videoita luustosta
Luustoliiton YouTube-kanavalla pääsee tutustumaan muun muassa luustoterveellisiin elintapoihin, luustokuntoutujan kotivoimisteluohjeisiin sekä lasten ajatuksiin luustosta.