Hyppää sisältöön

Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle

Tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että diabetesta sairastavien veren D-vitamiinipitoisuudet ovat usein matalia. Alhaisen D-vitamiinipitoisuuden on epäilty altistavan diabeteksen kehittymiselle. Oulun yliopiston yhteistyössä saksalaisten, yhdysvaltalaisten ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa tekemä tutkimus viittaa vahvasti siihen, että matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus kuin syy.

Tutkimuksen mukaan sekä tyypin 1 että 2 diabeteksessa aktivoituvan mekanismin seurauksena D-vitamiinin muuttuminen kalsidioliksi estyy, mikä voi pitkäkestoisena johtaa D-vitamiinin puutteeseen. On mahdollista, että diabetes vaikeuttaa elimistön kykyä hyödyntää ihossa syntyvää tai ravinnosta saatavaa D-vitamiinia.

Lähde: STT-tiedote 9.4.2019 ja Aatsinki et al. Fasting-Induced Transcription Factors Repress Vitamin D Bioactivation. Diabetes 2019 May; 68(5): 918-931 (https://doi.org/10.2337/db18-1050)

Kuva: Pixabay

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa