Hyppää sisältöön

Ennaltaehkäisy käytäntöön vaikuttavalla toiminnalla

Ennaltaehkäisevällä työllä voidaan edistää ihmisten terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä. Toisaalta ennaltaehkäisyllä voidaan myös hillitä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvua pitkäjänteisesti. Kansansairauksien aiheuttamat kustannukset ovat merkittävät niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.

Hallitusohjelman tärkeinä teemoina ovat palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Järjestöjen merkitys ennaltaehkäisevään työhön tulee tunnistaa. Hallitusohjelmassa korostetaan yhteistyötä järjestöjen kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaikuttavuuden vahvistamiseksi.

Luustoliitto on järjestänyt Luustokursseja vuodesta 2011 alkaen. Luustokurssi on Luustoliiton kehittämä ja toteuttama avo- ja ryhmämuotoinen toimintamalli osteoporoosia sairastaville. Luustokurssin tavoitteena on tukea osallistujia osteoporoosin omahoidossa ja antaa tietoa, taitoa sekä motivaatiota toteuttaa omahoitoa omassa arjessa. Osallistujien tekemät omiin tarpeisiin perustuvat tavoitteet sekä ammattilaisohjauksen ja vertaistuen yhdistäminen ovat kurssin keskeisiä osia.

Vuosittaisissa arvioinneissa Luustokurssien on todettu olevan tuloksellisia. Tuloksellisuudesta toivottiin kuitenkin laajempaa katsausta. Tämän vuoksi Luustoliitto toteutti Luustokurssien vaikuttavuuden selvityksen loppuvuonna 2024. Selvityksessä tarkasteltiin kursseilta kerättyjä arviointitietoja tammikuun 2021 ja heinäkuun 2024 väliseltä ajanjaksolta. Kokonaisuudessaan selvitys käsitti 397 kurssiosallistujaa.

Arviointitietojen tuloksia syvennettiin haastattelemalla Luustokurssien osallistujia, kurssiohjaajia sekä ohjaajien organisaatioissa esihenkilötasolla työskenteleviä. Haastatteluissa tarkasteltiin Luustokurssitoiminnan hyötyjä myös kurssiohjaajille sekä heidän toimipaikoilleen. Luustokurssitoiminnan koettuja laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia tarkasteltiin kurssiohjaajien ja esihenkilötasolla työskentelevien henkilöiden haastatteluissa.

Yksi merkittävimmistä tuloksista oli, että 96 % vastaajista oli tehnyt vähintään yhden elintapamuutoksen Luustokurssin aikana. Seurantakyselyn mukaan lähes kaikilla kurssilla tehdyt elintapamuutokset olivat edelleen vähintään osittain pysyvänä osana arkea (97 %).

Luustokurssitoiminnan hyödyt eivät rajoitu pelkästään yksilötasolle, vaan haastatteluiden mukaan kurssilla koetaan olevan myös laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia esimerkiksi kaatumisten ja murtumien ennaltaehkäisyssä sekä terveydenhuollon resurssien säästämisessä. Haastatteluissa koettiin, että Luustokurssien avulla voidaan mahdollisesti ehkäistä kaatumisia ja seurauksiltaan vakavia lonkkamurtumia, mikä voi säästää huomattavasti terveydenhuollon kustannuksia ja resursseja. Lisäksi kaatumisten ja murtumien ehkäisyllä voidaan turvata toimintakykyä ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

Selvityksen julkaisutilaisuus

Tule kuulemaan lisää Luustokursseista, kurssien vaikuttavuudesta sekä kokemuksista niin osallistujan kuin ohjaajan näkökulmasta: ilmoittaudu mukaan Luustokurssien vaikuttavuuden selvityksen julkaisutilaisuuteen!

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa