D-vitamiini

D-vitamiini on yleisnimitys yhdisteille, joilla on riisitautia ehkäisevä vaikutus elimistössä. D-vitamiinin esiastetta kolekalsiferolia muodostuu iholla auringon ultravioletti B-säteilyn (aallonpituus 280-315 nm) vaikutuksesta. D-vitamiini esiintyy ravinnossa eläinperäisenä kolekalsiferolina eli D 3 -vitamiinina sekä kasviperäisenä ergokalsiferolina eli D 2 – vitamiinina. D-vitamiini lisää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa, eli D-vitamiini varmistaa niiden riittävyyden luun mineralisaatiota varten.

D-vitamiinin saantisuositukset ovat lapsille 3 ikävuoteen saakka 10 µg ja sitä vanhemmille 7.5 µg/vrk. Pikkulasten D-vitamiinisuosituksen täyttyminen edellyttää D-vitamiinivalmisteen säännöllistä käyttöä kahden viikon iästä alkaen kolmeen vuoteen saakka. Myös yli 3-vuotialle lapsille on hyvä antaa D-vitamiinilisää talviaikana kasvukauden loppuun asti, etenkin jos saanti ruokavaliosta on niukkaa.

TalvipuuhaaLievä D-vitamiinin puute aiheuttaa luukudoksen haurastumista ja vaikea puute luuston pehmenemisen eli riisitaudin. Riisitaudin tunnusmerkkejä ovat luukudoksen pehmenemisestä johtuvat luiden epämuodostumat. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen yhdiste, sen liikasaanti on haitallista. Ravinnosta D-vitamiinia ei saa liiallisia määriä, mutta useiden D-vitamiinia sisältävien valmisteiden samanaikainen käyttö voi johtaa liikasaantiin. D-vitamiinin turvallisen saannin yläraja aikuisille on 50 µg/vrk ja alle 10-vuotiaille lapsille 25 µg/vrk.

D-vitamiinin luontainen lähde on auringonvalo, mutta Suomessa D-vitamiinin saanti ravinnosta on talviaikaan välttämätöntä, koska auringon ultraviolettisäteilyn määrä ei riitä D-vitamiinin muodostukseen iholla. D-vitamiinin muodostus iholla on tehokkaampaa lapsilla ja nuorilla ja vähenee ikääntymisen myötä. Aurinkovoiteet, joiden suojakerroin on suurempi kuin 8, estävät D-vitamiinin muodostuksen 95-prosenttisesti. Lapsen iho on aina suojattava auringolta suojavoiteilla, sillä ne ehkäisevät tehokkaasti ihon palamista. Myös vaatteet suojaavat ihoa.

Tärkeimmät D-vitamiinilähteet ovat kalaruoat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet, margariinit ja kevytlevitteet (taulukko). Kaloista parhaita D-vitamiinilähteitä ovat mm. lohi, kuha, silakka ja siika. Luomutuotteita lukuun ottamatta kaikki maidot ja piimät sekä useat jogurtit sisältävät D-vitamiinitäydennyksen. Myös osaan soija- ja viljapohjaisia juomia ja jogurtteja on lisätty D-vitamiinia. Maitovalmisteiden rasvapitoisuus ei vaikuta D-vitamiinin hyväksikäytettävyyteen, sillä D-vitamiinin on osoitettu imeytyvän yhtä tehokkaasti sekä rasvattomasta että täysmaidosta. Metsäsienistä erityisesti kanttarelleissa ja suppilovahveroissa on paljon D-vitamiinia. Lihatuotteista broileri sisältää eniten D-vitamiinia, jota on myös kananmunankeltuaisessa.

D-vitamiinilähteet

Ruoka-aine 

Annos 

D-vitamiinia µg 

maidot ja piimät

  • ei luomutuotteet
  • myös jotkut jogurtit sekä soija ja viljapohjaiset juomat sisältävät D-vitamiinitäydennyksen 

lasillinen (n. 170 g ) 

0.85 

kirjolohi tai lohi 

120 g 

10 – 20 

silakka 

1 kpl = 20 g 

3.8 

muikku 

1 kpl = 20 g 

0.4 – 5 

sillifilee 

1 kpl 

sardiini 

rasiallinen, 85 g kalaa 

3 – 5 

tonnikala 

1/2 prk = 75 g 

muut kotimaiset kalat 

(esimerkiksi ahven, kuha, hauki;
merestä ja isoista järvistä pyydetyt 
kalat sisältävät yleensä 
huomattavasti enemmän
kuin pienistä järvistä pyydetyt) 

120 g 

0.5 – 25 

kananmuna 

1 kpl = 60 g 

1.3 

margariinit ja kevytlevitteet 

1 tl = 5 g 

0.5 

Esimerkki lapsen päivittäisestä D-vitamiinin saannista:

Maito, piimä, jogurtit 

2 lasillista (n.3.5 dl) 1.7 µg 

2 lasillista (n.3.5dl) 1.7 µg 

Vellit ja puurot maitoon 

pieni annos ( 150 g ) 0.6 µg 

lautasellinen (230g) 1.0 µg 

Margariini 

4 tl ( 20 g ) 2.0 µg 

6 tl ( 30 g ) 3.0 µg 

Kalaruoka
(esim. lohi tai silakkaruoka) 

1 annos ( 120 g )/vko
-> 2 µg/päivä 

1 annos ( 120 g )/vko
-> 2 µg/päivä 

D-vitamiinivalmiste 

5 µg 

Yhteensä 

11.3 µg 

7.7 µg 

Suositus 

10 µg 

7.5 µg 

D-vitamiinivalmisteiden käyttö on tarpeellista, jos ruokavaliorajoitukset estävät riittävän saannin (taulukko). Vegaaniruokavaliota noudattavat sekä kalaruokia karttavat ja niukasti D-vitamiinilla täydennettyjä maitovalmisteita ja margariineja syövät lapset tarvitsevat D-vitamiinilisän talviajaksi myös kolmen ikävuoden jälkeen. Tummassa ihossa D-vitamiinia syntyy selvästi vähemmän, minkä vuoksi Suomessa eläville tummaihoisille lapsille suositellaan D-vitamiinilisän ympärivuotista käyttöä.

D-vitamiinilisän käyttösuositukset (STM 2003)

Lapset

 

alle 1 v:

10 µg/vrk läpi vuoden (ainoastaan äidinmaitoa saavat)

1-3 v:

5-6 µg/vrk läpi vuoden (vitaminoitujen elintarvikkeiden lisäksi)

3 - 15 v: 

  • Jos lapsi ei syö päivittäin D-vitaminoituja elintarvikkeita,  5-6 µg:n lisä lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

  • Tummaihoisille lapsille 5-6 µg:n lisä läpi vuoden.