Olet täällä

Usein kysyttyä

1 LUUSTO ON KUOLLUTTA RAKENNETTA: Väärin.
Luusto on elävää kudosta oleva ihmisen tukiranka. Luusto uusiutuu koko elämän ajan, joten siitä on hyvä pitää huolta kaikissa elämänvaiheissa.

2 PÄIVITTÄINEN KALSIUMIN SAANTI ON LUUSTON ELINEHTO: Oikein.
Tarpeeksi kalsiumia saa nauttimalla päivittäin neljä annosta esimerkiksi näitä: 2 dl maitoa, 2 dl piimää, 2 dl jogurttia, 2 dl maitorahkaa, 4 dl raejuustoa, 3–4 paksuhkoa viipaletta juustoa tai 160 g kypsää kirjolohta. Myös laktoosittomat tuotteet sisältävät kalsiumia. Kalsium ei imeydy, jos elimistössä ei ole riittävästi D-vitamiinia.

3 D-VITAMIINI AUTTAA EHKÄISEMÄÄN MURTUMIA: Oikein.
D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen sekä muun muassa lihaskunnon ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Hyvä luuston ja lihasten kunto puolestaan on edellytys luunmurtumien ehkäisylle. Suomessa D-vitamiinitasot ovat alhaisia, joten varsinkin osteoporoosia sairastavilta olisi hyvä selvittää D-vitamiinitaso verikokeella.

4 PROTEIINILLA EI OLE VAIKUTUKSIA LUUSTOON: Väärin.
Proteiini on tärkeää muun muassa lihasten toiminnan ja vastustuskyvyn kannalta, mutta se on myös luukudoksen rakennusmateriaalia. Proteiinin lisääminen ruokavalioon onnistuu helposti varmistamalla, että joka aterialla ja välipalalla on esimerkiksi raejuustoa, rahkaa, lihaa tai kalaa. Kokonaisuutena suomalainen monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sisältää luonnostaan kaikkia luustoystävällisiä aineksia.

5 ON NORMAALIA, ETTÄ IKÄÄNTYESSÄÄN IHMINEN LYHENEE JA KÄVELEE KUMARASSA: Väärin.
Selän kumara asento on usein merkki nikamamurtumasta tai nikamien luhistumisesta, jonka aiheuttajana voi olla osteoporoosi. Jos henkilön pituus on lyhentynyt 3 cm tai enemmän, terveydenhuollon ammattilaisen tulisi aina selvittää, onko kyseessä osteoporoosi.

6 LIIALLINEN LAIHDUTTAMINEN ON OSTEOPOROOSIN RISKITEKIJÄ: Oikein.
Alipaino ja ylenmääräinen laihduttaminen johtaa tavallisesti riittämättömään kalsiumin ja muiden mineraalien saantiin, jolloin elimistö ottaa niitä luustosta heikentäen sitä. Alipaino voi aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä, jotka ovat luustolle haitallisia.

7 KELIAKIA VOI JOHTAA OSTEOPOROOSIN SYNTYMISEEN: Oikein.
Keliakia voi edistää luuston heikkenemistä ja osteoporoosin syntyä, koska kalsium ja D-vitamiini eivät pääse imeytymään normaalisti. Kalsiumin ja D-vitamiinin riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota myös laktoosi-intoleranssia sairastettaessa.

8 JOTKIN LÄÄKKEET VOIVAT EDISTÄÄ OSTEOPOROOSIN SYNTYMISTÄ: Oikein.
Esimerkiksi yli kolme kuukautta kestävä, suun kautta käytettävä kortisonilääkitys sekä reuma- ja epilepsialääkitys voivat edistää luuston heikkenemistä ja osteoporoosin syntyä.

9 VESIJUOKSU VAHVISTAA LUUSTOA: Väärin.
Vesijuoksu kehittää kestävyys- ja lihaskuntoa. Monipuolinen, myös hyppyjä ja suunnanvaihdoksia sisältävä liikunta puolestaan vahvistaa luustoa. Tällaista liikuntaa ovat esimerkiksi tanssi ja pallopelit. Kaatumisia ehkäistään lihasvoimaa ylläpitävällä ja kehittävällä liikunnalla sekä tasapainoharjoittelulla iästä riippumatta.
 
10 PERIMÄ MÄÄRITTÄÄ, SAATKO OSTEOPOROOSIN: Väärin.
Perinnöllinen alttius sairastua osteoporoosin on 60–80 prosentilla suomalaisista. Elintavoilla, kuten liikunnalla, kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla ja tupakoimattomuudella, on kuitenkin paljon vaikutusta luuston kuntoon.

11 ON NORMAALIA, ETTÄ KAATUESSA SAA MURTUMAN: Väärin.
Kun kaatuu samalta tasolta tai putoaa alle metrin korkeudesta ja saa luunmurtuman esimerkiksi ranteeseen, puhutaan matala- tai pienenergisestä murtumasta. Tällöin on syytä epäillä osteoporoosia, sillä ei ole normaalia, että näissä tilanteissa luu murtuu. Kaatumisen ehkäisyssä olennaista on liikunnan ohella muun muassa riittävä D-vitamiinin saanti, hyvä näkökyky ja ympäristön turvallisuus niin kotona kuin ulkonakin.