Olet täällä

Kalsiumsämpylät

20 sämpylää
Mai Laaksonen

  • 4 dl rasvatonta maitoa tai maidottomaan ruokavalioon kalsiumpitoista omenamehua
  • 150 g pakastepinaattia tai –nokkosta
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 tl mineraalisuolaa
  • 8-9 dl sämpyläjauhoja
  • 1 dl ruissihtijauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl rypsiöljyä

Sulata pakastepinaatti esim. mikrouunissa, älä valuta. Lisää maito ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja suola.
Sekoita jauhot ja hiutaleet vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Jaa taikina jauhotetulla alustalla 20 palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Nostata vielä hetkisen vedottomassa paikassa. Paista 220 asteessa n. 7 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä.

Laita sämpylän väliin salaatinlehti, tomaatin viipale ja yksi esim. mikrossa lämmitetty pihvi. Mausta kurkkusalaatilla ja ketsupilla. Kyytipojaksi voit sekoitta itsellesi pirtelön banaanista. piimästä ja muutamasta pakastemansikasta. Jos käytät kypsiä banaaneja, et tarvitse sokeria lainkaan. Jos pelkäät piimän makua, lisää juomaasi teelusikallinen vaniljasokeria.