Protein

VARFÖR?

Protein bygger upp kroppen. Protein i kosten behövs bland annat för musklernas och skelettets tillväxt samt förnyelse. Proteinet stimulerar även D-vitaminet att omvandlas till dess aktiva form, vilket möjliggör bättre absorption av kalcium. Tillräckligt proteinintag upprätthåller muskelmassan, funktionsförmågan och motståndskraften. Mycket motion och åldrande ökar proteinbehovet.

HUR MYCKET?

Det rekommenderade proteinintaget är 1,1–1,3 g/kg för 18–64-åringar och 1,2–1,4 g/kg för personer över 65 år. Till exempel är proteinbehovet för personer över 65 år (60 kg) cirka 80 g per dag. Proteinintag enligt rekommendationerna är en del av grundbehandlingen av osteoporos. Vid varje måltid ska man fästa särskild uppmärksamhet vid proteinintaget.

TILLRÄCKLIGT MED PROTEIN?

Goda proteinkällor är till exempel kött, fisk, kyckling,  ägg, mjölkprodukter, ärter, bönor och linser. Det dagliga proteinbehovet uppnås med till exempel 8–10 av följande exempelportioner:

  • 2 dl mjölk eller yoghurt
  • 1 dl kvarg
  • 5–6 msk grynost
  • 4 msk nötter
  • 1,5 dl bönor eller linser
  • ett kokt ägg
  • 3 msk kyckling eller tillagat kött.