Myös mies voi sairastua osteoporoosiin
Keskimäärin joka seitsemäs yli 50-vuotias mies saa osteoporoosin seurauksena murtuman. Murtumasta huolimatta moni heistä voi jäädä ilman osteoporoosidiagnoosia ja hoitoa.
Osteoporoosia pidetään yleensä keski-iän ohittaneiden naisten sairautena. Naisilla on keskimäärin pienempi luuston massa kuin miehillä, ja lisäksi naisilla vaihdevuodet heikentävät luuston tiheyttä. Osteoporoosia esiintyykin eniten 50 vuotta täyttäneillä naisilla, mutta myös miehet voivat sairastua osteoporoosiin. Erityisesti sekundaariseen osteoporoosiin, eli jonkin sairauden tai lääkehoidon aiheuttamaan osteoporoosiin, voi sairastua sukupuolesta tai iästä riippumatta. Lisäksi osteoporoosin taustasyynä voivat olla perintötekijät.
Luuston kuntoa voi heikentää yli 3 kuukautta kestänyt kortisonin käyttö (mm. astman ja nivelreuman hoidossa) tai esimerkiksi epilepsia- ja syöpälääkkeet sekä kilpirauhassyövän jälkihoidossa käytetty suuriannoksinen tyroksiini. Lisäksi luuston kuntoa voivat heikentää elimistön testosteronin tuotannon häiriö, eturauhassyövän hoito tai monet krooniset sairaudet, kuten nivelreuma, tulehduksellinen suolistosairaus (esim. Crohnin tauti), imeytymishäiriö (esim. keliakia), diabetes, kilpi- tai lisäkilpirauhasen liikatoiminta sekä krooninen maksa- tai munuaissairaus.
Osteoporoosi ilmenee arjen tilanteen murtumina
Ilman hoitoa osteoporoosi on etenevä sairaus, joka ilmenee luuston normaalia nopeampana haurastumisena. Luiden haurastumisesta seuraa usein kivuliaita ja toimintakykyä heikentäviä murtumia. Osteoporoottiset murtumat voivat aiheutua esimerkiksi kompastuessa, aivastaessa tai kengännauhoja sitoessa. Näissä tilanteissa terve luu ei murru. Yleisimpiä ja yleensä myös vakavimpia murtumia ovat nikama- ja lonkkamurtumat.
Sen lisäksi, että yksi seitsemästä yli 50-vuotiaasta miehestä saa osteoporoottisen murtuman elämänsä aikana, myös joka kolmas kaikista lonkkamurtumista tulee miehille. Miesten riski saada osteoporoottinen murtuma on suurempi kuin riski saada eturauhassyöpä.
Murtumat ja osteoporoosi eivät kuulu ikääntymiseen
Ei ole normaalia missään iässä, että luu murtuu kaaduttaessa tai pudottaessa alle metrin korkeudelta. Jos tällaisessa tilanteessa saa murtuman, on todennäköinen taustasyy murtumalle luuston massaa heikentävä osteoporoosi.
Arjen tilanteessa tullut murtuma, kumara ryhti tai pituuden lyhentyminen 4 cm tai enemmän ovat merkkejä, jolloin osteoporoosin mahdollisuudesta tulisi keskustella lääkärin kanssa. Osteoporoosidiagnoosi tehdään tutkimusten, kuten luuntiheysmittauksen, perusteella ja lisäksi murtumariskiä voidaan arvioida FRAX-murtumariskilaskurin avulla.
On tärkeää muistaa, että osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Murtumariskiä voi pienentää huomattavasti terveellisten elintapojen ja tarvittaessa osteoporoosin lääkehoidon avulla.
Tutustu esimerkiksi miehille suunnattuun luustotestiin tai Osteoporoosin perus- ja lääkehoito -esitteeseen.