Tupakointi – luuston vihollinen
Tupakointi haurastuttaa naisten luita vaikuttamalla estrogeenitasoihin, mutta on haitaksi luustolle myös muilla tavoin ja sukupuolesta riippumatta, kertoo Luustoliiton varapuheenjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen.
Osteoporoosi eli luukato on murtumasairaus ja yleisyytensä perusteella kansantauti. Tällä hetkellä kaksi viidestä naisesta ja joka seitsemäs mies Suomessa saa ainakin yhden osteoporoosimurtuman 50 ikävuoden jälkeen.
”Näitä murtumia ilmaantuu joka vuosi 30 000–40 000 suomalaiselle. Murtumamäärä on puolet kaikista murtumista.”
Simosen mukaan ihmisen luusto uusiutuu 10–13 vuoden välein. Uusiutumisprosessissa luun hajottajasolut hajottavat luuta ja luun rakentajasolut rakentavat hajonneen tilalle yhtä suuren määrän uutta luuta.
”Osteoporoosissa tämä tasapaino järkkyy niin, että luuta hajotetaan enemmän kuin uutta rakennetaan tilalle. Tämän seurauksena luun määrä vähenee, sen kestävyys heikkenee ja luu voi murtua poikkeavan pienessä rasituksessa ja joskus itsestäänkin.”
Tupakointi vaikuttaa estrogeenitasoihin
Naisilla osteoporoosi on yleisempi kuin miehillä, koska miehillä on lähtökohtaisesti naisia vankemmat luut. Myös estrogeenihormonin erityksen lakkaaminen vaihdevuosina kiihdyttää naisilla luun hajoamista ja osteoporoosin kehittymistä. Naisilla luun rakentajasolujen täysipainoinen toiminta edellyttää estrogeenia.
”Tupakointi kiihdyttää estrogeenin hajoamista maksassa. Estrogeenin määrän vähetessä luun rakentajasolujen toiminta heikkenee ja luukato etenee. Tupakoiva nainen on jo nuoresta alkaen esimenopaussissa ja saavuttaa vaihdevuotensa aikaisemmin kuin tupakoimaton kanssasisarensa.”
Nikotiinilla on vaikutusta luustoon
Ihmisen luut kärsivät tupakoinnista myös sukupuolesta riippumatta. Tupakoitsijoilla on todettu pienempi luumassa kuin savuttomilla, ja vaikutus on nähtävissä jo kasvuiässä. Lisäksi tupakointi voi heikentää kalsiumin luita suojaavaa vaikutusta.
Keskeinen luuston haurastumiseen vaikuttava tekijä on nikotiini. Simosen mukaan nikotiinin lähteellä ei ole merkitystä – myös esimerkiksi nuuskan nikotiini haurastuttaa luustoa siinä, missä tupakankin.
”Nikotiini supistaa verisuonia, etenkin hiussuonia. Tällöin verenkierto hiussuonissa heikkenee, jolloin kaikki kudokset, kuten luu ja rusto kärsivät ravinnon ja hapen puutteesta.”
Tupakoinnin lopettaminen parantaa osteoporoosin hoitoa
Luusto määrittää ihmisen pituuden, ja nuorena aloitettu tupakointi voi haitata pituuskasvua. Simosen mukaan luun tihein kasvuvaihe ajoittuu murrosikään, jolloin myös tupakointi yleisimmin aloitetaan.
Jos on tupakoinut nuoruudessaan esimerkiksi 10 vuotta, mutta onnistunut lopettamaan, onko jo ehtinyt tehdä luustolleen peruuttamatonta haittaa?
”Jos luun uusiutuminen on ollut kymmenen vuoden ajan häiriintynyttä, haitta on valitettavasti pysyvä. Haitan suuruuteen vaikuttaa tupakoinnin määrä ja kesto.”
Tupakointi kannattaa kuitenkin lopettaa, sillä lopettaminen on tärkeä osa osteoporoosin hoitoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä luun murtumia.
”Tupakointi kiihdyttää luiden haurastumista entisestään.”
Luustoviikkoa vietetään 18.-24.10.2021. Selvitä osteoporoosiriskisi Luustoliiton verkkosivuilta löytyvän Luustotestin avulla.
Lähde
Duodecim, Käypä hoito (2020): Osteoporoosi
Artikkeli on julkaistu alun perin Suomen ASH ry:n verkkosivuilla. Lue lisää luustosta ja osteoporoosista.