Hyppää sisältöön

Meillä ei ole varaa osteoporoosin huonoon hoitoon

TIEDOTE 22.10.2020

Yleinen luuston sairaus osteoporoosi ilmenee arjen tilanteissa tulevina murtumina, pituuden lyhenemisenä sekä ryhdin kumartumisena. Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista ja se voi olla taustalla 40 000 murtumassa
vuosittain. Tämä tarkoittaa murtumia saaville kipua, kärsimystä, vaikeuksia arjessa sekä heikentynyttä  toimintakykyä. Murtumat myös lisäävät hoivan tarvetta ja erityisesti lonkkamurtumat ja nikamamurtumat lyhentävät elinikää.

Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa ensihoitohenkilöstön lisätyötä, murtumien ja toisinaan kroonisen kivun hoitoa,  monenlaisia arjen hoito- ja hoivapalveluita sekä moninaisia muita kustannuksia. 

Osteoporoosi on etenevä sairaus. Mikäli osteoporoosia ei diagnostisoida ja hoideta eikä osteoporoosia  sairastavalle tarjota tietoa ja tukea itsensä hoitamiseen, osteoporoosi etenee aiheuttaen uusia, tavallisesti entistä vakavampia ja vaikeammin hoidettavia murtumia.

Eduskunnan Osteoporoosiryhmän kokouksessa tänään todettiin:

– Tällä hetkellä osteoporoosin tunnistaminen ja diagnoosin saaminen on monilla alueilla ongelma. Ilman toimivaa osteoporoosin hoitoketjua potilaat saavat diagnoosin ja hoitoa vain satunnaisesti, toteaa eduskunnan  osteoporoosiryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Paula Risikko ja jatkaa:

– Osteoporoosia sairastavat tarvitsevat myös omahoidon ohjauksen, sillä potilaan pitää pystyä muuttamaan  elintapojaan ja hänen täytyy hoitaa itseään loppuelämänsä ajan.

Eduskunnan Osteoporoosiryhmän yhteisenä kannanottona on:

Osteoporoosin hyvä hoito on kannattava investointi. Sen avulla voidaan säästää merkittävästi potilaiden, omaisten ja yhteiskunnan voimavaroja. Meillä ei ole varaa osteoporoosin huonoon hoitoon.

Osteoporoosi

    • Sairastaa jopa 400 000 suomalaista
    • Voi sairastua iästä tai sukupuolesta riippumatta
    • Usein taustalla jokin pitkä-aikaissairaus tai lääkehoito 
    • Tunnusmerkkejä pituuden lyheneminen ja luunmurtumat
    • 40 000 murtumaa vuosittain
    • Lonkkamurtumia 7 500 vuodessa
    • Lonkkamurtuman hoito maksaa yli 30 000 € ja joka 4. tai 5. potilaan hengen

#hoitopolutkuntoon #kukkarokiinni #rakastaluitasi

LISÄTIETOJA:

toiminnanjohtaja Ansa Holm, Suomen Luustoliitto ry
050 303 8129 tai ansa.holm@luustoliitto.fi
luustoliitto.fi

 Lue tiedote PDF-muodossa.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa