Aikuisille
Luuston terveyteen on tärkeää kiinnittää huomiota läpi elämän. Lujan luuston perusta rakennetaan lapsuudessa ja nuoruudessa, ja luun huippumassa saavutetaan 20-30 vuoden iässä.
Ikääntyessä luusto haurastuu hiljalleen. Haurastumista voi kuitenkin hidastaa omilla valinnoilla. Monipuolinen ravitsemus, riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti, kaatumisen ehkäisy ja muuten terveelliset elintavat turvaavat myös luuston hyvinvointia.
Naisilla luun huippumassa on lähtökohtaisesti pienempi kuin miehillä, ja lisäksi naisilla vaihdevuoden lisäävät riskiä sairastua osteoporoosiin. Estrogeeni on yksi tärkeimmistä vaihdevuosioireiden ja luuston terveyden yhteydessä puhuttavasta naishormonista. Estrogeenin on todettu korjaavan luun muodostumisen ja hajoamisen välistä epätasapainoa. Estrogeenin tuotanto tapahtuu munasarjoissa, mutta se vaikuttaa laajasti kaikkialla muuallakin elimistössä. Vaihdevuosien edetessä nainen kärsii estrogeenivajauksesta ja riski sairastua osteoporoosiin kasvaa luun hajoamisen kiihtyessä.
Vaikka miehillä luun huippumassa on usein korkeampi kuin naisilla, myös mies voi sairastua osteoporoosiin. Tämän vuoksi luuston terveyteen tulee kiinnittää huomiota sukupuolesta riippumatta. Myös miesten hormonitoiminnalla on vaikutuksia luustoon. Esimerkiksi testosteronin tuotannon häiriö tai eturauhasyövän hoito voivat aiheuttaa testosteronin puutteen. Tämä puolestaan voi aiheuttaa luuston tavanomaista runsaampaa haurastumista eli osteoporoosia.
Sekundaarisen osteoporoosin riskit ovat samat kaikilla ikään ja sukupuolesta riippumatta. Osteoporoosissa luun lujuus ja rakenne ovat heikentyneet ja murtumariski lisääntynyt. Terve luu kestää arjen kolhut, ja esimerkiksi liukastumisesta aiheutuneen kaatumisen seurauksena murtunut ranne voi olla merkki osteoporoosista.
Ehkäise osteoporoosia ja huolehdi luustostasi! Tutustu luuston terveyteen vaikuttaviin tekijöihin sekä testaa oma osteoporoosiriskisi Luustoliiton Luustotestin avulla. Miehille suunnatun testin kautta voi myös tarkastella omien arjen valintojen vaikutusta luuston terveyteen. Apua ja lisätietoa saat myös Terveyskylän luustoterveyden itsehoito-ohjelmasta.