Asiantuntija vastaa: Miten tupakointi vaikuttaa luustoon?
Hei
Viime lehdessä Luustoneuvonta-palstalla kerrottiin, että osteoporoosin omahoidossa tärkeää on tupakoinnin lopettaminen. Olen onneksi lopettanut tupakoinnin jo liki neljä vuosikymmentä sitten, joten siltä osin omahoitoni on kunnossa. Vai onko? Voiko olla niin, että nuoruudessa poltetut savukkeet ovat edelleen luissani?
Tiedustelee vantaalainen isoäiti
Ikävä kyllä tupakointi on hidasta itsensä rappeuttamista ja tuhoamista, joka kattaa koko elimistön luusto mukaan luettuna. Tupakoinnista seuraa koko elimistön ennenaikainen vanheneminen ja keskimäärin 10-20 vuoden eliniän lyhenemä verrattuna tupakoimattomaan vastaavan ikäiseen henkilöön. Haittavaikutusten suuruuteen ja määrään vaikuttavat tupakoinnin aloittamisikä, tupakointivuodet ja tupakoinnin lopettamisikä.
Tupakoinnin luustovaikutukset
- Tupakointi KIIHDYTTÄÄ estrogeenihormonin hajoamista maksassa. Tupakoivan naisen elimistö kärsii tämän seurauksena estrogeenin puutteesta ja on esimenopaussissa tai lähellä sitä. Tupakoiva nainen saavuttaakin menopaussinsa (vaihdevuotensa) 1-3 vuotta aiemmin kuin tupakoimaton kanssasisar.
- Riittävä estrogeenimäärä on edellytys sille, että luun rakentajasolut rakentavat uutta luuta optimaalisesti eli niin, että luun hajottaminen ja uusiutuminen ovat tasapainossa vaihdevuosiin asti eikä luukatoa ole. Tupakoivalla naisella tämä ehto ei täyty.
- Tupakointi voi lisätä myös luuston happamuutta, jonka torjumiseen elimistö joutuu hajottamaan luuta ja käyttämään luusta vapautetun fosfaatin happamuuden säätelyyn. Luukato etenee.
- Tupakasta vapautuva nikotiini supistaa verisuonia, jolloin mm. luun ja ruston verenkierto hiussuonissa heikkenee, ja aineenvaihdunta vaikeutuu ja kärsii. Tilanteen jatkuessa vuosia, luusto ja rusto rappeutuvat ennenaikaisesti.
Edellä kuvattujen mekanismien lisäksi on myös lukuisia muita haittamekanismeja, jotka lisäävät luun osteoporoosia.
Tupakoinnin näkyviä kielteisiä luustovaikutuksia:
Tupakoitsijoilla on pienempi luumassa kuin tupakoimattomilla. Pienempi luumassa on nähtävissä nuorella tupakoitsijalla jo kasvuiässä. Vaikeaa osteoporoosia sairastavien joukossa on huomattava tupakoitsijoiden yliedustus. Tupakointi lisää pahimmillaan lonkkamurtuman vaaraa 50 %.
Kysyjälle totean: Tupakoinnin lopettamisen osalta omahoitonne on kunnossa. Onnitteluni. Se, onko tupakoinnin haittavaikutuksia vielä nähtävissä luustossanne, riippuu tupakointivuosien lukumäärästä ja tupakoinnin lopettamisiästä ja elämänne aikana tekemistä muista elämäntapavalinnoista eli luustonne omahoidosta. Suosittelen, että selvitätte ja arvioitte asian tarkemmin yhdessä lääkärinne kanssa.
Olli Simonen, työterveyshuollon erikoislääkäri