Hyppää sisältöön

Luustoneuvonta: lapsenlapsen ruokavalio ja liikkuminen

Kysymys:

Minulla itselläni on osteoporoosi, ja eläkkeelle jäätyäni alakouluikäinen lapsenlapseni vierailee usein luonani. Huomaan, että hän viihtyisi paljon älylaitteen tai tv:n äärellä. Hänen perheessään syödään myös paljon kasvispainotteisesti. Minulla olisi nyt isovanhempana aikaa ja mietin, miten voisin tukea lapsenlastani ja hänen vanhempiaan luustoasioissa.

Vastaus:

Luja luusto rakennetaan lapsena ja nuorena

Olet tärkeän asian äärellä. Lapsuudessa ja nuoruudessa on otollinen aika kiinnittää huomiota luuston hyvinvointiin. Kasvuiässä luodaan edellytykset elinikäiselle luustoterveyden ylläpitämiselle. Alkuun olisi hyvä lähteä liikkeelle yhteisestä keskustelusta lapsenlapsesi vanhempien kanssa, jotta olette samoilla linjoilla asian suhteen.

Luustoliiton lapsille ja nuorille suunnatut materiaalit tukena

Voisit tutustua lapsenlapsen ja hänen vanhempiensa kanssa Luustoliiton monipuolisiin lapsille suunnattuihin materiaaleihin. Nykylapsilla ruudut ovat ilmeisesti tulleet jäädäkseen, joten ihan täysin niiden poissulkeminen lienee mahdotonta. Jos olette sopineet ruutuajasta, niin lapsen kanssa voi myös yhdessä tutkia sähköisiä materiaaleja Luustoliiton verkkosivuilta tai verkkokaupasta.

Jos sinulla itselläsi ei ole käytössä tietokonetta tai älylaitetta, voisitko ehkä kysyä lapsenlapsesi vanhemmilta mahdollisuutta materiaalien tulostamiseen? Toisaalta myös esimerkiksi kirjastoissa voi olla mahdollisuus käyttää yhteiskäyttöisiä tietokoneita ja hyödyntää tulostusmahdollisuutta. Lapset ovat varsin näppäriä myös neuvomaan laitteiden käytössä.

Luustoliiton juuri julkaisemasta Elmeri ja vekkuli Viljami -kirjasta on hyvä aloittaa. Kirjassa Elmeri pääsee sukeltamaan luuston ihmeelliseen maailmaan yhdessä Viljami-luurangon kanssa. Luustoliitolta löytyy myös muun muassa muistipeli, jossa on kuvia hedelmistä ja kasviksista. Siinä voisi samalla käydä lapsen kanssa hänen ikätasoonsa sopivaa keskustelua hedelmien ja kasvisten merkityksestä ja hyödyllisyydestä monipuolisen ravinnon osana.

Materiaaleista löytyy myös värityskuvia, joiden oheen on lisätty aina pieni tietoisku luustoon liittyen. Saattaapa olla, että siinä intoutuu itsekin värittelemään ja harjoittamaan silmä-käsi-yhteistyötä. Se on samalla mainiota aivojumppaa!

Luusto tarvitsee ravintoa ja liikuntaa

Oma esimerkkisi on tärkeä. Jo myönteinen suhtautuminen ruoanlaittoon ja ruokailutilanteisiin mukavina yhdessäolon hetkinä sekä liikkumiseen yhtenä arjen osana antaa tuleville polville, eli lapsenlapselle, hyviä eväitä tuleviin vuosiin.

Luuston hyvinvoinnin kannalta ihan tavallinen, monipuolinen ja ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on riittävä. Kun lapsenlapsi vierailee luonasi, voisitte käydä yhdessä kaupassa ja laittaa ruokaa. Maistelkaa esimerkiksi erilaisiakasviksia ja hedelmiä. Samalla lapsi voi myös myös turvallisesti opetella pilkkomaan niitä. Itse tehtyä on usein paljon mielekkäämpää maistella ja syödä. Ehkä myös uusia maittavia ruokareseptejä löytyy arjen makunautinnoiksi.

UKK-instituutin mukaan kaikille 7–17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunti päivässä jokaiselle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

Omaa asuin- ja elinympäristöä, niin sisällä kuin ulkonakin, kannattaa hyödyntää monipuolisiin liikkumishetkiin lapsenlapsen kanssa. Elmeri ja vekkuli Viljami -kirjan tekstiä lainaten: ”– on huikeaa hyppiä ja pomppia, pyöriä ja kieriä, juosta ja hiipiä. — Luurangoista tulee heiveröisiä, jos emme pääse temmeltämään.”

Luustoliiton YouTube-kanavalta löytyy myös erilaisia videoita, joita voitte hyödyntää yhteiseen liikkumiseen arjessa sekä niinä hetkinä, jolloin ulkona on kurja keli tai vaikka liukasta talvella. Esimerkiksi video Jumppaa yhdessä Luustoliiton maskotin Viljamin kanssa on tutustumisen arvoinen.

Tasapainoinen arki

On hyvä muistaa, että tasapainoisessa arjessa ruokailut, lepo ja riittävä uni sekä liikkuminen ovat sopusoinnussa.

Lapsenlapsi kasvaa koko ajan isommaksi, joten siinä mielessä on hyvä alkaa jutella lapselle sopivalla tavalla riittävän unen merkityksestä arjessa jaksamisen tueksi. Ja tiedetäänhän se, että väsyneenä ja nälkäisenä kiukuttaa paljon helpommin.

Tämän lehden artikkelissa Kasvuikä on luustolle korvaamatonta aikaa on aiheeseen liittyvää tärkeää luettavaa. Kannattaa palata siihen ja lukea ajatuksen kanssa.

Mukavia hetkiä arkeen ja yhdessäoloon!

Lähteet ja lisätietoja:

Luustoneuvonta

Luustoneuvonta on Luustoliiton tarjoamaa luustokuntoutujille tarkoitettua kertaluontoista neuvontaa ja tukea erilaisissa osteoporoosin omahoitoon liittyvissä kysymyksissä (esim. ravitsemus, liikunta, lääkärin määräämän luulääkityksen itsenäinen toteutus ja yhdistystoiminta).

Puhelimitse luustoneuvontaa saa torstaisin klo 12.00–14.00 numerossa 050 337 7570. Soittaminen maksaa normaalin matkapuhelinmaksun verran.

Luustoneuvontaa saa myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen luustoneuvonta@luustoliitto.fi. Sähköposteihin vastataan noin viikon kuluessa. Sähköpostiin on hyvä liittää mukaan puhelinnumerosi, sillä joissain tapauksissa luustoneuvonnasta otetaan sinuun yhteyttä puhelimitse.

Artikkeli on julkaistu alun perin Luustotieto 3/2024 -lehdessä.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa