D-vitamiini
Miksi?
D-vitamiini auttaa luustolle tärkeää kalsiumia imeytymään ja tukee luusolujen uusiutumista. Sillä on vaikutusta myös lihasten toimintaan. Matalaan D-vitamiinin (kalsidioli) pitoisuuteen veressä liittyy lisääntynyt luunmurtumien ja kaatumisten vaara.
Kuinka paljon ja mistä?
D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta Suomessa vain kesäaikaan. Ravinnon parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kalaruuat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet, margariinit ja levitteet. Koska D-vitamiinitäydennyksen määrä vaihtelee, selvitä sen määrä aina tuoteselosteesta. Suomessa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini ei aina riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinin tarvetta. Tilanne on korjattavissa käyttämällä D-vitamiinilisää.
Aikuiset voivat tarvittaessa ottaa 10 μg lisänä terveellisen ravinnon lisäksi. Yli 75-vuotiaiden tulisi ottaa 20 μg D-vitamiinilisää päivittäin.
Tutustu myös Aikuisten luustoterveellinen ravinto -esitteeseen.