Hyppää sisältöön

Proteiini

Miksi?

Proteiini on elimistön rakennusaine. Ravinnon proteiinia tarvitaan mm. lihaksiston ja luuston kasvuun sekä uusiutumiseen. Proteiini tukee myös luustollekin tärkeän D-vitamiinin muuntumista aktiiviseen muotoon. Riittävä proteiinin saanti ylläpitää lihasmassaa sekä toiminta- ja vastustuskykyä.

Kuinka paljon?

Aikuisten proteiinin saantisuositus on 10–20 E%. Proteiinin keskimääräinen tarve on 0,66 g/painokiloa kohden ja suositeltava saanti 0,83 g/kg.

Mistä?

Proteiinin riittävä saanti onnistuu helposti varmistamalla, että joka aterialla ja välipalalla on jokin proteiinipitoinen ainesosa. Välttämättömien aminohappojen saanti voidaan turvata eläinperäisellä proteiinilla sekä yhdistelemällä eri kasviproteiinin lähteitä, kuten palkokasveja ja viljavalmisteita.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kana, kananmuna, maitovalmisteet sekä herneet, pavut ja linssit. Päivittäistä proteiinin saantia voit täydentää täysjyväviljoilla, pähkinöillä ja siemenillä.

Jaa somessa: