Asiantuntija vastaa: luustolääke ja suunterveys
”Hyvä lehden asiantuntija. Sain lääkäriltä tiedon, että sairastan osteoporoosia. Minulle määrättiin Fosavance-lääkettä, jota pitäisi ottaa kerran viikossa. Mutta sitä ennen minun pitäisi käydä hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaani. Mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Jos minulla on kerran selässä ongelmia, miksi pitää katsoa suuhun? Fosavance alkaa kuulostaa aika pelottavalta lääkkeeltä. Terveisin rouva Juukasta.”
Fosavance-lääkkeessä vaikuttavana aineena on alendronaatti, joka kuuluu bisfosfonaatti-lääkeryhmään ja sitä kutsutaan myös luustolääkkeeksi. Tämä lääke on määrätty sinulle osteoporoosin hoitoon eli vahvistamaan luustoa ja siten ennaltaehkäisemään luiden murtumia. Sivuvaikutuksena luuston vahvistuessa erityisesti leukaluissa saattaa verenkierto heikentyä ja siten sen puolustuskyky huonontua.
Tutkimuksissa on havaittu, että pienelle osalle (korkeintaan yksi/1000 potilasta) näitä lääkkeitä käyttäville muodostuu vuosien kuluessa leukaluun tulehdus, leukanekroosi. Syynä on useimmiten huonokuntoinen hammas tai pitkälle edennyt ientulehdus, jonka vuoksi joudutaan tekemään hampaan poisto tai syvien ientaskujen hoito. Joskus myös huonosti istuva hammasproteesi voi aiheuttaa limakalvohaavan.
Lievimmillään leukaluun tulehdus tulee esille paljastuneen luun pintana mutta joskus leukaluun nekroosi etenee syvemmälle luuhun ja joudutaan tekemään laajempia kirurgisia toimenpiteitä, jotta kaikki huonokuntoinen luukudos saadaan puhdistettua pois ja haava suljettua tiiviisti niin, ettei luu ole enää paljaana.
Lääkärisi on toiminut hienosti koska on ohjannut sinut hammaslääkärin tarkastukseen, jossa leukaluut röntgenkuvataan ja tutkitaan koko suu huolella. Hammasperäiset tulehdukset voivat olla täysin oireettomia eli ne löytyvät vain röntgenkuvauksissa.
Aina syynä ei ole hampaiden huono hoito. Jos hampaaseen on joskus jouduttu tekemään iso paikkaus tai hammas on hiottu esimerkiksi siltaproteesin tukihampaaksi, voi se johtaa vuosien mittaan siihen, että hammas menee kuolioon ja juuren kärkeen leukaluuhun muodostuu tuollainen oireeton pitkäaikainen tulehdus.
Nykyisin tiedetään, että tällaiset oireettomatkin tulehdukset altistavat potilaan monille yleissairauksille. Joten vaikkei osteoporoosilääkitystä aloitettaisikaan, on suun ja hampaiden säännöllinen tarkastus hyödyllistä myös yleisterveyden kannalta.
Kun osteoporoosi on todettu ja Fosavance-lääkitys päätetty aloittaa, lääkärisi on harkinnut siinä yhteydessä hyödyt ja riskit. Leukanekroosiriskiä voidaan merkittävästi vähentää sillä, että suu hoidetaan kuntoon ennen lääkityksen aloitusta. Koska oireettomat hammasinfektiot ovat yleisiä, hyötyy suurin osa ihmisistä leukojen ja hampaiston kunnollisesta tutkimuksesta ja hoidosta.
Riski leukanekroosille on kaiken kaikkiaan vähäinen, joten sen takia osteoporoosilääkitystä ei kannata jättää ottamatta. Toisaalta jos osteoporoosilääkityksellä voidaan ehkäistä lonkkaluun tai selkärangan murtumia, tarkoittaa se potilaalle parempaa elämänlaatua jatkossa.
Jari Kellokoski
professori, suu- ja leukakirurgia