Hyppää sisältöön

D-vitamiini

Miksi?

D-vitamiini auttaa luustolle tärkeää kalsiumia imeytymään ja tukee luusolujen uusiutumista. Sillä on vaikutusta myös lihasten toimintaan. Matalaan D-vitamiinin (kalsidioli) pitoisuuteen veressä liittyy lisääntynyt luunmurtumien ja kaatumisten vaara.

Kuinka paljon ja mistä?

D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta Suomessa vain kesäaikaan. Ravinnon parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kalaruuat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet, margariinit ja levitteet. Koska D-vitamiinitäydennyksen määrä vaihtelee, selvitä sen määrä aina tuoteselosteesta. Suomessa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini ei aina riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinin tarvetta. Tilanne on korjattavissa käyttämällä D-vitamiinilisää.

Aikuiset voivat tarvittaessa ottaa 10 μg lisänä terveellisen ravinnon lisäksi. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan 10 μg:n D-vitamiinilisää vuorokaudessa.

Jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2–3 kertaa viikossa, 18–74-vuotiaille suositellaan 10 μg D-vitamiinilisää loka-maaliskuussa. Ravintolisä voi olla tarpeellinen myös vegaaneille, hyvin vähän ulkoileville, peittävästi pukeutuville ja ihonväriltään tummille henkilöille sekä kortisonihoitoa saaville.

Tutustu myös Aikuisten luustoterveellinen ravinto -esitteeseen (esite päivitetään uusia suosituksia vastaavaksi mahdollisimman pian).

Jaa somessa: