Hyppää sisältöön

Tänään 12.3. vietetään Lääkehoidon päivää

Turvallinen lääkehoito

Kukapa ei olisi koskaan käyttänyt reseptilääkettä – tai itsehoitolääkettä, kuten Aspirinia. Entä miten on ravintolisien laita? Lisäksi ikääntymisen myötä saattaa ihmiselle kertyä useita pitkäaikaisia sairauksia. Ne lisäävät lääkkeiden käyttöä merkittävästi.

Lääkemäärän lisääntyessä kasvaa lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusten vaara. Jo joka neljännen ikäihmisen arvioidaan kokevan merkittävää lääkehaittaa. Turha monilääkitys heikentää elämänlaatua sekä aiheuttaa tarpeettomia lääke- ja hoitokustannuksia. Lääkkeiden liikakäytön lisäksi ongelmana voi olla niiden alikäyttö. Lääkkeiden käyttöön liittyvät ongelmat ovat tänä päivänäkin varsin yleisiä, vaikka asiasta on paljon tutkittua tietoa.

Lääkehoito hallussa?

Lääkehoidon päivä järjestetään 12.3.2020 teemalla ”Lääkehoito hallussa?”. Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä. Päivän tavoitteena on lisätä keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä sekä motivoida lääkkeen käyttäjiä huomioimaan lääkehoitoaan ja sen vaikutuksia ja tuntemaan oman lääkityksensä ja sen tavoitteet.

Täytä Lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista LOTTA. Jos vastaat useaan kysymykseen ”kyllä” tai ”en osaa sanoa”, ota yhteys apteekkiin, lääkäriin tai hoitajaan ja näytä hänelle täyttämäsi lomake asioiden selvittämiseksi.

Huomioi nämä asiat, niin lääkehoitosi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla:

  • Kerro lääkärille rohkeasti vaivoistasi ja tuntemuksistasi.
  • Kysy lääkäriltä, mikä on lääkehoitosi tavoite.
  • Kerro kuinka olet hoitanut itseäsi ja ovatko käyttämäsi lääkkeet auttaneet.
  • Kysy, jos jokin asia lääkkeen käytöstä jäi mietityttämään. Voit kysyä lääkkeistä myös omasta apteekistasi.
  • Älä muuta itse lääkitystäsi.
  • Käytä vain sinulle määrättyjä lääkkeitä.
  • Kysy myös muista sopivista lääkkeistä ja hoidoista sekä niiden eduista ja haitoista.
  • Tee lääkityslista (käsin kirjoitettu tai tietokoneella, esim. verkkopalvelussa laadittu). Kirjaa siihen kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Pidä lista ajan tasalla ja mukanasi. Omakanta.fi-palvelusta näet sinulle määrätyt reseptit ja niiden toimitukset. Jos et käytä kaikkia lääkkeitä, pyydä lääkäriäsi laittamaan tiedot ajan tasalle.

Teksti: Ansa Holm
Kuva: laakehoidonpaiva.fi
Lähteet: Fimea.fi ja Laakehoidonpaiva.fi

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa