Hyppää sisältöön

Asiantuntija vastaa

Kysymys:

”Hei, olen 81-vuotias muori Itä-Suomesta. Minusta on alkanut tuntua siltä, että lääkkeeni tekee minulle huimausta. Huimaus on pahinta varsinkin aamulla ylös noustessa, mutta kyllä huimausta on vaikka silloin, kun laitan päätäni alaspäin. Myös portaiden alas kulku on käynyt pelottavaksi.

Huimaus alkoi melkein heti, kun aloitin uuden lääkehoidon. Minulla on ollut paljon vaikeuksia nukahtaa mieheni syksyllä tapahtuneen kuoleman jälkeen, joten päätin mennä lääkäriin. Sain lääkäriltä reseptin Tenox-nimiseen lääkkeeseen. Aloitin sen käytön, mutta tosiaan minusta tuntuu vahvasti siltä, että se voisi olla aiheuttamassa huimausta. Voisiko näin olla? Minulla ei ole ennen ollut tällaista. Olen ollut mielestäni muuten hyvin terve osteoporoosia lukuun ottamatta. Myös verenpaineeni on ollut yleensä aina kohdallaan.

Apteekissa nuori työntekijä mainitsi Tenoxia noutaessani jotakin siihen suuntaan, että Tenoxin kanssa täytyy olla tarkka. Voisiko kyse olla huimauksesta? En haluaisi turhaan vaivata kiireistä lääkäriä, kun vielä meillä on hankaluuksia vuorovaikutuksen kanssa. Toki pelkään kovasti, että kaadun ja murran lonkkani. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Tiedustelee Muori susirajalta.”

Vastaus:

Hyvä Muori susirajalta,

Ensimmäisenä lämmin osanotto miehenne poismenon johdosta. Suurien elämänmuutoksien kuten surun tiedetään vaikuttavan unenlaatuun ja aiheuttavan jopa unettomuutta. Myös suruun mahdollisesti liittyvä masennus voi entisestään pahentaa tilannetta ja häiritä uni-valverytmiä.

Unettomuus ja siitä johtuva univaje ja univelka vaikuttavat monella tavalla elimistön toimintoihin ja aineenvaihduntaan. Esimerkiksi keskittymiskyky, ruokahalu, sydämensyke, oppimiskyky, koordinaatiokyky ja kilpirauhashormonin erittyminen muuttuvat univajeen ja univelan seurauksena. Hyvinvointimme kannalta onkin tärkeää, että nukahtamisvaikeuksien syy selvitetään ja unettomuutta pyritään hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti, tarvittaessa myös lääkkeitä käyttämällä kuten teidän tapauksessanne.

Teille aloitettu TENOX-niminen lääke kuuluu bentsodiatsepiineihin ja sen vaikuttava aine on tematsepaami. Kyseistä lääkettä käytetään unettomuuden ja varsinkin nukahtamisvaikeuksien hoitoon. Unettomuuden ja nukahtamisvaikeuksien hoidossa tematsepaamia suositellaan käytettäväksi lyhytkestoisesti, korkeintaan 2-4 viikon ajan. Lääke sopii myös ikääntyneiden nukahtamisvaikeuksien ja unettomuuden hoitoon.

Tematsepaamin vaikutusaika on suhteellisen lyhyt, mutta ikääntyminen pidentää vaikutusaikaa lisäten mahdollisten haittavaikutuksien esiintymistä erityisesti aamulla. Näin ollen kuvaamanne aamulla esiintyvä huimaus voi liittyä käyttämäänne lääkkeeseen, mutta huimaus voi myös liittyä ns. ortostaattiseen hypotoniaan eli pystyasennossa tapahtuvaan verenpaineen laskuun.

Huimaus lisää kaatumisriskiä merkittävästi, joten asiaan tulee suhtautua vakavasti. Suosittelen teitä keräämään rohkeutenne ja kaikesta huolimatta olemaan yhteydessä lääkäriinne, jotta asiaa voidaan tutkia tarkemmin. Tarvittaessa, mikäli nukahtamisvaikeudet jatkuvat ja päädytään jatkamaan lääkehoitoa, lääkäri voi tarkistaa käyttämänne Tenox-lääkkeen annoksen tai vaihtaa tematsepaamin toiseen lääkeaineeseen.

Apteekkari Timo Auvinen, Savonlinnan Uusi Apteekki

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa