Terveyspalvelujen käytön vähentäminen palveluja parantamalla
Uudessakaupungissa on kääritty hihat ja ryhdytty hillitsemään terveyspalveluiden käyttöä ja osastonhoidon tarvetta. Välineenä on ollut vanhusten avohoidon kehittäminen varhaisen diagnoosin ja kokonaisvaltaisen hoidon avulla.
Palveluiden laadun kannalta keskeisessä roolissa on ollut työn keskittäminen. Käytännön työssä puolestaan on systematisoitu toimintaa ja kehitetty kirjaamista. Lisäksi hyvän hoitotuloksen varmistamiseksi on kehitetty seurantaa: esimerkiksi diabetesta ja muistisairauksia sairastavat kutsutaan vastaanotolle hoitosuunnitelman mukaan vähintään vuosittain.
Kehittämistyön ansiosta Uudessakaupungissa oli vuonna 2017 terveyskeskuskäyntejä 25 % vähemmän kuin maassa keskimäärin. Hoitopäivien määrä sekä perusterveydenhuollon vuodeosastolla että sairaalassa on vähentynyt murto-osaan: niitä oli perusterveydenhuollon vuodeosastolla 52 %, sairaalassa 49 % ja somaattisessa erikoissairaanhoidossa 46 % keskimääräistä vähemmän. Myös osastohoidon keskimääräinen kesto oli lyhentynyt merkittävästi.
Laatutyöhön panostamalla voi tehdä ihmeitä.
Lähde: Uusitalo. Lääkärilehti 9/2019, 553-554.
Kuva: Pixabay