Hyppää sisältöön

Luuston viholliset

Tupakointi

Tupakointi vaikuttaa luun aineenvaihduntaan ja huipputiheyden saavuttamiseen etenkin silloin, kun siihen yhdistyy muita epäedullisia elämäntapoja, kuten epäterveellinen ravitsemus ja vähäinen liikunta. Tupakoitsijoilla on keskimäärin myös pienempi luumassa kuin tupakoimattomilla.

Tupakointi voi myös poistaa oraalisen estrogeenihoidon luuta suojaavan vaikutuksen ja heikentää kalsiumin luuta suojaavaa vaikutusta. Tupakointi lisää lonkkamurtuman vaaraa jopa 50 %.

Ali- ja ylipaino

Normaali paino on olennainen hyvän luustoterveyden ylläpitämiselle. Sekä ali- että ylipaino ovat haitallisia luuston kehitykselle, joskin alipainoisuus on yleensä keskeisempi ongelma kuin ylipaino. Painonmuutokset ovat tärkeämpiä kuin yksittäinen painon mittaus tai normaalipainon selvittäminen.

Alkoholi

Aikuisilla runsas alkoholinkäyttö on yhteydessä vähentyneeseen uuden luun muodostumiseen sekä korkeampaan murtumariskiin. Runsaasti alkoholia käyttävillä murtumat ovat yleisiä muun muassa kaatumisalttiuden ja vajaaravitsemuksen vuoksi. Luuston mineraalitiheys ei tällöin ennakoi murtumariskiä.

Jaa somessa: