Hyppää sisältöön

Lapsuuden liikkumattomuutta ei voi korvata myöhemmin elämässä

Kasvuikä on luustolle korvaamatonta aikaa. Lapsuuden ja nuoruuden aikana määrittyy se, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luumme kasvavat.

Ruutuaika syö lasten ja nuorten vapaa-ajan aktiivisuutta. Lasten ja nuorten liikunta -tuloskortin (2022)1 mukaan 4–6-vuotiaille kertyy paikallaanoloa päivittäin keskimäärin lähes 10 tuntia. 7-vuotiailla vastaava lukema on 7 tuntia ja 17 minuuttia, kun taas 15-vuotiailla määrä on jo lähes 9 tuntia.

Vaikka luuston kuntoon voi vaikuttaa iästä riippumatta, kasvuiässä liikunnalla ja muilla terveellisillä elintavoilla voidaan lisätä luuston massaa. Liikunta on luuston terveydelle välttämätöntä myös aikuisiällä ja ikääntyessä, mutta liikunnan rooli muuttuu iän karttuessa: aikuisiässä liikunta ylläpitää luuston vahvuutta ja ikääntyessä liikunta hidastaa luun menetystä.

– Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Kerrytetyn luuston massan lisäksi fyysisesti aktiivinen lapsuus voi edesauttaa luustolle välttämättömän liikkumisen jatkamista myös myöhemmin elämässä, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm muistuttaa.

Luuston terveyteen on tärkeää kiinnittää huomiota. Tekojen ei tarvitse olla isoja, vaan jo pienillä arjen valinnoilla on merkitystä. Luusto tarvitsee liikunnan lisäksi monipuolista ravintoa, riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia sekä sopivassa suhteessa lepoa ja unta. Lisäksi päihteet ja nikotiinituotteet ovat haitallisia luustolle.

Ensi viikolla, 14.–20.10., vietetään Luustoviikkoa. Luustoviikon teemana on tänä vuonna lasten ja nuorten luuston terveys.

– Samalla haluamme kuitenkin muistuttaa, että luuston kuntoon voi vaikuttaa läpi elämän. Luusto uusiutuu jatkuvasti. Luustossa näkyy myös eletty elämä: ruokavalio, käytetyt lääkkeet, sairaudet sekä liikkuminen. Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, myös lapsi, nuori tai työikäinen voi sairastua osteoporoosiin. Tällöin taustalla on usein jokin toinen sairaus tai käytetty lääkehoito, Holm jatkaa.

Lisätietoa luustosta löytyy muun muassa osoitteesta luustoliitto.fi. Tutustu myös kampanjan kunniaksi julkaistuun Elmeri ja vekkuli Viljami -lastenkirjaan!

Lisätietoja:

Ansa Holm
Suomen Luustoliitto ry
ansa.holm@luustoliitto.fi

1 Tuloskortti 2022. Lasten ja nuorten liikunta Suomessa. 2022. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 401. Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa