Hyppää sisältöön

Liikunta

  1. Liikunnan merkitys luustolle

Liikunta on välttämätöntä luustolle iästä riippumatta. Luusto tarvitsee painoa kannattelevaa kuormitusta säilyttämään ja rakentamaan uutta luukudosta. Kuormituksen lisääntyessä luuta muodostavien solujen toiminta voimistuu ja luusto voi vahvistua. Liikunta on tärkeää myös lihaskunnolle ja -voimalle.

Liikunnan avulla voidaan

  • kasvattaa luun massaa lapsuudessa ja nuoruudessa,
  • ylläpitää luun vahvuutta aikuisiässä,  
  • hidastaa luun menetystä ikääntyessä sekä
  • kehittää tasapainoa, ketteryyttä ja liikkumisvarmuutta.

Liikunta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti toimintakykyyn ja terveyteen. Liikunta mm. auttaa selviytymään päivittäisistä askareista, parantaa muistin ja vatsan toimintaa, ylläpitää hyvää oloa ja virkeää mieltä sekä parantaa unen laatua.

Hyvät vaikutukset saavutetaan säännöllisellä, monipuolisella, jatkuvalla ja nousujohteisella liikkumisella. Liikuntamuoto ja kuormitus tulee aina valita omien taitojen, kunnon, voinnin ja mielenkiinnon mukaan. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös turvallisuuteen.

Arjessa on tärkeää olla lepoa ja liikettä sopivassa suhteessa. Liikkuminen rakentuu riittävälle palauttavalle unelle. Paikallaanolo on hyvä tauottaa aina kun voi. Arjessa mahdollisimman usein tapahtuva kevyt liikuskelu, kuten asiointi, koiran ulkoilutus tai kevyet pihatyöt, on tärkeää.

Viikoittain on tärkeää harrastaa reipasta tai rasittavaa liikuntaa sekä lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta kehittävää liikuntaa.

Reipas tai rasittava liikunta vaikuttaa verenkierto- ja hengityselimistöön. Reippaasti liikkuessa pystyy puhumaan liikkumisesta huolimatta. Rasittavan liikunnan aikana puhuminen on puolestaan hankalaa hengästymisen takia. Reipasta ja rasittavaa liikkumista voi yhdistellä. Esimerkkejä reippaasta ja rasittavasta liikunnasta ovat mm. sauvakävely, porraskävely, pyöräily, tanssi, vesijumppa ja hiihto.

  • Reipasta liikuntaa 2 h 30 min viikossa tai
  • Rasittavaa liikuntaa 1 h 15 min viikossa

Lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta kehittävä liikuntaa on hyvä harrastaa vähintään 2 kertaa viikossa. Se kuormittaa lihaksia, haastaa tasapainoa sekä ylläpitää notkeutta ja liikkuvuutta. Esimerkkejä lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta kehittävästä liikunnasta ovat mm. kuntosaliharjoittelu, erilaiset jumpat, tasapainoharjoittelu ja venyttely.

Luustolle hyvä liikunta on ennen kaikkea säännöllistä ja monipuolista. Se sisältää edellä mainittua reipasta tai rasittavaa liikuntaa sekä lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta kehittävä liikuntaa. Luusto pitää myös liikunnasta, jossa syntyy mm. tärähdyksiä, vääntöä, kääntöä ja suunnanmuutoksia. Esimerkkejä tällaisista lajeista ovat mm. tanssi, erilaiset jumpat, sauvakävely ja lihasvoimaharjoittelu.

Osteoporoosia sairastava voi liikkua oman kuntonsa, vointinsa ja tilanteensa mukaan. Liikuntalajin valinta on aina yksilöllistä. Osteoporoosia sairastavan on hyvä noudattaa varovaisuutta voimakkaita iskuja, ponnistuksia tai repiviä liikkeitä sisältävässä liikunnassa. Suositeltavia eivät ole voimakkaat ja ääriasentoihin viedyt vartalon ja selkärangan kierrot, taivutukset ja koukistukset. Lisäksi on tärkeä huomioida hyvä ergonomia ja oikeat nostoasennot. Osteoporoosia sairastaessa voi hyödyntää ammattilaisten ohjausta sopivien liikuntamuotojen löytämiseksi.

2. Miksi liikunta on luustolle tärkeää

3. Osteoporoosi ja liikkuminen

Tehtävä: Miten liikut tällä hetkellä? Onko liikkumisesi monipuolista, löydätkö muutostarpeita? Mikä voisi olla ensimmäinen pieni muutos arjessasi?

4. Viljamin tuolijumppa

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa