Hyppää sisältöön

Lujien luiden resepti: Ruokarytmistä hyvinvointia

Terveelliset ruokatottumukset edistävät terveyttä, työ- ja toimintakykyä sekä ehkäisevät oikean lääkehoidon ohella sairauksia. Ne ovat myös tärkeä osa osteoporoosin omahoitoa. Tiedätkö, miten sinun kannattaa syödä, jotta voit ruokatottumustesi avulla lisätä virkeyttäsi ja edistää toimintakykyäsi sekä samalla tehdä hyvää luustollesi?

Työ- ja toimintakykyä sekä vireyttä edistävä ruokailu on koko elämän pituinen asia. Kannattaa syödä 3–4 tunnin välein. Tasaisen ateriarytmin avulla pystyt välttämään liian kovaa nälkää ja syömään itsesi sopivasti kylläiseksi. Säännöllinen syöminen pitää mielen virkeänä ja verensokerin tasaisena päivän aikana – näin keho toimii hyvin. Oleellista on syödä riittävän ajoissa kohtuulliseen nälän tunteeseen.

Lisäksi kannattaa käyttää tarjotinmallia apuna aterioiden koostamisessa. Samalla turvaa ruoasta tarvittavien ravintoaineiden saantia. Tarjotinmallissa lähtökohtana ovat kasvikset, marjat ja hedelmät sekä täysjyvätuotteet, peruna, puurot.

Maitotuotteista kannattaa suosia vähärasvaisia tuotteita. Eläinrasvojen sijaan on hyvä suosia kasvirasvoja sekä pähkinöitä ja siemeniä. Kalaa olisi hyvä syödä 2–3 kertaa viikossa ja punaisen lihan sijaan on hyvä valita siipikarjaa. Lisäksi suolan käyttöä on tärkeää vähentää.

Ateriavälejä ei kannata venyttää turhaan. Välipaloilla saat lisäpuhtia päivään. Hyvä välipala täyttää vatsan mutta ei ole pelkkä rasvaa, suolaa tai sokeria tihkuva energiapommi. Hedelmät, kasvikset ja marjat ovat suositeltavia välipaloja. Niissä on runsaasti terveellisiä ainesosia luustolle ja lisäksi niissä on vatsaa täyttäviä kuituja.

Teksti: Ansa Holm

Marjasmoothie

Helppo marjasmoothie valmistuu nopeasti välipalaksi tai jälkiruoaksi lämpimiin kesäpäiviin.

Ainekset (1 annos)

  • 2 dl Valio A+™ luonnonjogurttia
  • 2 dl pakastemarjoja
  • 1 dl Valio Hedelmätarha® luomupuolukkamehua

Ohje

Vatkaa ainekset sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Tarjoa heti välipalaksi tai jälkiruoaksi.

Resepti ja kuva: Valio Oy

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luustotieto 2/2022 -lehdessä.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa