Olet täällä

Kalsium

Kalsium lujittaa luuston

Kalsium antaa luustolle ja hampaille lujuuden. Kalsiumia tarvitsevat elimistön kaikki solut, koska kalsium säätelee monia tärkeitä elintoimintoja; esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa. Jos kalsiumin saanti on niukkaa, luustosta irtoaa kalsiumia kehon tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi. Kalsiumin runsas saanti lisää luumassaa lapsilla ja kasvuikäisillä. Runsaan kalsiumin saannin on myös todettu hidastavan luun haurastumista naisilla ennen vaihdevuosi-ikää, vaihdevuosien jälkeen sekä vanhemmalla iällä.

Kalsiumin tarve vaihtelee iän, sukupuolen ja henkilön koon mukaan. Nopeimman kasvun aikana kalsiumia tarvitaan paljon luuston rakennusaineeksi. Aikuisen luustossa kalsiumia on noin kilon verran ja osa siitä vaihtuu päivittäin luun uudismuodostuksen seurauksena, siksi aikuinenkin tarvitsee ruokavaliosta kalsiumia päivittäin. Raskaus ja imetys sekä vaihdevuosien kiihtynyt luukato lisäävät naisten kalsiumin tarvetta miehiin verrattuna. Kalsiumin imeytyminen on tehokkainta silloin, kun tarve on suurimmillaan, esimerkiksi kasvuiässä ja raskauden tai imetyksen aikana. Iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee. Ylimääräinen kalsium erittyy elimistöstä munuaisten kautta, joten runsaskaan kalsiumin saanti ruokavaliosta ei johda liikasaantiin.

Maitoallergisille on tarjolla nykyisin monenlaisia vaihtoehtoja:
• kalsiumilla täydennetyt juomat: soija-, kaura- ja riisijuomat, kalsiumvesi ja mehut
• kalsiumilla täydennetyt tuotteet: esim. soijajogurtit ja soijavanukkaat

On tärkeää tarkistaa, minkä verran kalsiumia elintarvikkeista saa, jotta määrä on riittävä. Lisätyn kalsiumin määrä voi vaihdella tuotteittain. Kalsium imeytyy ruuasta jopa paremmin kuin tableteista, sillä ruuasta se saadaan pieninä annoksina eri aterioilla. Mikäli ravinnosta saadun kalsiumin määrä ei ole riittävä, on tärkeää turvautua kalsiumlisiin. Lisäksi iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee ja yli 70-vuotiaille suositellaankin kalsiumvalmisteiden käyttöä. Kalsiumlisä kannattaa ottaa aterian yhteydessä ja useammassa erässä.