Uudet ravitsemussuositukset eivät kaikille sovi
Suomalaiset saivat tänään uudet ravitsemussuositukset. Uusissa suosituksissa huomioidaan ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutukset entistä laajemmin, vaikkakin väestön terveyden edistäminen on edelleen niiden tärkein tavoite. Tämä tulee tarkoittamaan ruokavalion kasvispainotteisuutta.
– Kasvispainotteisuus on sinänsä hyvä ja tärkeä asia. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikille uudet ravitsemussuositukset eivät sovi, muistuttaa Luustoliiton varapuheenjohtaja, geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri Tiina Huusko.
Kasvisten, marjojen ja hedelmien saantisuositus nousi suosituksissa 500–800 grammaan päivässä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että niille, joille 500 grammaa on ollut helppo saavuttaa, suositellaan tavoittelemaan 800 grammaa päivässä. Muille suositellaan tavoittelemaan 500 grammaa. Suositellusta määrästä noin puolet tulee olla vihanneksia ja juureksia ja loput marjoja ja hedelmiä. Näitä suositellaan nautittavan kypsentämättöminä, kypsennettyinä sekä ruokien raaka-aineina.
Huusko muistuttaa väestön ikärakenteesta, sillä suomalaisista entistä useampi on 75 vuotta täyttänyt.
– Monelle ikääntyneelle suuri vihannesten, marjojen ja hedelmien määrää saattaa tarkoittaa sitä, että muuta ruokaa ei juuri jakseta syödä. Niinpä energian ja proteiinin saanti voi jäädä aivan liian alhaiseksi. Tämä puolestaan voi lisätä kaatumistapaturmien sekä myös infektioiden riskiä, Huusko muistuttaa ja jatkaa:
– Ikääntyessä kasvispainotteinen ruoka saattaa tuottaa ongelmia myös ruuansulatukselle.
Suosituksissa terveiden aikuisten kalsiumin saantisuositus nousi 800 milligrammasta 950 milligrammaan. Taustasyynä on kasvispainotteisuus: vaikka monissa vihanneksissa, juureksissa, hedelmissä ja marjoissa on kalsiumia, sen imeytyminen vaihtelee paljon, eikä imeytyvyys ole maitotuotteisiin verrattuna yhtä tehokasta.
Suosituksissa suositellaan käyttämään maitovalmisteita enintään 350–500 millilitraa päivässä, ja niiden tulisi sisältää korkeintaan 1 % rasvaa. Ne voidaan korvata myös B- ja D-vitamiineilla täydennetyillä kasviperäisillä vaihtoehdoilla.
– Onkin hyvä huomioida, että vaikka kasvispainotteinen ruokavalio on lähtökohtaisesti hyvä lähtökohta luuston terveydelle, voi haasteeksi tulla myös riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaaminen. Osteoporoosia sairastavien tuleekin noudattaa edelleen Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen ohjeita ravitsemuksessaan.
Osteoporoosia sairastavilla D-vitamiiniannos perustuu verikokeella mitattuun veren D-vitamiinitasoon ja siihen perustuvaan henkilökohtaiseen D-vitamiinilisän annokseen. Kalsiumia osteoporoosia sairastavan tulisi saada 1 000–1 500 milligrammaa päivässä.
Lisätietoja
Tiina Huusko
tiina.huusko@gmail.com