Hyppää sisältöön

Onko tuote gluteeniton?

Elintarvikkeen gluteenittomuus tarkistetaan pakkausmerkinnöistä. Helpoimmin gluteenittoman tuotteen tunnistaa Gluteenittoman tuotteen merkistä (kuva alla). Gluteenittoman tuotteen merkki takaa tuotteen gluteenittomuuden.

Gluteenittoman tuotteen merkki

Tuotteessa voi olla merkintä ”gluteeniton”, jos elintarvikkeen gluteenipitoisuus alittaa gluteenittomalle tuotteelle asetetun raja-arvon (20 mg/kg) ja se on valmistettu gluteenittomista ainesosista.

Tuotteen gluteenittomuuden voi aina tarkistaa ainesosaluettelosta. Jos tuotteessa on käytetty gluteenia sisältäviä ainesosia, se ilmoitetaan aina pakkausmerkinnöissä sanoilla vehnä, ohra, ruis tai gluteeni. Tarkista aina tuotteen soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon. Jätä tuote ostamatta, jos et ole varma sen gluteenittomuudesta.

On olemassa ainesosia, jotka voivat olla gluteenittomia tai gluteenia sisältäviä ja joita käytetään sekä gluteenittomaksi merkityissä että tavanomaisissa tuotteissa. Yleisimpiä ovat kaura ja vehnätärkkelys. Muita ovat esimerkiksi ohratärkkelys ja mallasuute. Näitä voi käyttää, kun tuote tai ainesosa on merkitty gluteenittomaksi.

Joskus tuotteissa voi olla ”saattaa sisältää pieniä määriä vehnää” -maininta tai muu vastaava varoitusmerkintä. Tällöin tuotteen valmistuksessa ei ole täysin pystytty varmistamaan tuotteen gluteenittomuutta. Saattaa sisältää vehnää/gluteenia -varoituksella merkittyjä tuotteita ei suositella keliakiaa sairastaville. Poikkeuksen tekevät kuitenkin makeiset. Makeiset suositellaan valitsemaan gluteenittomina, mutta 1–2 kertaa kuukaudessa voi halutessaan käyttää saattaa sisältää -merkittyjä makeisia oman kouran kokoisen annoksen.

Mikäli tuotteessa on sekä merkintä ”gluteeniton” että ”saattaa sisältää vehnää/gluteenia”, valmistaja takaa tuotteen alittavan gluteenittomalle tuotteelle asetetun raja-arvon. Tällaisia tuotteita gluteenittomassa ruokavaliossa voi käyttää.

Jaa somessa: