Hyppää sisältöön

D-vitamiini

Luusto tarvitsee D-vitamiinia kaiken ikäisenä. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja turvaa luuston tehokasta uusiutumista. Riittämätön D-vitamiininsaanti saattaa häiritä normaalia luuston kasvua lapsilla. Vaikea D-vitamiinin puutos aiheuttaa luuston kasvun taantumista ja riisitautia, joskin nämä ovat teollistuneissa maissa nykypäivänä harvinaisia.

Paras luontainen lähde D-vitamiinille on auringonvalo, sillä vain muutamissa ruoka-aineissa on luontaisesti D-vitamiinia. Näitä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kala, kananmunan keltuainen ja jotkut sienet. Suomessa D-vitamiinia on lisätty useisiin maitotuotteisiin sekä joihinkin maitotuotteita korvaaviin tuotteisiin.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on raportoitu alhaisia D-vitamiinitasoja lapsilla eri puolilla maailmaa. Tämä johtuu muun muassa ulkoilun vähenemisestä, ilmansaasteista sekä aurinkorasvojen käytön lisääntymisestä.

D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa annettavaksi ympäri vuoden, kahden viikon iästä kaksivuotiaaksi 10 μg/vrk ja 2–17-vuotiaille 7,5 μg/vrk.

Jaa somessa: