Hyppää sisältöön

Luustotutkimuksen palkinto Outi Mäkitielle

Vuoden 2020 Steven Boonen -palkinnon voittaja on suomalainen professori Outi Mäkitie

Tohtori Outi Mäkitie, MD, on Helsingin yliopiston lastensairaalan professori, lastentautien endokrinologi ja tutkija. Mäkitie on kliininen professori, metabolisten luustosairauksien tutkimusryhmän johtaja ja biolääketieteen ja kliinisen tutkimuksen tohtoriohjelmien ohjaaja.

Professori Outi Mäkitie on ollut mukana tutkimassa luuston geenivirheisiin liittyviä tekijöitä. Mäkitien kiinnostuksen kohteena ovat olleet varhaisessa vaiheessa tapahtuva primaarinen ja sekundaarinen osteoporoosi, luuston rakennehäiriöt ja D-vitamiini. Hänen työnsä on parantanut ymmärrystämme sairauden mekanismista, mikä mahdollistaa keinojen luomisen varhaiseen diagnoosiin, ehkäisyyn ja hoitoon lapsuudessa alkaviin luuston häiriöihin. Mäkitien ryhmä on tehnyt monien vuosien ajan yhteistyötä kansainvälisten ryhmien kanssa ympäri maailmaa. Hänen ryhmänsä on tunnistanut uusia geenejä, jotka osallistuvat osteoporoosin syntymiseen ja kehittymiseen.

Mäkitien tutkimuksissa löydetty D-vitamiinin puutos on johtanut D-vitamiinin interventiotutkimuksiin, joiden tarkoituksena on optimoida D-vitamiinin tila suomalaisilla lapsilla. Asialla voi olla merkittäviä väestönlaajuisia terveysvaikutuksia. Palkinnon perusteluiden mukaan tohtori Mäkitie on erinomainen tutkija, sitoutunut tiedeyhteistyön puolustaja ja poikkeuksellinen roolimalli nuorille tutkijoille.

Steven Boonen -palkinto on nimetty tohtori Steven Boonen mukaan, joka oli kansainvälisesti tunnustettu osteoporoosin ja metabolisten luustosairauksien asiantuntija. Boonen oli aktiivisesti mukana luustosairauksien tutkimuksessa, koulutuksessa ja potilaan hoidossa. Hän keskittyi tutkimuksissaan ikään liittyvään luuston haurauteen vaikuttaviin tekijöihin ja murtumisriskin vähentämisstrategioihin. Erityisiä osaamisalueita olivat tuki- ja liikuntaelinten hauraus, ikääntymiseen liittyvä osteoporoosi ja innovatiivinen tutkimussuunnittelu.

Tohtori Mäkitielle myönnetty palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Lähde: https://ectsoc.org/grants-awards-funding/awards/ects-steven-boonen-clinical-research-award/

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa