Hyppää sisältöön

Moni sairaus näkyy luustossa

Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän. Luuston uusiutuminen on hidas prosessi, joka kokonaisuudessaan kestää keskimäärin yli kymmenen vuotta. Luuston terveyteen voi vaikuttaa aina myös itse – iästä riippumatta.

Lokakuussa, 16.–22.10., vietetään Luustoviikkoa. Luustoviikon teemana on tänä vuonna Luja luusto läpi elämän.

– Haluamme muistuttaa, että luuston kuntoon voi vaikuttaa koko eliniän ajan. Luusto uusiutuu jatkuvasti, mutta luustossa näkyy myös eletty elämä: ruokavalio, käytetyt lääkkeet, sairaudet sekä liikkuminen, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoo.

Luiden vähittäinen haurastuminen on osa normaalia ikääntymistä. Jos kuitenkin mursit ranteesi, kun kompastuit ja kaaduit kävellessäsi, on kyseessä todennäköisesti osteoporoosi. Osteoporoosissa luuston haurastuminen on tavanomaista runsaampaa.

Joskus osteoporoosin syy on löydettävissä. Tällöin puhutaan sekundaarisesta osteoporoosista. Sekundaarisen osteoporoosin riskitekijöitä ovat muun muassa hoitamaton tai huonosti hoidettu keliakia, munuaisten vajaatoiminta sekä tulehdukselliset reumasairaudet. Toisaalta jotkut lääkehoidot, kuten esimerkiksi pitkäaikainen kortisonilääkitys, lisäävät osteoporoosin riskiä.

Luuston terveyteen on tärkeää kiinnittää huomiota. Tekojen ei tarvitse olla isoja, vaan jo pienillä arjen valinnoilla on merkitystä. Luusto tarvitsee monipuolista ravintoa, riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia, sopivassa suhteessa lepoa ja unta sekä toki monipuolista liikuntaa. Lisäksi tupakointi on aina haitallista luustolle, ja runsaasti käytettynä myös alkoholi on riski luuston terveydelle.

Tule mukaan kuulemaan lisää luustosta sekä keliakian, munuaisten vajaatoiminnan ja reumasairauksien vaikutuksista luustoon Luustoviikon päätapahtumaan 20.10.2023 klo 16.30.

Lisätietoja:

Ansa Holm, ansa.holm@luustoliitto.fi (Suomen Luustoliitto ry)
Minna Halve, info@keliakialiitto.fi (Keliakialiitto ry)
Hanna Eloranta, hanna.eloranta@muma.fi (Munuais- ja maksaliitto ry)
Minna Elo, minna.elo@reumaliitto.fi (Suomen Reumaliitto ry)

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa