Kentältäkäsin: Tauti X ja digiharppaus
Koronavirus yllätti meidät kaikki tänä keväänä. Kyse on tavallaan asiasta, joka on ennakoitu tapahtuvaksi tai tiedetty tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin nykyisen globalisaation aikakautena, jolloin matkustetaan paljon maasta toiseen. Asia, joka tapahtui, tapahtui verrattain nopeasti. Tämä tulee muuttamaan nykyisiä toimintatapojamme myös tulevaisuudessa merkittävästi.
Kevät 2020 on haastanut järjestöt kehittämään toimintatapojaan ja muokkaamaan palveluitaan nopeasti digitalisempaan suuntaan. Sosiaali- ja terveysalojen järjestöt tarttuivat haasteeseen aktiivisesti ja kehittivät muun muassa digitaalisen tuen saatavuutta.
Poikkeustilanne on haastanut myös tavallisen kansalaisen toimintaa sekä taitoja ja rohkaissut tarttumaan uusiin sähköisiin palveluihin. Järjestöjen haasteena on pitää mukana myös poikkeusolojen aikana he, joille digitaaliset alustat ja uusi teknologia eivät ole tuttuja tai helppokäyttöisiä. Ei riitä, että järjestöt tarjoavat digitaalisia palveluita, vaan ihmiset täytyisi saada myös käyttämään niitä. Oletko sinä opetellut käyttämään jotain uutta teknologiaa, laitetta tai ohjelmaa kuluneen kevään aikana?
Toisaalta teknologian nopea muutos mahdollistaa meille kohderyhmän tavoittamisen yhä laajemmin ja helpottaa palveluiden ja uusimman tiedon tuomista heidän ulottuvilleen uusien digitaalisten alustojen avulla. Luustoliitossa kehitetään osteoporoosin omahoidon kokonaisuutta entistä helpommin löydettäväksi ja saavutettavammaksi. Toukokuussa alkoi ensimmäinen, kokonaan etävälitteinen, ammattilaisen ohjaama luustokurssi osteoporoosia tai osteopeniaa sairastaville. Lisäksi rohkaisemme ihmisiä astumaan itsehoidon digitaaliselle oppimispolulle – tästä kuulette lisää viimeistään seuraavassa lehdessä.
Yhdistysten lähes kaikki toiminta on ollut tauolla maaliskuun loppupuolelta lähtien. Valtioneuvoston 16.3.2020 tekemän päätöksen mukaan julkiset kokoontumiset rajoitettiin kymmeneen henkilöön ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositeltiin välttämään. Hallitus suositteli erityisesti riskiryhmiä pysyttelemään kotioloissa ja jatkoi kokoontumisrajoitusten voimassaoloa läpi kesän. Oikeusministeriö vastasi asian osalta yleisestä ohjeistuksesta. Myös Luustoliitto ohjeisti yhdistyksiään toimintatavoista koronaepidemian aikana ja tiedotti jäsenistöä toiminnan muutoksista.
Suomen hallitus esitti huhtikuussa väliaikaista sääntelyä, jolla yhdistysten kokoukset voidaan järjestää koronaepidemiasta ja siitä seuranneista kokoontumisrajoituksista huolimatta, terveydensuojelutarpeiden mukaisesti. Ehdotettujen muutosten tarkoituksena on turvata yhteisöjen päätöksenteon häiriöttömyys ja turvallisuus koronaepidemian aikana. Yhdistyksen kevätkokous voidaan järjestää joko erillisenä syyskuun loppuun mennessä tai yhdistää yhdistyksen syyskokouksen kanssa (kuten monet yhdistykset tekevätkin).
Ehdotuksen mukaan rekisteröidyn yhdistyksen hallitus voi sallia jäsenille etäosallistumisen, vaikka niiden säännöissä etäosallistuminen olisi erikseen kielletty tai sitä ei olisi sallittu. Yhdistyksen hallituksen tulisi kuitenkin ehdotuksen mukaan laatia tilinpäätös viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.
Luustoliiton jäsenjärjestöt ovat lähteneet kevään aikana rohkeasti kokeilemaan uusia tapoja järjestää toimintaa. Useat yhdistysten hallitukset ovat kokoontuneet etäyhteydellä ja järjestäneet hallituksen kokouksia muun muassa sähköpostikokouksina. Yhdistyksien aktiiviset vapaaehtoiset ovat olleet jäseniin yhteydessä eri tavoin, myös perinteisesti puhelimen välityksellä, ja tutustuneet ennakkoluulottomasti etätapaamisten järjestämiseen vaadittaviin erilaisiin sähköisiin alustoihin. Vertaiset ovat olleet jäsenistön tavoitettavissa puhelimen ja sähköpostin välityksellä.
Kysyimme yhdistyksiltämme heidän toimintatavoistaan poikkeusolojen aikana. Pohjois-Karjalan Luustoyhdistyksessä on reagoitu tilanteeseen lähettämällä ylimääräisiä tiedotteita jäsenille sähköpostitse sekä maapostin kautta, järjestetty hallituksen kokouksia sähköpostikokouksina sekä kokeiltu Kotikartanoyhdistyksen järjestämää kasvojoogaa. Kasvojooga ei vaikuttanut kiinnostavan jäseniä, mutta toisaalta kyse saattoi olla myös siitä, että tietotekniikan käyttö on osalle jäsenistä vierasta. Yhdistyksen puheenjohtaja on osallistunut etätapaamisina järjestettyihin porinailtoihin, jossa aina jokin alueen yhdistys esittelee toimintaansa. Lisäksi hän on ollut mukana alueen yhdistysten puheenjohtajien etätapaamisessa. Puheenjohtaja on kokenut etätapaamiset ja sähköpostikokoukset onnistuneina ja kertoi kasvojoogatapahtuman olleen hauska.
Kanta-Hämeen Luustoyhdistyksessä hallituksen kokouksia on pidetty netin välityksellä. Uusia jäseniä on hyväksytty mukaan yhdistykseen ja kevätretki päätettiin siirtää syksyyn. Puheenjohtaja kertoi olleensa joidenkin jäsenten kanssa puhelimitse yhteydessä, osan kanssa on tullut soiteltua enemmänkin.
Pääkaupunkiseudun Luustoyhdistyksen hallituksella on jo ennestään ollut käytössä erittäin toimiva WhatsApp-ryhmä. WhatsAppilla voi soittaa myös videopuheluita, mutta soittaminen toimii vain, jos on enintään neljä osallistujaa kerrallaan. FaceTime:a ja Messengeriä he ovat käyttäneet isommalla joukolla. Yhdistyksessä kokeiltiin myös fysioterapeuttiopiskelijoiden etäohjaamaa luustojumppaa ja kokemukset olivat positiivisia. Tästä on lisää lehden Yhdistyksissä tapahtuu -palstalla.
Vertaistukea on tarjolla etäyhteydellä. Yhdistysaktiivit tekevät parhaansa pitääkseen huolta itsestään sekä jäsenistöstä poikkeustilankin aikana. Korona on vaikuttanut siihen, että osa jäsenistä on tullut läheisemmäksi toistensa kanssa. Suurin osa aktiivitoimijoistakin kuuluu riskiryhmään, joko ikänsä tai muun syyn vuoksi, joten hekin ovat pysyneet kotioloissa ulkoilua unohtamatta. Kaikesta huolimatta kesä tulee varmasti. On ollut ihanaa seurata kevään merkkejä sekä lähestyvän kesän heräämistä kaiken tämän myllerryksen ja muutoksen keskellä. Vuodenajan vaihtelut ovat meillä Suomessa onneksi pysyviä.
Voikaa hyvin ja nauttikaahan aurinkoisista kesäpäivistä!
Terveisin Tiina
Kuva: Pexels
Lähteet: www.oikeusministeriö.fi ja www.sitra.fi /megatrendit