Hyppää sisältöön

Proteiini

Miksi?

Proteiini on elimistön rakennusaine. Ravinnon proteiinia tarvitaan mm. lihaksiston ja luuston kasvuun sekä uusiutumiseen. Proteiini tukee myös luustollekin tärkeän D-vitamiinin muuntumista aktiiviseen muotoon. Riittävä proteiinin saanti ylläpitää lihasmassaa sekä toiminta- ja vastustuskykyä.

Kuinka paljon?

Runsas liikunta ja ikääntyminen lisäävät proteiinin tarvetta. Yli 65-vuotiaille proteiinin saantisuositus on 1,2–1,4 g painokiloa kohden vuoprokaudessa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaan, 60 kg painavan henkilön proteiinin tarve on noin 80 g päivässä.

Mistä?

Proteiinin riittävä saanti onnistuu helposti varmistamalla, että joka aterialla ja välipalalla on jokin proteiinipitoinen ainesosa. Erilaisia proteiinin lähteitä kannattaa käyttää monipuolisesti.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kana, kananmuna, maitovalmisteet sekä herneet, pavut ja linssit. Päivittäistä proteiinin saantia voit täydentää täysjyväviljoilla, pähkinöillä ja siemenillä. 

Jaa somessa: