Sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyöseminaari
Tervetuloa seuraamaan Hämeen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyöseminaaria perjantaina 22.10. klo 15.15-16.15. Seminaarin aiheena on Postmenopausaalinen osteoporoosi: vaihdevuoden altistavat osteoporoosille.
Vaihdevuosien myötä arviolta jopa 40 %:lla 50 vuotta täyttäneistä naisista on riski sairastua osteoporoosiin ja saada osteoporoottinen murtuma. Estrogeeni on yksi tärkeimmistä vaihdevuosioireiden ja luuston terveyden yhteydessä puhuttavasta naishormonista. Estrogeenin on todettu korjaavan luun muodostumisen ja hajoamisen välistä epätasapainoa. Estrogeenin tuotanto tapahtuu munasarjoissa, mutta se vaikuttaa laajasti kaikkialla muuallakin elimistössä. Vaihdevuosien edetessä nainen kärsii estrogeenivajauksesta ja riski sairastua osteoporoosiin kasvaa luun hajoamisen kiihtyessä.
Vaihdevuodet osana elämää
Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta ja munarakkuloiden vähenemisen myötä munasarjojen estrogeenituotanto loppuu kokonaan, jolloin sukukypsä elämänjakso jää taakse. Esivaihdevuosilla tarkoitetaan 5-10 vuoden ajanjaksoa, jolloin hormonitoiminta vähenee ja kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi. Kuukautiskierto saattaa lyhentyä ja kuukautisvuodon määrä voi vaihdella kuukaudesta toiseen.
Yleisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja siitä johtuva hikoilu, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, nivelkivut sekä limakalvojen oheneminen. Keskimääräinen kuukautisten loppumisikä eli menopaussi-ikä on 51 vuotta. Menopaussi-ikä voi kuitenkin vaihdella 40-60 ikävuoden välillä. Vaihdevuosien jälkeistä aikaa kutsutaan postmenopaussiksi. Hormonitoiminnan vaihtelu ja vaihdevuosioireet voivat jatkua vielä muutaman vuoden ajan, mutta ne ovat jo helpottaneet. Postmenopausaalisella naisella estrogeenivajaus lisää riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten osteoporoosiin ja sydän- ja verisuonitauteihin. Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito on tässä vaiheessa tärkeää.
Potilasohje osana opinnäytetyötä
Hämeen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat Henni Kuusisto, Anni Kytöoja ja Janita Toukomaa ovat laatineet opinnäytetyön toiminnallisena osuutena potilasohjeen Luustoliitolle.
Luuston terveys ja vaihdevuodet –potilasohje on osa Luustoliiton potilasohjeiden kokoelmaa. Uudessa potilasohjeessa käsitellään vaihdevuosien yhteyttä osteoporoosiin. Lisäksi potilasohje antaa vinkkejä, miten elämäntavoilla voidaan sairauden syntyä ennaltaehkäistä ja hoitaa. Uuden potilasohjeen voit tilata Luustoliiton verkkosivuilta materiaalikaupasta. Opinnäytetyö on kokonaisuudessaan luettavissa Theseuksessa marraskuussa 2021.
Tule mukaan opinnäytetyöseminaariin!
Olet lämpimästi tervetullut sairaanhoitajaopiskelijoiden etäyhteydellä järjestettävään opinnäytetyöseminaariin perjantaina 22.10.2021 klo 15.15-16.15. Seminaarissa opiskelijat esittelevät lopputyötään ja kertovat löydöksistään vaihdevuosien yhteydestä osteoporoosiin.
Ilmoittautuminen etäluennolle tapahtuu sähköpostitse osoitteeseen tiina.kuronen@luustoliitto.fi. Ilmoittauduthan tilaisuuteen torstaihin 21.10. klo 22.00 mennessä.
Lähteet:
- Osteoporoosi: Käypä hoito -suositus. (8.12.2020). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Endokrinologiyhdistyksen, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Geriatrit ry:n asettama työryhmä. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim.
- Mustajoki, P. (2021). Osteoporoosi (luukato). Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.
- Schwab, U. (2021). Tietoa potilaalle: Osteoporoosi ja ravitsemus. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.
- Tuppurainen, M. (2019). Naistentaudit ja synnytykset. Osteoporoosin määritelmä ja yleisyys. Duodecim oppiportti. Kustannus Oy Duodecim. Verkkodokumentti.
- Tiitinen, A. (2020). Esivaihdevuodet (premenopaussi). Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.
- Tiitinen, A. (2020). Vaihdevuodet. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.
- UKK-instituutti. (2020). Luuston lujuus.
- Potilasohje tuotettiin osana Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusta, sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyönä, 2021. Tekijöinä olivat Kuusisto, H., Kytöoja, A. & Toukomaa, J. Asiantuntijana toimi naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri, professori sekä Osteoporoosi Käypä hoito-suositusryhmän jäsen Marjo Tuppurainen, KYS.