Suomalaiset saavat liikaa suolaa
Lähes kaikki meistä (96 % naisista ja 99,8 %) miehistä saavat liikaa suolaa. Tämä on suuri kansanterveydellinen ongelma. Runsas suolan saanti nostaa verenpainetta ja altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Runsassuolainen ruoka lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan, mikä voi puolestaan altistaa osteoporoosille.
Suurin osa saamastamme suolasta on ruoassa jo valmiina. Merkitystä on niillä ruoilla, joita kulutetaan päivittäin. Helposti suolaa saa liikaa valmisaterioista tai itse valmistetusta ruoasta, jos käyttää paljon liemikuutioita sekä valmiskastikkeita. Myös monet murot, leivät ja leivänpäälliset yllättävät suurella suolapitoisuudellaan. Suolaa ei saa tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Näitä suositellaankin, kun pyritään rajoittamaan suolan käyttöä ja hoitamaan verenpainetta.
Lähde: Helsingin sanomat (9.3.2020)
Kuva: Pixabay