Hyppää sisältöön

Luustoneuvonta: jaksaminen

Kysymys: Ympäröivän maailman tapahtumat vievät voimia. On koronapandemia, sota, ilmastonmuutos ja paljon muuta. Myös omassa arjessani on kriisejä kuten läheisen vakava sairaus ja ruuan hinnan kallistuminen. Miten jaksan huolehtia osteoporoosini omahoidosta kaiken tämän keskellä?

Vastaus: Maailman tapahtumat ja myös oman arkemme kriisit vaikuttavat ajatuksiimme, tunteisiimme ja jaksamiseemme. Me kaikki reagoimme asioihin eri tavoin. Ukrainan tilanne vaikuttaa myös perusturvallisuuden tunteeseen ja moni miettii, pitääkö Suomessakin pelätä. Kahden koronavuoden jälkeen voimavarat voivat olla muutenkin vähissä. Kaikki tämä vaikuttaa jaksamiseen niin työssä, arjessa kuin omahoidossa.

– Elämään kuuluu paljon kurjuutta, surua, tuskaa sekä isompia ja pienempiä kriisejä, toteaa filosofi ja emeritusprosessori Timo Airaksinen Apteekki-lehdessä. Airaksisen mukaan ihmisen elämässä on aina meneillään jokin kriisi. Lohdullista on se, että ihminen sopeutuu nopeasti ja lähtee etsimään tyydyttävää elämää uusissa olosuhteissa. Kriisien keskellä voi ja saa elää ja kokea omannäköisiä onnenhetkiä.

– Hyvä elämä ja onnellisuus ei koostu vain myönteisistä tunteista, hyvistä sattumuksista ja menestyksestä, kirjoittaa myös Krisse Lipponen kirjassaan Resilienssi arjessa. Lipposen mukaan rajutkin muutokset kuuluvat elämään. Tärkeää on elämään kuuluvien vaikeuksien kohtaaminen ja niistä selviäminen. Jokainen meistä selviää omalla tavallaan. Kyvystä sopeutua haastaviin elämäntilanteisiin voit lukea enemmän Luustotieto 2/2022 -lehden artikkelista Koe, sopeudu ja kasva – resilienssi auttaa eteenpäin (s. 26).

Oman jaksamisen ja hyvinvoinnin edistämisessä on kyse pienistä arjen asioista ja siitä, että keskittyy omiin voimavaroihinsa ja mahdollisuuksiinsa. Myös sosiaalisesti aktiivinen elämä ja asioista jonkun kanssa puhuminen voivat auttaa kriiseistä selviytymisessä.

Suhtaudumme usein itseemme turhan ankarasti ja kriittisesti lempeyden sijaan. Itsemyötätuntoa on ystävällinen asenne omia kokemuksiaan kohtaan. Lipposen mukaan itsemyötätunto rakentaa tasapainoa. Olet hyväksytty, vaikka joskus teet virheitä, voit huonosti tai elämä haastaa sinua.

Lempeyttä ja itsemyötätuntoa voi harjoitella ja oppia. Kohtaamansa tunteen äärelle on tärkeää pysähtyä ja tiedostaa se. Miten tulkitset tunteesi? Pitääkö tulkinta oikeasti paikkansa vai onko se tilanteen värittämä? Tulkintaa voi olla tarpeen muuttaa. Tämän jälkeen on hyvä osoittaa ymmärrystä ja kannustaa itseään moittimisen sijaan. Itselleen kannattaa opetella puhumaan kuin tärkeimmälle läheiselleen tai parhaalle ystävälleen tai ainakin kokeilla sitä. Itsemyötätunnon avulla saa vaikeiden kokemusten voiman heikentymään ja voi itse eheytyä.

Mikä on sinulle tärkeää? Entä mikä tuo sinulle iloa tai toivoa? Päivän pieniä hyviä asioita tai onnistumisia kannattaa listata paperille. Esimerkiksi minun päiväni pienet hyvät asiat tänään olivat puhelu ystävän kanssa ja nepalilainen makumaailma lounaalla. Mieleen tulee ja jää helposti negatiivisia asioita, joten hyvää on tärkeää vahvistaa tietoisesti. Psykoterapeutti Maaret Kallio totesikin hiljattain:

– Elämässä on tärkeää odottaa hyvää, viipyillä hyvän äärellä sen tapahtuessa ja muistella hyvää.

Itselleen voi tehdä myös myönteisen ja omaan arkeen sopivan elämän moton. Mottona voi käyttää jotakin vanhaa tuttua toteamusta tai tehdä itselleen ihan uuden esimerkiksi kauniiden kuvien avulla. Motot antavat voimaa ja toivoa. Oma motto kannattaa pitää esillä, vaikka jääkaapin ovessa tai vain omassa päässään. Moton ei tarvitse olla koko elämän mittainen, vaan sen voi vaihtaa tarpeen mukaan.

Osteoporoosin omahoito on pieniä konkreettisia tavoitteellisia tekoja omassa arjessa, mutta aina omahoidon ei tarvitse olla täydellistä. Tässäkin lempeys itseä kohtaan on tärkeää. Osteoporoosi ja sen omahoito ovat osa elämää, kuten myös kaikki haasteet, kriisit ja ilot. Kannattaa aika ajoin pysähtyä pohtimaan itselle tärkeitä asioita ja voimaa antavia asioita sekä omia vahvuuksiaan. Ne ovat hyvinvoinnin lähteitä, jotka auttavat jaksamaan niin omahoidossa kuin myllertävän maailman keskellä.

Lähteitä ja lisätietoa mm.

  • Lipponen 2020. Resilienssi arjessa. Duodecim.
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2022. Mielen hyvinvointi kriisiaikana.
  • Tunturi 2022. Elämässä on aina jokin kriisi. Apteekki-lehti 2/2022.
  • Vuorinen 2017. Luonteenvahvuudet. Duodecim Terveyskirjasto.

Luustoneuvonta

Luustoneuvonta on Luustoliiton tarjoamaa luustokuntoutujille tarkoitettua kertaluontoista neuvontaa ja tukea erilaisissa osteoporoosin omahoitoon liittyvissä kysymyksissä, esim. ravitsemus, liikunta, lääkärin määräämän luulääkityksen itsenäinen toteutus ja yhdistystoiminta.

Puhelimitse luustoneuvontaa saa torstaisin klo 12.00–14.00 numerossa 050 337 7570. Soittaminen maksaa normaalin matkapuhelinmaksun verran.

Luustoneuvontaa saa myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen luustoneuvonta@luustoliitto.fi. Sähköposteihin vastataan noin viikon kuluessa. Sähköpostiin on hyvä liittää mukaan puhelinnumerosi, sillä joissain tapauksissa luustoneuvonnasta otetaan sinuun yhteyttä puhelimitse.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luustotieto 2/2022 -lehdessä.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa