Kalcium

VARFÖR?

Kroppen behöver kalcium för många livsviktiga funktioner. Skelettet fungerar som kroppens kalciumförråd och det ger även benen deras styrka. Den dagliga kosten ska innehålla tillräckligt med kalcium, så att kroppen inte behöver använda det kalcium som finns i skelettet.

HUR MYCKET?

I regel räcker det med en varierad kost för att trygga det dagliga kalciumintaget (800 mg/dag) för friska vuxna.

Vid behandling av osteoporos är det totala rekommenderade kalciumintaget 1000–1500 mg/dygn. Om kosten inte ger det nödvändiga dagliga kalciumintaget, ska man överväga användning av kalciumtillskott.

TILLRÄCKLIGT MED KALCIUM?

Mjölkprodukter är en bra kalciumkälla. Kalciuminnehållet har ingen koppling till produktens fett- eller laktoshalt. Fisk är också en rätt bra kalciumkälla om man äter fiskbenen. Även grönsaker, frukt, bär och nötter innehåller kalcium. Det dagliga kalciumintaget uppfylls med 3–4 av de följande exempelportionerna:

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl naturell kvarg
  • 4 dl grynost
  • 3–4 skivor ost
  • 160 g regnbågslax
  • 5 dl spenat
  • tre apelsiner