Hyppää sisältöön

Uni

Uni on ihmiselle tärkeää iästä riippumatta. Ikääntymisen myötä unen teho heikkenee, minkä vuoksi unelle tarvitaan aiempaa enemmän aikaa ja huomioita.

Monenlaiset uneen liittyvät ongelmat ovat hyvin yleisiä. Kun lähtee ratkaisemaan omaa uniongelmaansa, kannattaa lähteä liikkeelle nukkumisen olosuhteista: ovatko tyynyt, peitto ja sänky itselle sopivia? Onko makuuhuoneen ilmanvaihto kunnossa? Onko huoneessa hiljaista ja riittävän pimeää?

Nukkumisen olosuhteiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota toimintaansa jo päivällä. Liikunta, ulkoilu päivänvalossa ja sosiaalinen vuorovaikutus edistävät nukahtamista ja unen laatua.

Illalla ei kannata aktivoida aivoja tai kehoa, vaan rauhoittua unta varten. Nukkumaan kannattaa mennä kun nukuttaa. Jos sitä ei tee, saattaa myöhemmin unta joutua odottamaan. Toisaalta nukkumiseen ei kannata ladata liikaa paineita. On normaalia, että yöunien laatu vaihtelee. Tärkeintä on, että tuntee aamulla olonsa virkeäksi ja puhtia riittää koko päiväksi.

Lisävinkit hyviä unia varten: saunominen, lämmin suihku tai iltapala voivat helpottaa nukahtamista, mutta kannattaa välttää runsasta nesteiden nauttimista ennen nukkumaanmenoa.

Lähde: Voimaa ruuasta 4/2019 14-15 (koottu sairaanhoitaja ja unihoitaja Markku Keski-Rahkosen luennon pohjalta).

Kuva: Pixabay

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa